Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'Bij Arsenal hebben ze een mindroom waar ze na de training langsgaan'

Laatste update:

Hoe zit de technologie achter jullie product eigenlijk in elkaar?
"Beyond Sports werkt samen met partijen die gespecialiseerd is in datatracking. In principe worden X-, Y- en Z-posities gemeten. De rest wordt ingevuld met algoritmes en hoe meer wedstrijden er gespeeld worden, hoe slimmer het systeem wordt. We weten of een speler links of rechts is, hoe een speler staat en in de simulatie kunnen zij vanuit die lichaamspositie om zich heen kijken. In principe heb je twee camera's, een computer met de juiste software, een videokaart en een paar VR-brillen met controllers nodig."

Meer: Louis van Gaal naar voren geschoven om ‘treinramp’ bij Ajax te voorkomen

Met welke clubs werken jullie inmiddels allemaal samen?
"Die lijst groeit erg hard. We timmeren internationaal flink aan de weg en zijn ook buiten het voetbal actief in sporten als NBA (basketbal), NFL (American football) en NHL (hockey). In Nederland werken we al langere tijd samen met onder meer Ajax, AZ, PSV en de KNVB. Verder praten we met de FIFA en ook daar worden we warm en enthousiast onthaald. In Duitsland doen we zaken met de DFB en in de Premier League met clubs als Stoke City en Arsenal. Arsenal pakte het meteen heel serieus op en ging ermee aan de slag. Ze waren toevallig net druk met een verbouwing en hebben toen meteen ruimte gemaakt voor een mindroom waar spelers na de training langsgaan. Ook voor geblesseerde spelers is het ideaal; ze kunnen virtueel wedstrijden blijven spelen en daarmee mentaal fit blijven."

Is jullie product alleen voor profclubs bedoeld?
"Na de meeting bij de KNVB waar we het idee bedachten was een van de eerste dingen die we dachten: als zij het straks terug kunnen kijken, waarom wij dan niet? Op dit moment is Fox Sports een broadcaster waarmee we samenwerken. Het geeft analisten als Kenneth Perez, Ronald de Boer en Arnold Bruggink de optie situaties terug te halen en vanuit ieder mogelijk standpunt en gezichtsveld te laten zien. Een mooi voorbeeld was een afstandsschot waar Brad Jones niet op reageerde. In de VR-herhaling kon je zien dat hij de bal niet zag aankomen. Wij kunnen hem dan virtueel een stapje opzij laten doen waardoor hij het opeens wel ziet. Daarnaast kun je dingen als 'tussen de linies lopen' opeens praktisch laten zien. Uiteindelijk willen we ernaartoe dat de consument dat zelf allemaal kan doen."

Dus iedereen zit straks thuis met een VR-bril op?
"Op dit moment hebben nog niet zoveel mensen zo'n headset, maar wij verwachten we dat het meer mainstream zal worden. Wij geloven dat virtual onderdeel van het voetbal kijken zal worden en dat hoeft niet per se met zo'n bril op. Je ziet nu al dat jongeren moeite hebben op de ouderwetse manier negentig minuten lang voetbal te kijken. Dat kun je de oude generatie moeilijk uitleggen, maar de aandachtsspanne wordt korter. We gaan steeds meer naar snippets van wedstrijden en daar denken wij met onze virtual-tool een bijdrage aan te kunnen leveren. Daarnaast verandert de voetbalfan ook. Velen zijn niet meer echt fan van een club, maar van een speler. Neem een Neymar; zijn fanbase lijdt niet onder een overgang van Barcelona naar Paris Saint-Germain. Die kopen gewoon een nieuw shirt. Ik denk dat gewoon kijken en samenvattingen niet zullen verdwijnen, maar wij bieden een waardevolle aanvulling. Daarnaast zijn we ook bezig met de NBA, NHL en NFL, dus genoeg groeigebieden op het gebied van prosports en de broadcasting daarvan."

Louis van Gaal test de VR-bril van Beyond Sports.

Wat voor andere toepassingsopties bekijken jullie nog meer?
"De link met de fantasy ligt voor de hand. Neem spellen als Online Soccer Manager. Daarnaast doet een van onze stagiairs momenteel onderzoek of het levensvatbaar is voor de amateurmarkt. Wat ik verder interessant vind, is dat we steeds meer samenwerken met scheidsrechters. We onderzoeken nu of we een trainingsprogramma voor arbiters kunnen maken. We hebben met de scheidsrechtersbond gesproken om te kijken wat de opties zijn. Ik zou het ook super interessant vinden te horen en zien wat scheidsrechters tegen elkaar zeggen; iets dat bij verschillende sporten al gebruikelijk is in Amerika. Bij NFL werkt dat geweldig. Dan zegt een scheids: 'Ik heb dit en dit gezien en kom daardoor tot dit oordeel'. Dan kun je het er nog steeds mee oneens zijn, maar het is wel duidelijk. Als je die bril op hebt, zie je ook pas hoe enorm snel het allemaal gaat. Vanaf de zijkant zie je dat helemaal niet. Het begrip wordt daarmee ook een stuk groter, voor spelers, maar ook voor scheidsrechters."

