'Debuut op je 20e is in veel landen heel normaal, veel concurrentie bij Ajax'
Woensdag, 7 februari 2018 om 09:38

Erik ten Hag maakt voor zijn basisopstelling voorlopig dezelfde keuzes als Marcel Keizer, maar gunde Noussair Mazraoui afgelopen weekend wel zijn Ajax-debuut tegen NAC Breda. De trainer gaf na afloop van die wedstrijd aan dat de twintigjarige middenvelder hem positief was opgevallen in de paar weken dat hij nu actief is in de Johan Cruijff ArenA.

Het verbaast Mark Wotte, bondscoach van Marokko Onder-21, niet dat Ten Hag zijn oog heeft laten vallen op Mazraoui: "Hij verdiende deze invalbeurt écht. Ik heb hem een jaar geleden gevraagd om bij Marokko Onder-21 te komen spelen. Sindsdien is hij een vaste kracht in mijn team. Heel prettig om mee te werken", vertelt de oud-trainer van onder meer FC Utrecht en Willem II in gesprek met de NOS.

Mazraoui is dit seizoen een vaste waarde bij Jong Ajax, maar moest tot het aantreden van Ten Hag wachten op zijn eerste kans bij de hoofdmacht. Wotte denkt echter niet dat dit veel zegt over het talent van de middenvelder: "Op je twintigste doorbreken is in heel veel landen heel normaal, zo niet vroeg, te noemen. Maar ik begrijp de vraag. Hij is een jongen die fysiek nu pas rijp aan het worden is en er is natuurlijk ook veel concurrentie bij Ajax."

Wotte ziet dat de concurrentie in Amsterdam fors is door de aanwezigheid van spelers als Frenkie de Jong, Carel Eiting en Donny van de Beek, maar noemt Mazraoui ook een slimme speler, die wel past bij Ten Hag en Alfred Schreuder: "De rust aan de bal en een heel mooie trap kenmerkt hem wat mij betreft. In zijn keuzes aan de bal zie je zijn voetbalintelligentie en Ajax-opleiding. Hij is het beste op een van de drie middenveldposities."

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Éder Militão overtreedt regel bij invalbeurt en moet direct terug naar zijlijn
3
   
23:55
23:55
Arsenal door uitschakeling in CL niet naar WK voor clubteams; vervanger bekend
23
   
23:45
23:45
Real Madrid verslaat Man City na strafschoppen en staat in halve finale CL
270
   
23:03
23:03
Mazraoui maakt grote indruk tegen Arsenal en bekroont dat met actie in minuut 63
14
   
22:52
22:52
Bayern München ten koste van zwak Arsenal naar halve finale Champions League
121
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
TheRoscoe
 
1
7 februari 2018 om 09:46
Ehh ja, dat klopt, maar de Eredivisie is wel overduidelijk een talentencompetitie, nog meer dan de Bundesliga en daar spelen ook regelmatig tieners in de basis.Om dan hier pas op je 20e je debuut te maken...Maar goed, hij zit wel bij Ajax en de spits bijt de kop af of zoiets, dus nu hij zijn debuut heeft gemaakt, kan ook hij beginnen aan zijn carrière en wie weet, misschien loopt het voor hem anders.
 
MajesticMaze
 
19
7 februari 2018 om 09:53
Je vergeet dus duidelijk dat er jongens als de Jong, van de Beek en Ziyech op zijn beste posities spelen. Is volgens Mark Wotte een goede speler, die vaak met hem werkt. Daarnaast is het geen schaamte om op je 20ste in dit Ajax middenveld te mogen debuteren.
 
TheRoscoe
 
2
7 februari 2018 om 10:06
Je mist mijn punt, indirect zeg ik dit ook. Maar Donny en Frenkie debuteerde op hun 18e.Ik heb het over een debuut, niet over doorbreken. Daarom zeg ik dat je het niet moet vergelijken met andere competities, waar velen debuteren op hun 20e, want itt tot de Eredivisie en de Bundesliga, zijn andere competities niet zo gericht op het vroeg debuteren van jonge spelers.
 
Constant kante
 
1
7 februari 2018 om 10:30
Theroscoe Volgens mij is de eredivisie niet zozeer een 'talentencompetitie' omdat dit een bewuste keuze is, maar meer omdat het nu eenmaal een gegeven is dat onze beste spelers elk jaar weer vertrekken naar het buitenland. En, anders dan vóór het Bosman arrest, ook steeds jonger. Verder denk ik dat de 'talenten' die op of rond hun 18e verjaardag debuteren maar zelden echt een grote carriere hebben. Debuteren rond je 20e is een veel normalere gang van zaken.
 
Primetime
 
0
7 februari 2018 om 11:22
Bijna alle echt grote toppers debuteren op hun 18e of daarvoor. Ronaldo, Messi, Neymar, Rooney, Ramos, Hazard, Marcelo, Kroos. Een beetje het hele ballon dor rijtje iig. Ook iniesta die later pas doorbrak debuteerde op zijn 18e. In Nederland hebben de beste spelers ook vaak jong gedebuteerd. Van Basten, Kluivert, Seedorf, Robben, van Persie, Sneijder, Davids etc. Jaap Stam word juist zo vaak genoemd omdat hij de uitzondering is. Frankrijk heeft zo belachelijk goed team omdat al hun spelers op 18 jarige leeftijd al spelen bij grote topclubs.
 
