PSV vernedert apathisch Ajax en is landskampioen van Nederland

In een kolkend Philips Stadion maakte PSV zijn intenties vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie duidelijk. De ploeg Cocu kwam bijzonder fel uit de kleedkamer, waardoor er zich al snel een fascinerend schouwspel ontwikkelde. Ajax, waar Erik ten Hag op de rechtsbackpositie Rasmus Kristensen had geslachtofferd ten faveure van aanvoerder Joël Veltman, wist zich in de openingsfase nog wel enkele keren onder de druk uit te voetballen, maar kreeg gaandeweg steeds meer moeite met het moordende tempo. Dat resulteerde na 23 minuten in de verdiende openingstreffer voor de thuisploeg.

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op

Een ingooi halverwege de helft van Ajax werd met het hoofd verlengd door Luuk de Jong, waarna Marco van Ginkel aan de wandel kon met het leder. De middenvelder ontweek vervolgens een verdedigende actie van Maximilian Wöber, alvorens hij in het strafschopgebied Hirving Lozano wist te bereiken. Het schot van de Mexicaan werd op de doellijn nog wel gekeerd door Matthijs de Ligt, maar Pereiro reageerde vervolgens als eerste op de afvallende bal: 1-0. Na het doelpunt van de Uruguayaan plooide PSV terug op eigen helft. Ajax kreeg iets meer grip op de wedstrijd en liet na precies een half uur voetballen een uitgelezen mogelijkheid liggen op de gelijkmaker.

Hakim Ziyech wist met een schitterende pass de opgestoomde Veltman te vinden aan de rechterkant van het veld, waarna de back de bal in de doelmond van PSV bracht. Klaas-Jan Huntelaar had het speeltuig vervolgens voor het inschieten van een meter of vijf, maar de spits gaf Jeroen Zoet toch nog de kans om te redden. Die kans bleek de koploper wakker te schudden: PSV begon weer vooruit te voetballen en wist zijn voordelige marge zeven minuten voor rust uiteindelijk te verdubbelen. Joshua Brenet werd aan de linkerkant van het veld bereikt door Pereiro, waarna de verdediger voorbij Veltman snelde en uiteindelijk een perfecte voorzet afleverde op het hoofd van Luuk de Jong: 2-0.

De landstitel leek PSV daarmee nauwelijks meer te kunnen ontgaan, maar Ten Hag poogde de wedstrijd in de rust toch nog te kantelen met het inbrengen van Siem de Jong. De aanvallende middenvelder werd binnen de lijnen gebracht als vervanger van Wöber. Ajax kwam na de onderbreking ook sterk uit de kleedkamer, maar slaagde er eigenlijk niet in Zoet te verontrusten en moest na negen minuten voetballen in de tweede helft uiteindelijk definitief capituleren. Een voorzet van Santiago Arias werd onvoldoende weggewerkt door de verdediging van de Amsterdammers, waarna Bergwijn de bal uit de lucht plukte en uiteindelijk succesvol uithaalde.

Luuk de Jong haakte direct na het doelpunt van Bergwijn af met een handblessure, maar met Bart Ramselaar als diens vervanger binnen de lijnen werd PSV in het laatste half uur niet meer aan het wankelen gebracht door Ajax. Het bezoek zocht met onder anderen invaller Kasper Dolberg nog wel plichtmatig naar een doelpunt, maar wekte eigenlijk nooit de indruk te geloven in een comeback. Sterker nog: in de slotfase maakten frustraties zich meester over de manschappen van Ten Tag. Tagliafico ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd na een lompe overtreding op Lozano en enkele minuten later mocht ook Siem de Jong inrukken. De invaller ontving een directe rode kaart na een grove overtreding. Cocu gunde doelman Zoet daarna nog een publiekswissel.