Fortuna Sittard glijdt uit en ziet veelbesproken belagers naderen

RKC Waalwijk - Fortuna Sittard 1-1
Fortuna Sittard had in de eerste helft het betere van het spel en de meeste kansen. De kampioenskandidaat slaagde er echter niet in om dat overwicht voor rust tot uiting te brengen op het scorebord. Mogelijkheden waren er voor onder meer Lisandro Semedo, maar doelman Etienne Vaessen keepte een sterke eerste helft. In de tweede helft werd wel gescoord. Dylan Seys zette RKC op een 1-0 voorsprong. Fortuna zocht daarna de aanval en liet zich gelden via onder meer Lars Hutten en Perr Schuurs. De eerste nederlaag sinds het 2-0 verlies bij Jong AZ op 12 februari leek in de maak voor de Limburgers, maar op de valreep sleepte Fortuna dankzij Hutten toch nog een punt uit het vuur.

NEC - FC Oss 2-1
De beslissing om de wedstrijd tegen Jong Ajax over te spelen bood NEC een nieuwe kans in de titelstrijd. Het is echter wel belangrijk dat de Nijmegenaren niet onnodig punten verspelen en dus was de wedstrijd tegen Oss een belangrijke. Voor rust probeerde de thuisploeg druk te zetten op de bezoekers, maar dat leverde geen doelpunten op. Na rust werd opeens aan beide kanten op fraaie wijze gescoord: zowel Fatih Kamaçi van Oss als Arnaut Groeneveld van NEC, die een verleden heeft bij Oss, plaatsten de bal knap in de verre hoek. Halverwege de tweede helft zorgde Ferdi Kadioglu voor de 2-1, nadat Lorenzo Piqué onder druk werd gezet en de bal kwijtraakte. NEC voorkwam zodoende duur puntverlies.

FC Den Bosch - Jong Ajax 2-5
De veelbesproken Teun Bijleveld was tegen FC Den Bosch wél speelgerechtigd, maar begon op de bank. Vanaf de zijlijn zag hij een doelpuntrijke eerste helft. Een goede actie van Oussama Bouyaghlafen stelde Jort van der Sande in staat om de openingstreffer binnen te glijden. Lang kon Den Bosch niet genieten van de voorsprong: twee minuten na het doelpunt kopte Dennis Johnsen raak voor de gelijkmaker en even daarna zette Mateo Cassierra het bezoek op 1-2. Na geklungel in de defensie van Ajax wist Van der Sande voor rust echter zijn tweede binnen te prikken. In de tweede helft liep Ajax weg bij Den Bosch. Jurgen Ekkelenkamp prikte de bal in de verre hoek en versierde vervolgens ook een penalty, die werd benut door Cassierra: 2-4. Invaller Kaj Sierhuis maakte er tien minuten voor tijd 2-5 van op aangeven van Dani de Wit.

De Graafschap - Almere City 4-2
Twee goede aanvallen leverden De Graafschap een 2-0 voorsprong op voor eigen publiek. Tarik Tissoudali was verantwoordelijk voor beide treffers. Voorafgaand aan het openingsdoelpunt had Youssed El Jebli een fraaie steekpass op Fabian Serrarens in huis, waarna Tissoudali de aanval afrondde. Vervolgens werd hij via een voorzet van Daryl van Mieghem en mistasten van Chiel Kramer in staat gesteld de score te verdubbelen. Robert Klaasen zorgde na de onderbreking bijna voor een wereldgoal, maar zijn volley spatte uiteen op de lat. Er kwamen meer kansen voor De Graafschap, maar Almere kwam terug tot 2-2 via Nicky van Hilten. Toch wisten de Doetinchemmers de marge weer twee doelpunten te maken, door treffers van opnieuw Tissoudali en Mark Diemers.

