AZ boekt knappe zege op Zenit en gaat door in Europa

AZ verschafte zichzelf een luxepositie in de eerste helft. Het team van Van den Brom kon niet beter aan het duel met Zenit beginnen; na zeven minuten lag het leer reeds achter Yuri Lodygin. Ben Rienstra liet Giulano achter zich en met een schot in de linkerhoek zorgde hij voor de openingstreffer. Daarmee groeide de middenvelder uit tot de eerste Alkmaarder ooit met een doelpunt voor AZ in Europees verband.

Robert Mühren had luttele minuten later de 2-0 op zijn schoen, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde. Zenit zette AZ vervolgens onder druk en was via Giuliano tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Sergio Rochet hield echter zijn doel schoon. Twee minuten voor rust schoot de op pijnstillers spelende Haps via de paal de 2-0 tegen de touwen. Het had vlak voor het rustsignaal zelfs nog 3-0 kunnen worden, maar de paal stond een doelpunt van Mühren in de weg.

AZ gaf na rust amper ruimtes weg, maar toch slaagde Zenit er na nog geen uur spelen in om de achterstand te verkleinen. Aleksandr Anyukov kreeg iets te veel ruimte van Muamar Tankovic en gaf de bal aan Giuliano, die op snoeiharde wijze de 2-1 achter Rochet schoot. AZ stelde tien minuten later echter orde op zaken. Tankovic schoot vanaf een meter of 25 op heerlijke wijze de 3-1 achter Lodygin.

Mühren liet daarna een goede kans op de 4-1 onbenut, evenals de ingevallen Dabney dos Santos in de rebound. Door een eigen doelpunt van Stijn Wuytens, na een lage voorzet van Aleksandr Kokorin, werd het in de slotfase toch nog spannend, maar AZ sleepte toch een overwinning over de streep.

Ben Rienstra is de eerste in Alkmaar geboren speler die namens AZ in een Europese wedstrijd heeft gescoord! #azzen #uel