Verguisde Ziyech krijgt uitfluiters stil in sterke tweede helft Ajax

De Amsterdammers hadden wat goed te maken na de smadelijke nederlaag van afgelopen weekeinde bij PSV. Het elftal van Ten Hag was in een 3-4-3-systeem duidelijk zoekende tegen VVV en werd daarbij niet geholpen door een deel van de eigen aanhang. Zo besloten de nodige seizoenkaarthouders het duel aan zich voorbij te laten gaan en werd Hakim Ziyech vanaf het eerste fluitsignaal flink onder vuur genomen door de een klein deel van de supporters, hetgeen voor een grimmige sfeer zorgde in de openingsfase. Lasse Schöne had de worstelende ploeg van Ten Hag na negen minuten voetballen een boost kunnen geven, maar hij wist de bal vanaf elf meter niet voorbij Lars Unnerstall te krijgen. De doelman van VVV koos de juiste hoek, nadat de bal op de strafschopstip was gelegd vanwege een overtreding van Damian van Bruggen op Schöne.

Daarna gebeurde er lange tijd niets meer in de Johan Cruijff ArenA, maar in de slotfase van de eerste helft werd het publiek toch nog flink verwend. Ralf Seuntjens bracht VVV twee minuten voor rust verrassend op voorsprong met een fraaie uithaal van een meter of achttien, maar David Neres zorgde er daarna toch nog voor dat Ajax met een voorsprong aan de thee kon. De Braziliaan kon eerst de gelijkmaker binnenlopen na een mislukt schot van Donny van de Beek en tekende in de 48e minuut ook nog voor de 2-1, door de bal in één keer op de pantoffel te nemen nadat Jerold Promes het leder onbedoeld had verlengd. Flinke smet op de eerste helft voor Ajax was het geblesseerd uitvallen van Jöel Veltman, na een charge van Seuntjes. De rechtsback moest zich tien minuten voor rust laten vervangen met een ogenschijnlijk ernstige knieblessure.

Na de onderbreking kwam Ajax een stuk beter voor de dag. VVV had steeds meer moeite om de thuisploeg van het eigen doel af te houden en ontsnapte al vroeg aan een ruimere achterstand. Zo trof Maximilian Wöber de lat uit een voorzet van Schöne en vond Justin Kluivert Unnerstall op zijn weg. Ajax bleef echter stoïcijns zoeken naar een derde doelpunt en werd na ongeveer een uur voetballen ook beloond voor zijn aanvallende intenties. Neres werd achter de verdediging van de bezoekers weggestoken door Ziyech, waarna de doelpuntenmaker in de doelmond oog had voor Klaas-Jan Huntelaar. Die draaide vervolgens vakkundig weg van zijn directe tegenstander en kon daarna eenvoudig scoren.

Ajax had daarna niets meer te duchten van de Venloënaren. Unnerstall zag de ene na de andere aanval op zich afkomen en had kort na de treffer van Huntelaar het geluk dat de paal een doelpunt van Neres in de weg zat. Ajax weigerde in de slotfase echter de voet van het gaspedaal te halen en sloeg elf minuten voor tijd via Ziyech ook nog voor een vierde maal toe. De middenvelder creëerde op een meter of twintig van het doel met een eenvoudige beweging ruimte voor een schot en schoot de bal uiteindelijk via de binnenkant van de paal tegen de touwen.