Walcott beëindigt indrukwekkende zegereeks van 'favoriete opponent'

Het was de honderdste wedstrijd van Rafael Benítez als trainer van Newcastle United. Hij won er in totaal 48 en het zag er nooit echt naar uit dat nummer 49 zou volgen op Goodison Park. Newcastle speelde in de eerste helft teruggetrokken, terwijl Everton de kwaliteit ontbeerde om de bezoekers de wil op te leggen. De ploeg van Sam Allardyce dicteerde wel het tempo van de wedstrijd en had een groot overwicht aan balbezit. De beste kans van de eerste helft was na 34 minuten voor Phil Jagielka, die plots vrij opdook bij de tweede paal. Hij werd vanaf de rechterflank bediend en schoot van dichtbij over.

Kort na rust was het toch raak voor Everton. Na een voorzet van Yannick Bolasie liet Walcott de bal van zijn voet springen, maar met wat geluk kreeg de aanvaller het leer terug. Hij vond in het strafschopgebied de ruimte voor een hard schot in het dak van het doel: 1-0. In zijn laatste negen optredens tegen Newcastle was Walcott betrokken bij tien doelpunten, met vijf goals en evenzoveel assists. Door zijn treffer werden the Magpies gedwongen om uit de schulp te kruipen. Dat probeerde Newcastle ook en via Dwight Gayle lukte dat ook bijna, maar hij volleerde uit kansrijke positie over.

Jordan Pickford kende achttien minuten voor tijd niet veel moeite met een inzet van Ayoze Pérez, terwijl Matt Ritchie niet succesvol was uit een vrije trap. Zodoende hield Everton de voorsprong vrij eenvoudig intact. In de blessuretijd was er nog wel een hachelijk moment, maar dat overleefde de thuisploeg. Het team van Allardyce, met Cuco Martina negentig minuten op de bank, boekte de eerste zege in vier wedstrijden; voor Newcastle kwam er een einde aan een reeks van vier opeenvolgende overwinningen.