Productief Feyenoord verzekert zich van Europees voetbal

Feyenoord steekt de afgelopen weken in goede vorm, maar had het in de openingsfase niet makkelijk tegen Willem II. In de honderdste wedstrijd van Giovanni van Bronckhorst als hoofdtrainer wisten de Rotterdammers in het eerste kwartier niets te creëren. Het werd wel eenmaal gevaarlijk voor het doel van Brad Jones, maar een ingreep van Ridgeciano Haps voorkwam een openingsdoelpunt van Ben Rienstra. Na de openingsfase kroop Feyenoord uit de schulp. Bilal Basacikoglu kreeg twee goede mogelijkheden: na een lage voorzet lag doelman Timon Wellenreuther in de weg, terwijl de aanvaller van Feyenoord vervolgens naast kopte op aangeven van Vilhena.

Basacikoglu had voor het eerst sinds 11 februari (3-1 nederlaag bij Vitesse) een basisplaats bij Feyenoord. Ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Utrecht van afgelopen zondag voerde Van Bronckhort nog meer wijzigingen door: Vente, Amrabat en Renato Tapia mochten aan de aftrap verschijnen. Nicolai Jörgensen, Karim El Ahmadi, Sven van Beek en Sam Larsson kregen rust. Steven Berghuis liep in de warming-up een blessure op en werd vervangen door Jens Toornstra. Nummer veertien Willem II zou zich bij een overwinning definitief veilig spelen, maar kwam in de eerste helft op achterstand.

Na 77 doelpogingen heeft Sofyan Amrabat zijn allereerste doelpunt in de Eredivisie (regulier seizoen) te pakken! #wilfey #feyenoord #amrabat #eredivisie

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op

Het was uiteindelijk een van de nieuwkomers, Vente, die de score opende. De jeugdige spits dook op bij de eerste paal na een voorzet van Toornstra vanaf de rechterflank. Hij kwam goed voor zijn man en tikte de 0-1 binnen. In de tweede helft liep Feyenoord vervolgens uit naar een comfortabele voorsprong. De 0-2 kwam van Sofyan Amrabat, die de bal van de voeten van Pedro Chirivella plukte en raak schoot via beide palen. Het was zijn allereerste Eredivisie-doelpunt na 77 doelpogingen. Even later was Tonny Vilhena het eindpunt van een vloeiende combinatie; de assist kwam van Kevin Diks.

Feyenoord leek de wedstrijd te controleren, maar veel mogelijkheden voor de 0-4 kwamen er niet. Willem II wilde wel nog tot scoren komen voor eigen publiek en slaagde daar een kwartier voor tijd in. Nadat niemand van Feyenoord een corner wist weg te werken, kon Bartholomew Ogbeche van dichtbij binnenkoppen. Feyenoord hoefde echter niet te vrezen. Sterker nog: vijf minuten voor tijd maakte Vente zijn tweede van de avond. Feyenoord was er snel uit en Basacikoglu vond de spits, die van dichtbij de bal binnenschoof. Hij werd de jongste Feyenoorder met een dubbelslag in de Eredivisie sinds Vilhena in 2013. In de slotfase schoot Ogbeche nog op de paal en bepaalde Basacikoglu met een behendige stift de eindstand.