Ajax overklast dolend PEC Zwolle met drie assists van Ziyech

Ajax en Zwolle zochten vanaf het eerste fluitsignaal de aanval en dat leverde twee snelle doelpunten op: Wout Brama schoot vanaf de rand van de zestien raak in de korte hoek en Davinson Sánchez kopte na een hoekschop van Ziyech de gelijkmaker binnen. De 0-1 van Brama betekende overigens het snelste Eredivisiedoelpunt dat Ajax in een thuiswedstrijd om de oren heeft gekregen sinds januari 2008. De Amsterdammers herpakten zich met de treffer van Sánchez dus echter snel van die tegenvaller en sloegen na 38 minuten opnieuw toe.

Sánchez kopte de bal na een hoekschop van wederom Ziyech in de verre hoek en maakte voor het eerst in zijn professionele loopbaan twee treffers in één wedstrijd. Ajax zocht zodoende met een goed gevoel de kleedkamer op, al had Zwolle dat vóór de 2-1 al kunnen voorkomen. Ted van de Pavert, Anass Achahbar en Queensy Menig zorgden namelijk voor dreiging, maar slaagden er niet in om doelman André Onana te verschalken. Ron Jans greep in de rust in en verving Ryan Thomas door Kingsley Ehizibue.

De Blauwvingers gingen door die mutatie echter niet beter voetballen en incasseerden na tien minuten de 3-1: Kasper Dolberg werd na een counter weggestuurd door Ziyech en schoof de bal in de verre hoek. Ajax kreeg de smaak te pakken en nadat Bertrand Traoré al een aardige mogelijkheid had gemist, scoorde het team van Peter Bosz twee keer in een tijdsbestek van vijf minuten. Traoré schoot na een prachtige slalom in de verre hoek binnen en Dolberg knalde even later via de dwarsligger raak.

Ajax wist dat de zege niet meer in gevaar zou komen en gaf nog een paar minuten gas om er een zesde bij te prikken, maar Ziyech stuitte van dichtbij op Mickey van der Hart en de rebound aanvoerder Davy Klaassen werd geblokt. Bosz kon door de voor hem gunstige stand nog een paar spelers extra rust gunnen met het oog op de Europa League-wedstrijd van komende donderdag tegen Standard Luik. Dolberg stond zijn plaats af aan Mateo Cassierra, Lasse Schöne werd vervangen door Jairo Riedewald en Donny van de Beek verving Klaassen. Ajax kon het duel vervolgens eenvoudig uitspelen.