De Haan behoudt ongeslagen status tegen krachteloos Roda JC

Roda JC, dat vorige week pijnlijk hard onderuit ging tegen PEC Zwolle (0-5), had het bijzonder lastig in de openingsfase. De thuisploeg domineerde en was vooral veel feller. Tot zijn grote tevredenheid zag De Haan hoe zijn elftal de tegenstander afjoeg en daarmee de wedstrijd naar de hand zette. De 1-0, na een half uur spelen, kwam dan ook niet als een verrassing. Bart Biemans had daarvoor al een bal van de lijn gehaald, terwijl Luciano Slagveer het publiek in vervoering bracht met een fraaie solo. Hij schoot nog net over.

Uiteindelijk was het Te Vrede die de ban brak. Met een prachtpass lanceerde Joey van den Berg de ontsnapte Caner Cavlan, wiens poging op de paal belandde. Te Vrede schoot de rebound alsnog binnen. Tien minuten later maakte Slagveer er met een heerlijke bal 2-0 van. De aanvaller zag doelman Benjamin van Leer iets te ver voor zijn doel staan en plaatste het leer met veel gevoel in de verre bovenhoek. Even daarvoor was Cavlan met een vrije trap ook al in de buurt van de tweede Friese treffer geweest.

Na rust kwam Heerenveen niet meer serieus in de problemen, al kreeg Roda JC - dat voor de pauze geen enkel schot tussen de palen loste - al vroeg na de onderbreking uit het niets een enorme kans op de aansluitingstreffer. Mitchell Paulissen verscheen uit het niets vrij voor doelman Erwin Mulder, die er echter goed het oog in had en het lepe wippertje van de aanvaller uit de lucht plukte. Tien minuten later stond Paulissen opnieuw oog in oog met de goalie, maar ook nu verdween zijn poging niet tegen de touwen.

De Limburgse spilzucht werd rigoureus afgestraft door de thuisploeg. Biemans vergreep zich in zijn eigen zestien aan Te Vrede, die het gras opzocht en een strafschop kreeg. De spits tartte een aloude voetbalwet door zelf achter de bal te gaan staan, maar faalde niet. Met zijn tweede van de avond besliste hij de wedstrijd twintig minuten voor tijd definitief. Dankzij de drie punten schuift Heerenveen op in de rangschikking: de ploeg stijgt van plaats twaalf naar plaats tien. Roda blijft dertiende.