Benadeeld Ajax verlaat Cyprus met gelijkspel op zak

Kolbeinn Sigthórsson was afgelopen zaterdag tegen NAC Breda (2-5 winst) de grote man bij Ajax door een hattrick voor zijn rekening te nemen. De spits zal aan vertrouwen hebben gewonnen, maar hielp in de eerste tien minuten al twee goede kansen om zeep in het GSP Stadion. Op aangeven van Davy Klaassen schoof de IJslander in kansrijke positie net naast en even later kwam hij een teenlengte te kort om binnen te kunnen glijden. APOEL trok zich in de beginfase terug en liet Ajax het spel maken. Op het moment dat APOEL zich nadrukkelijker liet zien op de vijandelijke helft, sloeg de tegenstander toe.

Lasse Schöne schoot de bal in eerste instantie op doelman Urko Pardo, maar de rebound was wel aan Lucas Andersen besteed: 0-1. De Amsterdammers konden niet lang van die voorsprong genieten, want het arbitrale sextet ging na een half uur in de fout door APOEL een strafschop te geven na een vermeende handsbal van Ricardo van Rhijn. De verdediger had de bal echter met de borst beroerd, maar Gustavo Manduca pakte het cadeautje gretig uit: 1-1. De gelijkmaker gaf APOEL zelfvertrouwen en Cillian Sheridan was dicht bij de 2-1, maar er werd in het restant van de eerste helft niet meer gescoord.

APOEL liet ook in de tweede helft zien gevaarlijk te kunnen counteren, want Sheridan kopte na 55 minuten na een goede voorzet van Efstathios Aloneftis rakelings voorlangs. Een fractie eerder was Schöne dicht bij een doelpunt geweest, maar hij schoot na voorbereidend werk van Van Rhijn recht op de doelman. De gasten ontsnapten even later aan een rode kaart toen Jasper Cillessen spits Sheridan neerhaalde; de keeper kreeg slechts geel. Beide partijen speelden wel duidelijk voor de winst en kregen in de laatste twintig minuten opnieuw mogelijkheden.

Cillessen keerde een knal van Mario Sérgio en Sigthórsson stuitte van dichtbij op Pardo. Sigi zorgde een kwartier voor tijd wederom voor dreiging voor het doel van de Cypriotische kampioen: na een voorzet van invaller Ricardo Kishna kopte hij over. In het spannende slotfase kwam Ajax nog tweemaal dicht bij een goal, maar Pardo keerde een vrije trap van Van Rhijn in twee instanties en Thulani Serero schoot in kansrijke positie naast het doel van APOEL. Ajax blijft hierdoor wachten op zijn eerste Champions League-uitzege sinds oktober 2011, toen Dinamo Zagreb met 1-2 werd verslagen.