Ajax blijft op kampioenskoers dankzij Sierhuis; Fortuna ruikt Eredivisie

FC Volendam - Jong Ajax 1-2
De Amsterdamse beloften namen na 35 minuten voetballen de leiding in het vissersdorp. Dani de Wit werd na een razendsnelle tegenaanval aan de rechterkant van het veld bereikt door Mateo Cassierra, waarna de middenvelder doelman Hobbie Verhulst kansloos liet met een hard schot in het dak van het doel. De voorsprong was verdiend te noemen. Toch kwam de thuisploeg op slag van rust langszij: een schot van Jari Vlak viel buiten het bereik van doelman Dominik Kotarski binnen. Ingegeven door de ontwikkelingen op de andere velden maakte Ajax in de tweede helft jacht op de gelijkmaker. Cassierra had de 1-2 kort na rust op de voet, maar de Colombiaan faalde oog in oog met Verhulst. Aan de kante kant redde Kotarski op een schot van Vlak. Ajax bleef echter geduldig zoeken naar de zege en kreeg acht minuten voor tijd uiteindelijk loon naar werken. Invaller Kaj Sierhuis maakte het verlossende doelpunt van dichtbij na een voorzet van Ché Nunnely.

Jong FC Utrecht - Fortuna Sittard 0-1
Fortuna had het lastig in Stadion Galgenwaard en ontsnapte in de eerste helft tot tweemaal toe aan een achterstand. Chris David teisterde van grote afstand de bovenkant van de lat na uit een vrije trap, terwijl Jeredy Hilterman het doel al glijdend op een haar na miste. Het bezoek voerde de druk in de slotfase van de eerste helft nog eens op en liet luttele minuten voor rust een uitgelezen mogelijkheid op de 0-1 liggen. André Vidigal had de bal op de doellijn voor het inschieten, maar hij jaagde de bal uiteindelijk op onbegrijpelijke wijze naast. Na een kwartier spelen in de tweede helft kwam de worstelende ploeg van Hofland alsnog op voorsprong. Lars Hutten werd op rechts bereikt door Finn Stokkers, waarna hij naar binnentrok en uiteindelijk met een uithaal in de verre hoek de score openbrak. Fortuna hield het hoofd daarna koel en is zodoende nog maar één zege verwijderd van de Eredivisie.

NEC - Jong AZ 2-0
Eerder dit seizoen won NEC met 2-7 van de Alkmaarse beloften, maar zo'n vaart liep het deze keer niet. De Nijmegenaren waren voor eigen publiek weliswaar de bovenliggende partij, maar slaagden er in de eerste helft niet in een opening te vinden in de verdediging van AZ. Na de onderbreking voerde de ploeg van de geplaagde Pepijn Lijnders de druk op en dat resulteerde na precies een uur spelen uiteindelijk in een voorsprong. Arnaut Groeneveld bracht de bal opportunistisch in de doelmond van AZ, waar Anass Achahbar was ontsnapt aan zijn direct tegenstander en uiteindelijk eenvoudig de 1-0 kon binnenwerken. Een fraaie redding van Nick Olij voorkwam even later dat NEC zijn voordelige marge kon verdubbelen via Frank Sturing, terwijl Joris Delle aan de overzijde een doelpunt van Kai Koreniuk voorkwam. Een doelpunt van Groeneveld zorgde tien minuten voor tijd uiteindelijk voor de beslissing.

SC Cambuur - Helmond Sport 4-1
Na een tegenvallende eerste helft ontbrandde de wedstrijd na rust volledig. Matthew Steenvoorden opende vijf minuten na de onderbreking de score namens Cambuur na goed voorbereidend werk van Daniel Crowley, alvorens Robert Braber op het uur de gelijkmaker tegen de touwen kopte. Lang kon Helmond Sport echter niet genieten van de gelijke stand, want Justin Mathieu bezorgde de thuisploeg amper vijf minuten na de treffer van Braber met het hoofd alweer een nieuwe voorsprong. Kevin van Kippersluis en Ricardo Kip bepaalden daarna de eindstand.

MVV - FC Oss 1-1
De ploegen hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht. Op slag van rust kwam Joeri Schroijen een teenlengte tekort, waardoor het scorebord niet in beweging kwam. Na nog geen uur spelen was het toch raak. Na een goede voorzet van Schroijen was het Jonathan Okita die de openingstreffer maakte. De Maastrichtse vreugde was van korte duur. Norichio Nieveld kopte zes minuten later via de lat de lat en de rug van Michael Verrips raak: 1-1. MVV kwam een kwartier voor tijd met tien man te staan, na een tweede gele kaart voor Luc Fares, maar de ontmoeting in Limburg kende uiteindelijk geen winnaar.

FC Eindhoven - Almere City FC 3-2
Almere City FC scoorde vroeg in de wedstrijd via een rake kopbal van Sherjill Mac-Donald, maar Mart Lieder bracht de thuisploeg na ruim een kwartier op gelijke hoogte. Hij rondde af na voorbereidend werk van Elton Kabangu. De start van de tweede helft mocht er zijn. Lieder faalde niet oog in oog met Chiel Kramer, maar met een mooie volley van buiten de zestien zette Jerge Hoefdraad al snel de 2-2 op het scorebord. Gaston Salasiwa en Tom Overtoom raakten daarna de paal en het was uiteindelijk Lieder die met zijn dertigste van het seizoen voor het klassenverschil zorgde: 3-2.

De Graafschap - Telstar 1-0
Het eerste bedrijf op De Vijverberg kende geen enkel doelpunt, al hadden de Doetinchemmers de betere mogelijkheden. De wedstrijd golfde in de tweede helft op en neer. Telstar speelde na rust beter en was enkele keren dreigend. Een doelpunt van Andrija Novakovich werd wegens buitenspel afgekeurd. Vijf minuten nadat Anthony van den Hurk na bijna vier maanden blessureleed zijn rentree maakte, nam De Graafschap de leiding. Na voorbereidend werk van Van den Hurk en Fabian Serrarens rondde Youssef El Jebli heerlijk af: 1-0. Dat was tevens de eindstand in Gelderland.

Jong PSV - FC Dordrecht 4-2
De Eindhovense beloften hadden voor rust geen kind aan FC Dordrecht en konden zich zelfs een gemiste strafschop van Albert Gudmundsson permitteren. Cody Gapko en Armando Obispo bepaalden de ruststand. In de tweede helft trok Jong PSV het duel definitief naar zich toe. Nikolai Laursen tekende voor de 3-0, waarna Denis Mahmudov voor de 3-1 zorgde. Donyell Malen maakte na een lange spurt zijn dertiende van het seizoen, de 4-1, waarna Jafar Arias vanaf elf meter de eindstand bepaalde.