Constant kante
 
0
7 februari 2018 om 17:44
Primetime Jij draait de zaken net op de verkeerde manier om. De stelling is dat jonge spelers geen 'talent' meer zouden zijn als ze 'pas' op hun 20e debuteren en dat dit mede komt omdat we hier een talentencompetitie hebben. Ik heb daarbij erop gewezen dat duit vooral een post Bosman effect is én dat het geen wet van Meden en Perzen is dat topspelers altijd op hun 18e, althans heel erg jong, debuteren. Darop reageer jij met een set mooie namen van spelers die 'ook vaak jong gedebuteerd' waren. Maar daar ging het niet zozeer om. Want geef anders even alle namen van alle spelers die, pak hem beet, tussen 1994 en heden op hun 18e in het betaalde voetal debuteerden en vertel mij of die spelers allemaal op Europees topniveau terecht zijn gekomen. Want we hebben het met de door jou genoemde namen wel over de Europese top. Dat is waar spelers als Aissati, Ebicilio, Jordi Hoogstraten, Arno Splinter en Royston Drenthe niet terecht zijn gekomen (okay, Drenthe wel op papier maar gemaakt bij Real heeft hij het uiteraard niet(.
 
Primetime
 
0
7 februari 2018 om 19:17
Dat hele lijstje ga ik niet noemen want dan ben ik morgen nog bezig. Je noemt zelf trouwens 5 namen op en 2 daarvan zijn niet op hun 18e of daarvoor gedebuteerd. (splinter en Ebicilio waren ouder.
 
BadrMaghrani
 
2
7 februari 2018 om 09:54
Bundesliga loopt er toch wel wat meer talent rond dan de eredivisie
 
TheRoscoe
 
9
7 februari 2018 om 10:09
"de Eredivisie is wel overduidelijk een talentencompetitie, nog meer dan de Bundesliga"Dit bedoel ik dus kwantitatief, niet kwalitatief.
 
 
3
7 februari 2018 om 10:12
Hij bedoelt dat er in de Eredivisie meer jonge spelers spelen niet dat er grotere talenten spelen. De Eredivisie is een opleidingscompetitie, want zodra je een bal over 5 meter kan spelen, word je gekocht door Manchester City.
 
BadrMaghrani
 
0
8 februari 2018 om 09:43
in dat geval speelt mijn neefje in nog grotere talenten competitie dan de Eredivisie met RCL Onder 13
 
Janneman 63
 
11
7 februari 2018 om 09:54
Ik blijf het irritant vinden. Nederlandse trainers die voor Marokko werken en dan Nederlandse jongens met een dubbele nationaliteit gaan bewerken om voor Marokko te gaan spelen. Al is het jeugd. Soms denk ik, dat dat de reden is dat Marokko vaak Belgische of Nederlandse trainers aanstelt. Voor alle duidelijkheid: ik vind het vanuit Marokkaans standpunt volkomen logisch en neem die jongens zelf ook niets kwalijke. Maar wel mannetjes als bijv. Wotte en Verbeek. Die doen het louter voor de poen.
 
Bassir84
 
18
7 februari 2018 om 10:14
Jij niet he jij zeker zo'n grote eer dat je een mooi contract zou afslaan. Er lopen wel meer jongens in de eredivisie. Vroeger werd er nooit raar opgekeken als een boukhari, boussaboun enz. werd opgeroepen voor Marokko, nu er een mindere generatie is zijn ze opeens nodig. Zat andere voetballers.
 
Constant kante
 
12
7 februari 2018 om 10:26
Wotte en Verbeek laten zich betalen door de Marokkaanse bond om jongens te bewerken voor Marokko te gaan spelen?? Mijn hemel wat een onzin! Los daarvan, zou de keuze voor Marokko te spelen niet vooral een kwestie zijn van een keuze van die jongens zelf?
 
Nijogeth
 
0
7 februari 2018 om 12:42
Ik denk eerder dat je met trainers te maken hebt die graag willen presteren met hun elftal. In dat geval roep je de beste spelers op, ook als dit dan jongens met dubbel paspoort zijn.
 
patrickstern
 
5
7 februari 2018 om 10:08
En toch gun het hem van harte echt waar leuke gozer kan goed voetballen en heeft echt veel talent. Maar altijd maar dat laatste minuutje iemand zijn debuut gunnen vind ik zo lullig. Ik bedoel geef iemand dan een half uur speeltijd als je met 3-0 voor staat zodat hij ook wat kan laten zien.
 
Constant kante
 
1
7 februari 2018 om 10:26
Tja, hoe vaak staat Ajax met 3-0 voor dan, met nog een half uur te spelen?
 
Sanderr
 
2
7 februari 2018 om 12:57
Dit jaar een keer of 7 (2 keer tegen lager geklasseerde teams in de beker) voorgekomen dat Ajax met nog zo'n 25min te spelen 3 goals verschil voor stond. Wat dat bereft was de thuiswedstrijd tegen PSV wellicht een uitgelezen mogelijkheid geweest voor wat debutanten
 
Constant kante
 
0
7 februari 2018 om 17:38
Sanderkoevoets Als jij het zegt, dan neem ik dat maar even aan van je. Dat is dus minder dan de helft van de wedstrijden. En tegen PSV viel de eerste goal volgens mij pas ná een uur spelen en de 3-0 op 75 minuten of zoiets. ..... Hoe dan ook, tegen PSV thuis had Ajax gewoon met het volledige jong Ajax aan de aftrap kunnen staan. Zoals PSV die middag voor de dag kwam had de uitslag dan zelfs nog wat hoger uit kunnen vallen dan 3-0. Want het Ajax dat uiteindelijk speelde was eigenlijk bijzonder matig bezig die middag. Maar dat was ruim voldoende om het slappe en indolente PSV van de mat te spelen.