Chili pakt na strafschoppen eerste Copa América-titel

Chili rekende in de halve eindstrijd af met Peru (2-1), terwijl de Argentijnen met het nodige machtsvertoon wonnen van Paraguay (6-1). De finale in Santiago was zaterdagavond spannend, maar niet altijd goed en voor rust waren er ook maar weinig kansen te noteren aan beide kanten. Claudio Bravo trad tweemaal reddend op: eerst duwde hij een kopbal van Sergio Agüero (na een vrije trap van Messi) uit de doelmond en op slag van rust maakte hij nog een schot van Ezequiel Lavezzi onschadelijk, zodat het 0-0 bleef.

Lavezzi was gaandeweg de eerste helft binnen de lijnen gekomen, als invaller voor Ángel Di María. El Fideo liep een hamstringblessure op en moest zich laten wisselen. Messi had ook geblesseerd kunnen raken, toen tegenstander Gary Medel hem onnodige flinke trap verkocht die hem een gele kaart opleverde. Messi kon echter gewoon doorspelen. De sterspeler van de Argentijnen scoorde het hele toernooi nog niet en kon ook nu zijn stempel niet drukken, maar hij stichtte wel gevaar en was soms dreigend.

Chili kreeg niet echt veel mogelijkheden voor rust. Alexis Sánchez dartelde af en toe en Sergio Romero sloeg een keer een vrije trap weg, maar daarnaast kon het gastland niet echt grip op de wedstrijd in Santiago krijgen. De Chilenen bleven wel ruw voetballen en Wilmar Rondán, de dienstdoende scheidsrechter uit Colombia, stond ook veel toe. Qua kansen hield het nog steeds niet echt over. Nicolás Otamendi kopte ruim naast uit een hoekschop van Javier Pastore en aan de overkant loste Arturo Vidal later een schot dat direct geblokt werd.

Met nog een kwartier te spelen besloot Gerardo Martino zijn geheime wapen van de bank te halen en Agüero eruit te halen voor Gonzalo Higuaín. El Pipita toonde meteen werklust en gretigheid, maar kon de Chileense muur ook niet breken. De tijd tikte weg en meer en meer zag het er naar uit dat Chili en Argentinië voor de vijfde keer in hun onderlinge historie (tachtig ontmoetingen) op 0-0 zouden eindigen. Tien minuten voor tijd was Alexis wel ineens heel dichtbij met een fraai schot, dat hij zo uit de lucht plukte en dat maar net naast ging.

In de slotfase was het ineens nog Argentinië dat dicht bij de zege in de reguliere speeltijd kwam. Eerst werd Marcos Rojo gevloerd en riepen de Argentijnen om een strafschop, maar Rondán gaf die niet. En vlak voor het verstrijken van de blessuretijd kreeg Higuaín een goede kans om Argentinië de zege te bezorgen, maar de hoek was te moeilijk en de spits liet de mogelijkheid onbenut. Zo kwam er een verlenging aan te pas in Santiago, de eerste pas tijdens dit toernooi zoals de regels het voorschrijven. In die verlenging werd niet meer gescoord, waarna de strafschoppen aanbraken. In die reeks scoorden Matías Fernández (1-0), Messi en Vidal, waarna Higuaín de tweede van Argentinië over schoot. Carlos Aranguiz scoorde wél (3-1) en Éver Banega verprutste zijn penalty, waarna Alexis zijn land naar de trofee mocht vuren. Hij maakte geen fout en dus pakt Chili de Copa América.