Het grote bezwaar is altijd dat de sport daarmee zijn charme verliest. Hoe kijk je daarnaar?
"Ik ben niet bang dat we allemaal robots worden, zo kijk ik er niet tegenaan. Ik denk dat je door de hulpmiddelen meer tijd hebt voor betere oplossingen waardoor je gavere acties in de wedstrijd gaat zien. Wat betreft scheidsrechters denk ik dat zowel de leidsmannen als supporters enorm gebaat zijn bij duidelijkheid. Het lijkt misschien een bedreiging, maar het biedt ook begrip. Het is net als het internet, dat was jarenlang toekomstmuziek, maar je zou nu niet meer weten hoe je zonder moet. Daarnaast houdt men in het voetbal van nature niet van verandering, maar er komt een nieuwe generatie aan van analisten. Die komen langzaam op posities waar ze invloed hebben. Dat brengt een nieuwe golf aan technologie met zich mee. Op sommige posities komen nu op techniek gerichte mensen met een wetenschappelijke benadering én praktijkervaring in plaats van alleen praktijkmensen met de poten in de modder."

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Today Justus Dingemanse from @instavoetbalzone came to visit us. Voetbalzone is the biggest football news website in the Netherlands 3.500.000 visitors per month. ??????. Nice to meet you Justus!

Een bericht gedeeld door Beyond Sports (@beyondsportsvr) op

Wat zijn zaken waar je tegenaan loopt?
"Ik vind het bijvoorbeeld best gek dat er bij clubs wel een algemeen directeur, operationele manager of technisch directeur is, maar er geen bestuurder is met échte technologische kennis. Die kennis ontbreekt soms ook nog bij de analisten van profclubs. Ze hebben vaak wel een boel andere IT-gerelateerde verantwoordelijkheden waardoor de techontwikkeling op nieuwe gebieden soms achterblijft. Ze zijn een beetje als de IT-mannen in de jaren negentig binnen kantorencomplexen. Die waren verantwoordelijk voor de printer, mailservers, telefoons en als de vaatwasser stuk was, moesten ze daar ook mee aan de slag. Zij werden als het ware een beetje misbruikt en dat is nu bij veel van die jongens ook zo. Ze krijgen van alles op hun bordje terwijl ze vaak al omkomen in het werk. Je moet het dus ook serieus nemen als club of bond. Dat doen ze bij de KNVB heel goed. Met Stijn Spreij bouwen we met onze tools op de campus in Zeist complete databases."

Waar gaat het met jullie naartoe in de toekomst?
"Ik ben hartstikke trots dat wij als bedrijfje uit Alkmaar nu al wereldwijde impact hebben. Ik denk serieus dat wij het consumeren van sport aan de pro- en consumentenkant aan het veranderen zijn. Ik zeg niet dat dit dé toekomst is, maar het is wel een tool die profclubs en topsporters enorm kan ondersteunen. Daarnaast geven we nieuwe gezichtspunten aan broadcasters en consumenten, waardoor ook meer begrip ontstaat. Ik zie onszelf ook niet als VR-bedrijf; we zijn een data driven virtual company. Wij hebben ons voornamelijk op sport gericht. Die focus was ook nodig om richting te krijgen. Er waren veel bedrijven die op een gegeven moment alles in VR gingen doen tot bouwprojecten aan toe, maar die zijn er eigenlijk bijna niet meer. Wij hebben ook stappen gemaakt in wat wij care noemen, daarin helpen we patiënten met bepaalde technieken sneller rehabiliteren. Daar gaan we ook verder in, maar we zoeken wel altijd raakvlakken met de sport."

Is het een goed idee het zicht en de communicatie van scheidsrechters te delen met het publiek?

Meer nieuws

Ajax druk bezig met nieuwe trainer: 'Potter is vandaag of morgen in Amsterdam'
24
Koeman: 'Hun belang voor het team is reden om ze niet af te schrijven'
2
Louis van Gaal naar voren geschoven om 'treinramp' bij Ajax te voorkomen
5
Alex Pastoor gaat mogelijk totaal iets anders doen dan profclub coachen
3
PSV gaat financieel risico flink opvoeren: 'We vinden dat het nu verantwoord is'
20
De EK-selectie van Engeland: dit zijn de spelers die kans maken
5

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties