Wenger trapt 'afscheidstournee' af met ruime zege in stadsderby

Wenger voerde enkele wijzigingen door, mogelijk met het oog op de halve finale van de Europa League. David Ospina verving Petr Cech in het doel; Laurent Koscielny en Héctor Bellerín namen de posities in van respectievelijk Callum Chambers en Rob Holding. Aaron Ramsey kreeg de voorkeur boven Joe Willock en Danny Welbeck verdreef Pierre-Emerick Aubameyang naar de bank. Met de nieuwe samenstelling slaagde Arsenal er niet meteen in om West Ham de wil op te leggen. De combinaties verliepen niet altijd soepel en doelman Joe Hart van West Ham hoefde in de eerste helft weinig werk te verrichten.

Kansen waren er wel voor Arsenal, maar de thuisploeg was niet zuiver in de afronding. Koscielny knikte na acht minuten rakelings naast uit een corner van Granit Xhaka; Welbeck schoot vanaf de rand van het strafschopgebied ook langs de verkeerde kant van de paal. Xhaka ontfermde zich vervolgens over een vrije trap vanuit kansrijke positie. De Zwitser zocht de hoek, maar kon Cech niet in de problemen brengen. Een kopbal van Welbeck zeilde over het doel. West Ham liet zich evenmin onbetuigd. Met name Marko Arnautovic bezorgde Arsenal de nodige problemen, maar voor rust werd desondanks niet gescoord.

Arsenal begon sterk aan de tweede helft. Hart moest al gauw ingrijpen na een schot van Nacho Monreal, maat bleef een antwoord schuldig toen de Spanjaard even daarna de bal direct uit de lucht nam na een corner van Xhaka. Met de binnenkant van de voet plaatste Monreal de bal in de linkerhoek: 1-0. West Ham verloor alle voorgaande acht uitwedstrijden in de Premier League waarin het als eerste een tegengoal kreeg, maar ditmaal leken de bezoekers een punt te gaan meenemen. West Ham zette druk en beloonde zichzelf via Arnautovic, die met een snoeiharde pegel vanuit het strafschopgebied de verre hoek vond.

Negen minuten voor tijd stelde Arsenal op curieuze wijze toch weer orde op zaken. Vanaf de linkerflank bracht Ramsey de bal voor, waarna verdediger Declan Rice onder de bal door ging. Het leer ging zodoende aan iedereen voorbij en zeilde binnen in de verre hoek. Even daarna maakte Arsenal via Alexandre Lacazette aan alle resterende twijfel een einde. De spits ontving de bal in het zestienmetergebied van invaller Aubameyang en fungeerde als eindstation van een vlotte aanval. Via het been van Aaron Cresswell zorgde Lacazette voor de 3-1; twee minuten voor tijd bepaalde de Fransman van dichtbij ook de eindstand.