2000 euro
Door MFlores

2000 euro. Dat is het subsidiebedrag dat supporters van FC Dordrecht proberen los te peuteren bij de gemeente Dordrecht om het stadion aan de Krommedijk en haar omgeving grondig op te knappen. Het lijkt een bedrag van niets in het hedendaagse profvoetbal en dat is het ook. Met weer een seizoen in het verschiet waarin er een flinke schuld moet worden weggewerkt en voor het zoveelste jaar op rij ‘de tering naar de nering’ zal worden gezet door het bestuur, is het echter een welkome bijdrage.

De schuld van 700.000 euro op een begroting van 2,2 miljoen euro is immers een probleem, een groot probleem. Daarom wordt onder meer het spelersbudget van De Schapenkoppen teruggebracht naar een bijna lachwekkende 475.000 euro. Het is de harde realiteit van een kleine club in de Jupiler League die al jaren bezig is om boven water te blijven op het eiland van Dordrecht. Waar bij de televisiegelden in Engeland vaak met afschuw gesproken wordt van het moderne voetbal, straalt niets in het Riwal Hoogwerkers Stadion enige moderniteit uit. Of het moet dat verschrikkelijke kunstgras zijn.

Des te knapper was het daarom dat juist FC Dordrecht twee jaar geleden promoveerde naar de Eredivisie. Een onwaarschijnlijke prestatie van het door Marco Boogers samengestelde vreemdelingenlegioen. Diezelfde Boogers wist ook wel dat het bij dat ene jaar zou blijven. Met de begroting van een Topklasse-club en een bijna volledig opnieuw samengestelde selectie zou ieder punt een stunt zijn. Na de onvermijdelijke degradatie luidde Boogers maar weer eens de noodklok: een nieuw stadion in Dordrecht is ‘noodzakelijk’ om in leven te blijven.

Het lijkt echter een twijfelachtige specialiteit van de regio Rijnmond: praten over nieuwe stadions. Al in 2006 wees de club een tweetal mogelijke locaties aan voor een nieuw stadion. Door de jaren heen werden er zelfs verschillende ontwerpen naar buiten gebracht, waaronder een 'demontabel' stadion, dat model zou gaan staan voor enkele stadions die voor het WK van 2022 in Qatar gaan verrijzen. Inmiddels lijkt het geloofwaardiger dat de Qatarese bouwsels model zullen staan voor de ooit te bouwen Dordtse voetbaltempel.

Ook algemeen directeur Hans de Zeeuw erkende onlangs dat de huidige financiële positie van de club nieuwbouw of zelfs renovatie momenteel onmogelijk maakt en hij erkende met het schaamrood op de kaken dat de club de afgelopen jaren op dit gebied ‘geen betrouwbare partner van de gemeente’ is geweest. Een degradatie naar categorie 1 van de KNVB voor betaaldvoetbalclubs die financieel het meest kwetsbaar zijn, dreigt en de invoering van de landelijke voetbalpiramide heeft plots de mogelijkheid voor sportieve degradatie naar een divisie vol clubs met een hoger budget mogelijk gemaakt.

En dus moet Marco Boogers dit jaar met weer een kleiner budget op zoek naar een creatieve manier om in ieder geval sportief niet kopje onder te gaan. En is de relatief kleine maar trouwe fanschare van de Schapenkoppen allang blij met een eventuele 2000 euro om 'hun' stadion op te knappen. Hup gemeente Dordrecht, laat deze 'wijkwens' in vervulling gaan!

 
FC Dordrecht

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties