Milik grijpt zijn kans en helpt Ajax langs Go Ahead Eagles

De overwinning van Ajax was verdiend, maar kwam bijzonder moeizaam tot stand. De landskampioen had het zichzelf veel gemakkelijker kunnen maken, maar het maakte een oude fout, door in een sterke fase te weinig te scoren. Ajax begon uitstekend en na een combinatie met Milik kreeg Davy Klaassen al in de zevende minuut een enorme kans, maar de middenvelder raakte de bal helemaal verkeerd. Even later kwam Ajax alsnog op voorsprong en weer was Milik belangrijk: de Pool raakte met een verwoestend schot de paal en El Ghazi was er vervolgens als de kippen bij om de rebound binnen te schieten. Hij scoorde dinsdag ook al tegen Barcelona.

Ajax kreeg hierna kansen via Milik (twee), El Ghazi (twee) en Klaassen om verder uit te lopen, maar ging niet goed met die mogelijkheden om. Go Ahead bleef in leven en twintig minuten voor rust ramde Deniz Türüc de bal plotseling op de lat. De bezoekers waren dus zeker niet kansloos: even hiervoor, in de fase dat Ajax nog heer en meester was, had Fernando Lewis ook al een goede kopkans gekregen. Diezelfde Lewis maakte kort na de knal van Türüc de 1-1, toen hij met een schitterende steekpass de diepte in werd gestuurd en oog in oog met Jasper Cillessen niet faalde in de afronding.

Go Ahead was weer helemaal terug in de wedstrijd en Jeffrey Rijsdijk kreeg zelfs een grote kans om de gasten op voorsprong te zetten, maar zijn inzet ging net naast. Ajax was geen schim meer van de ploeg die het in de eerste twintig minuten was, al kreeg het in het restant van de eerste helft nog wel mogelijkheden via Klaassen en El Ghazi. Het lukte de thuisploeg niet om de voorsprong te herstellen en in de tweede helft werd de druk verder opgevoerd. Ajax was achterin echter slordig en daardoor ontstonden er enkele hachelijke momenten voor het doel van Cillessen.

Go Ahead wist niet te profiteren van het Amsterdamse gerommel en tien minuten na de thee kwam het op een 2-1 achterstand. Nu was Milik de afmaker: de Pool kwam bij een voorzet van Ricardo van Rhijn goed voor zijn directe tegenstander Jop van der Linden en scoorde met een handige voetbeweging. Ditmaal gaf Ajax de marge niet uit handen en een kwartier voor tijd verzorgde Lasse Schöne het slotakkoord, door dom balverlies van Alex Schalk op het middenveld af te straffen. Ajax heeft nu een punt minder dan koploper PSV, maar de Eindhovenaren komen zondag nog in actie tegen FC Utrecht. Go Ahead staat dertiende op de ranglijst.