Barcelona overklast Ajax en is met drie goals nog mild

Ajax ging uiteraard voor een beter resultaat dan vorig jaar op bezoek in Catalonië, want toen ging men door een hattrick van Lionel Messi met 4-0 onderuit. De Amsterdammers konden echter alleen maar tegenhouden en na acht minuten lag de bal al achter Jasper Cillessen. Messi begon aan een dribbel en bediende Neymar, die de bal beheerst in de verre hoek draaide. De thuisploeg was heer en meester en De Boer wist dat het een lange avond zou worden voor zijn elftal. Ajax hield tot slechts de 25e minuut stand, want toen viel de 2-0: Messi schoof de bal van dichtbij binnen na een prachtige bal van Andrés Iniesta.

De Argentijn maakte alweer zijn 69e doelpunt in Champions League-verband en hoeft op de topscorerslijst alleen nog Raúl voor zich te dulden. Ajax kwam er totaal niet aan te pas en had geluk dat Pedro Rodríguez na een klein halfuur slechts de buitenkant van de paal trof. Vijf minuten voor rust was ook Iniesta dicht bij een derde doelpunt voor Barcelona, maar Cillessen hield hem met één hand van scoren af. Ajax sloot het eerste bedrijf overigens wel enigszins positief af, want na 41 minuten werd er voor het eerst op het vijandelijke doel geschoten: Niki Zimling mikte naast.

De Boer greep in de rust in en slachtofferde Ricardo Kishna: hij werd vervangen door Arkadiusz Milik. De eerste kansen waren in de tweede helft echter gewoon weer voor Barcelona en Messi dacht na drie minuten zelfs te scoren, maar hij werd teruggevlagd wegens buitenspel. De steraanvaller zorgde even later wederom voor dreiging toen hij zich door de Ajax-defensie slalomde, maar net niet tot scoren kwam. Barcelona was een paar maten te groot voor de opponent, al kreeg Ajax ook nog twee mogelijkheden. Ricardo van Rhijn streepte de bal naast en Gerard Piqué kopte de bal op het dak van zijn eigen doel.

Jaïro Riedewald verving Zimling in de tweede helft en werd daarmee de eerste speler van Ajax in de Champions League die is geboren na de Europese eindzege van de club in 1995. Barcelona nam naarmate de tweede helft vorderde gas terug en Messi, Iniesta en Neymar werden met het oog op de topper tegen Real Madrid voortijdig naar de kant gehaald. Ajax ging voorzichtig op zoek naar de aansluitingstreffer en vond die vijf minuten voor tijd: invaller Anwar El Ghazi schoot de bal van dichtbij binnen. De hoop van Ajax op een punt was echter van korte duur, want Sandro knalde aan de andere kant de 3-1 achter Cillessen.