Excelsior geeft NAC pak slaag na enorme dwaling van arbitrage

NAC leek zich na negen wedstrijden zonder zege op te richten na de overwinning op SC Cambuur, maar leed zaterdag tegen sc Heerenveen alweer zijn negende nederlaag van het seizoen en is nu dus ook uitgespeeld in het bekertoernooi. Het team van Eric Hellemons kwam al na negen minuten op achterstand: Adil Auassar haalde van grote afstand uit en liet doelman Jelle ten Rouwelaar met een schot in de verre kruising volstrekt kansloos. Excelsior begon alleraardigst en kort na de openingstreffer deed ook Rick Kruys een poging, maar Ten Rouwelaar liet zich niet door dat afstandsschot verrassen.

De keeper zag het na negentien minuten echter wel 2-0 worden, al had dat doelpunt nooit mogen tellen. Sepp de Roover probeerde de bal na een hoekschop met zijn borst terug te spelen op Ten Rouwelaar en de keeper plukte de bal duidelijk voor óf op de lijn uit de lucht. Op advies van zijn assistent gaf Higler evenwel aan dat het leer de krijtlijn had gepasseerd en wees naar de middellijn. Heel NAC was woest en Ten Rouwelaar kreeg nog een gele kaart vanwege herhaaldelijk protesteren. De vierhonderd uitfans hadden het hierna ook gemunt op de 29-jarige leidsman uit Hoogland.

Excelsior kreeg via Ninos Gouriye en Auassar nog kleine kansen om verder uit te lopen en NAC stelde daar in het restant van de eerste helft niets tegenover. In de eerste helft creëerden de Bredanaars niet één serieuze mogelijkheid. Hellemons liet Joeri de Kamps en De Roover in de kleedkamer achter en bracht Stipe Perica en Adnane Tighadouini in de ploeg, maar die mutaties haalden niets uit. Het eerste kwartier na rust speelden zich af op het middenveld en na 64 minuten sloeg het thuiselftal van Marinus Dijkhuizen weer toe. NAC leed balverlies, waarna Ninos Gouriye Auassar de diepte in stuurde. Laatstgenoemde haalde verwoestend uit: 3-0.

NAC zal zich na afloop beklagen over de dwaling van Higler in de eerste helft, maar wekte ook niet de indruk graag de volgende ronde te willen bereiken. Twintig minuten voor tijd werd het zelfs 4-0: Tom van Weert schoot de bal laag in de verre hoek na een pass van Gouriye. Kevin Vermeulen tekende vijf minuten voor tijd voor 5-0, na voorbereidend werk van Daan Bovenberg, en het slotakkoord was aan Kruys. De middenvelder scoorde, nadat Vermeulen het karwei niet af wist te maken. Excelsior boekte zodoende zijn grootste overwinning sinds begin april, toen Telstar in de Jupiler League met 0-8 werd verslagen.