Portugal dankzij treffer Ronaldo met één been in halve finales

Om zicht te houden op een plek in de halve finale, was een overwinning voor Portugal wenselijk. In de eerste wedstrijd van de Confederations Cup waren de Portugezen blijven steken op een 2-2 gelijkspel tegen Mexico, terwijl Rusland in de eerste wedstrijd wel tot winnen kwam tegen Nieuw Zeeland. De Russische bondscoach Stanislav Cherchesov had een redelijk verdedigende opstelling bedacht voor het treffen met de Europees kampioen. Desondanks lag de bal al na negen minuten spelen achter de Russische doelman Igor Akinfeev.

Een voorzet van Raphaël Guerreiro werd door Cristiano Ronaldo tegen de touwen gekopt. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam het gastland iets beter in de wedstrijd. Desondanks bleven de betere kansen voor de Portugezen, onder meer voor Ronaldo. De Russen hadden moeite om tot kansen te komen, maar kregen op slag van rust de eerste mogelijkheid. Fedor Smolov kon zijn schot echter geen richting geven. Ook na rust bleef het spelbeeld in eerste instantie hetzelfde. De Portugezen kregen de grootste kansen, onder meer via een kopbal van André Silva en een afstandsschot van Cédric Soares.

Na een uur spelen kroop Rusland steeds meer uit zijn schulp. Het ontbrak het gastland echter aan zorgvuldigheid rond het strafschopgebied, terwijl Portugal in de omschakeling steeds meer ruimte kreeg. Zo was Ronaldo bijna het eindstation van een goed uitgevoerde counter, maar de voorzet van André Silva was net te hoog voor de aanvaller. In de slotfase ontspon zich een interessant gevecht tussen Rusland en Portugal. De thuisploeg was nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar de Portugezen wisten de druk te weerstaan. Daardoor neemt Portugal met vier punten voorlopig de leiding in groep A over van de Russen, maar Mexico kan later op de avond op gelijke hoogte komen. Zij moeten dan wel zien te winnen van Nieuw Zeeland.