Kane breekt record met hattrick en gidst Tottenham Hotspur naar ruime zege

Hij maakte in 1995 namens Blackburn Rovers 36 competitietreffers, maar dat record is dus nu uit de boeken verdwenen. Kane had het record van Shearer eerder al geëvenaard en had tegen Southampton, waar Virgil van Dijk ontbrak en Wesley Hoedt in de basiself stond, 22 minuten nodig om het record op zijn naam te zetten. Een scherpe vrije trap van Christian Eriksen werd door de spits van dichtbij omgezet in een treffer. Eerder was er al een treffer van de thuisploeg geannuleerd, omdat Eric Dier buitenspel stond. Kort na de openingstreffer viel de bal aan de andere kant bijna binnen.

Danny Rose wilde de bal terugkoppen naar zijn eigen doelman Hugo Lloris, maar die kopbal was net te hoog en werd uiteindelijk via de paal uit het doel gegrabbeld. Vijf minuten voor rust bracht Kane Tottenham Hotspur echter al op een ruimere voorsprong. Dele Alli stuurde Heung-Min Son weg met een fraaie steekbal, waarna de Zuid-Koreaan Kane wist te vinden voor het doel: 2-0. Na de rust kwam Southampton beter uit de kleedkamer en al snel resulteerde dat in een mogelijkheid voor Mario Lemina.

Aan de aspiraties van the Saints kwamen echter al snel in de tweede helft een einde. Alli ontving de bal op de rand van het strafschopgebied en wist Southampton-doelman Fraser Forster met een schuiver te verschalken. Twee minuten later hadden de fans van Tottenham Hotspur opnieuw reden tot juichen. Nathan Redmond gaf de bal weg aan Alli, die Son vervolgens oog-in-oog wist te zetten met Forster. Op die positie maakte de Zuid-Koreaan geen fout: 4-0. In de 64e minuut wisten de bezoekers iets terug te doen. Sofiane Boufal dook vrij op in het strafschopgebied en schoot in de verre hoek raak.

Dichterbij wist Southampton niet te komen, want drie minuten later tekende Kane voor zijn derde treffer van de middag. De bezoekers gaven echter niet op en bleven aanvallen, wat resulteerde in kansen voor onder meer Boufal en Long. Tien minuten voor tijd kregen the Saints ook nog een doelpunt dankzij Dusan Tadic, die een afgeslagen hoekschop met een bekeken lob wist te promoveren tot doelpunt en de eindstand op 5-2 bepaalde.