PSV komt na discutabele goal op stoom en meldt zich bij laatste acht

Cocu koos voor het bekerduel met de promovendus voor dezelfde elf namen die afgelopen weekeinde in de competitie zonder problemen afrekenden met ADO Den Haag (3-0). PSV beleefde toen een droomstart met twee doelpunten binnen zeven minuten, maar VVV verweerde zich bijzonder kranig in de eerste helft. De ploeg van Maurice Steijn gaf behoudens een kopkans voor Van Ginkel weinig weg in het eerste half uur en nam vier minuten voor rust zelfs de leiding in het Philips Stadion.

Moreno Rutten was aan de rechterkant van het veld ontsnapt aan de aandacht van Steven Bergwijn en werd vervolgens gelanceerd door Tarik Tissoudali. Oog in oog met Jeroen Zoet bleef de verdediger daarna kalm: 0-1. PSV trok de stand vervolgens nog in de eerste helft gelijk via De Jong, al deed zijn treffer wel het nodige stof opwaaien in het VVV-kamp. Een toegekende vrije trap na een vermeende handsbal van Ralf Seuntjes werd kort genomen door Santiago Arias, waarna Daniel Schwaab met een lange bal De Jong in staat stelde te scoren.

Het doelpunt zette met name kwaad bloed bij Steijn, die uiteindelijk vanwege commentaar op de leiding naar de tribunes werd gestuurd door scheidsrechter Jochem Kamphuis. De oefenmeester zag zijn elftal ook in het eerste kwartier na de onderbreking betrekkelijk eenvoudig op de been blijven, hetgeen Cocu er na een uur voetballen toe deed besluiten Jorrit Hendrix naar de kant te halen ten faveure van Gastón Pereiro. PSV nam vervolgens in het laatste half uur afstand van de bezoekers. Van Ginkel tekende halverwege het tweede bedrijf met een volley na een vrije trap voor de 2-1, waarna Lozano met een knappe individuele actie het duel op slot gooide. Isimat-Mirin bepaalde in de blessuretijd van dichtbij de eindstand.