FC Emmen - Telstar 2-3
Twee strafschoppen zorgden voor een enerverend eerste halfuur in Emmen. Na zeven minuten versierde Melvin Platje een penalty, die hij zelf benutte. Vervolgens mocht Cas Peters aan de overzijde ook aanleggen vanaf elf meter, nadat hij werd getoucheerd door Donny van Iperen. Peters faalde evenmin vanaf de strafschopstip en gaf het startsein voor een comeback van Telstar. Door doelpunten van Jerdy Schouten en Andrija Novakovich rustte Telstar met een 1-3 voorsprong. Emmen leek niet bij machte om na rust nog terug in de wedstrijd te komen, maar mazzelde na een misser van Platje en kwam toch op 2-3 via de zeventienjarige Thijs Dallinga. Door twee gele kaarten van Youri Loen eindigde Emmen met tien man.

SC Cambuur - Jong AZ 3-2
Dankzij een dubbelslag van Kevin van Kippersluis rustte Cambuur met een 2-1 voorsprong. De aanvaller sloeg na zeven minuten voor het eerst toe op aangeven van Alvin Daniels. Uit het niets zorgde Jamie Jacobs vervolgens voor de 1-1, maar Cambuur had de voorsprong al gauw weer uit handen. Na een razendsnelle counter en meerdere schoten stond Van Kippersluis op de juiste plek om de 2-1 binnen te werken. Na rust wist AZ echter opnieuw langszij te komen. Jacobs maakte zijn tweede in een fase waarin de Alkmaarders meer van zich afbeten. Een gelijkspel leek in de maak, maar Cambuur hield de punten in Leeuwarden dankzij een late treffer van Justin Mathieu.

MVV Maastricht - FC Dordrecht 1-0
Een schitterende pass van Jonathan Okita over het hele veld bereikte Joeri Schroijen, die tegendraads de 1-0 binnenschoot. Met zijn treffer bepaalde hij zes minuten voor de pauze de ruststand. Eerder in de wedstrijd was MVV een paar keer goed weggekomen: Yahya Boumediene schoot uit kansrijke positie voorlangs en Denis Mahmudov wipte de bal oog in oog met keeper Michael Verrips naast het doel. Toch liet ook MVV zich zeker niet onbetuigd in de eerste helft, nog afgezien van het doelpunt. Schroijen liet in de tweede helft na om zijn tweede van de avond te maken: hij schoof de bal naast in een één-op-één-situatie. Daarom bleef het bij 1-0 in De Geusselt.

Jong FC Utrecht - FC Volendam 2-1
Jong FC Utrecht staat op de laatste plaats, hoewel het twee van de voorgaande drie wedstrijden wist te winnen. Ook tegen Volendam werd gewonnen en de basis daarvoor werd al vroeg gelegd. In de negende minuut kopte Giovanni Troupée raak bij de tweede paal na een goede voorzet van Sylla Sow. Daarna werd Volendam gevaarlijker. Een snoeiharde vrije trap van Joey Veerman spatte nog uiteen op de lat, maar door Teije ten Den werd het toch 1-1. Op slag van rust kopte hij raak. De tweede helft was niet al te onderhoudend. Beide ploegen opereerden slordig en kregen weinig kansen, hoewel Utrecht enkele keren dicht bij de 2-1 was. Vijf minuten voor tijd was het Karim Loukili die dat doelpunt toch nog voor zijn rekening nam. De doelpuntmaker zag in de blessuretijd rood na zijn tweede geel, maar werd toch de matchwinner.

FC Eindhoven - Helmond Sport 3-2
Zowel Eindhoven als Helmond verkeert in de onderste regionen, maar hoeft niet te vrezen voor degradatie. Desondanks oogde het spel nerveus in de openingsfase. Veel kansen waren er niet in de derby, maar toch stond het na 27 minuten 0-1. Arne Naudts profiteerde van balverlies van Rochdi Achenteh en bepaalde daarmee de ruststand. De tweede helft verliep spectaculair. Met twee schitterende uithalen zorgde Tibo van de Velde voor de 1-1 en de 2-1; Jordy Thomassen miste nog een kans voor open doel en trof de paal. Naudts maakte er 2-2 van en via Tibeau Swinnen werd het 3-2.