Counterend Real Madrid zet Bayern op achterstand

Dat balbezit een overschatte statistiek is, bleek eens te meer in Santiago Bernabéu. Bayern spreidde zijn macht tentoon, maar de gastheren schakelden na twintig minuten razendsnel om en maakten de 1-0. Fábio Coentrão snelde weg over de linkerflank en vond Benzema, die bij de tweede paal binnen tikte. Het was de eerste keer dat Real zich in de buurt van het Duitse doel liet zien. De thuisploeg van Carlo Ancelotti werd met name in de eerste tien minuten gedeclasseerd tot toeschouwer, want Bayern had in de openingsfase liefst tachtig procent balbezit en liet de bal simpel van voet naar voet gaan.

De eerste kans was voor Arjen Robben, maar de Oranje-international knalde na een klein kwartier naast de kruising. Toni Kroos kreeg na achttien minuten eveneens een goede mogelijkheid, maar diens schot werd geblokt en een halve minuut later lag het leer door toedoen van Benzema er aan de andere kant in. Bayern mocht zijn handen zelfs dichtknijpen met een minimale achterstand bij rust, want Real kreeg nog twee honderdprocentkansen: Cristiano Ronaldo, hersteld van een knieblessure, knalde van dichtbij over en Ángel Di María deed hetzelfde.

Bayern voetbalde en domineerde, maar creëerde simpelweg weinig, terwijl Real scherp counterde. Het was veelzeggend dat Mario Mandzukic na drie kwart wedstrijd minder balcontacten had dan Manuel Neuer. De doelman van der Rekordmeister werd in de tweede helft overigens direct aan het werk gezet, want na drie minuten ging hij gestrekt op een diagonale poging van Ronaldo. De gasten hadden na rust ook het meeste balbezit, maar Real, dat in 2011/12 in de halve finale werd uitgeschakeld door Bayern, bleef relatief eenvoudig op de been.

Een kwartier voor tijd loste de grieperige Gareth Bale Ronaldo af en Josep Guardiola bracht Thomas Müller ten koste van Bastian Schweinsteiger. Mario Götze kreeg in de slotfase nog een goede kans en Müller schreeuwde in de blessuretijd tevergeefs om een strafschop, maar de gelijkmaker zat er niet in. Bayern staat hierdoor voor de opdracht om volgende week dinsdag een 1-0 achterstand weg te poetsen in de eigen Allianz Arena. Guardiola zal langzaamaan meer druk voelen, want sinds het binnenhalen van de landstitel lijkt er zand in de motor te zitten. Real blijft daarentegen goede kans maken op La Décima.