Genadeloos Real Madrid zet in Duitsland grote stap richting finale

Bayern zal het gevoel hebben dat er meer in had gezeten. De Duitse rekordkampioen leek gezien zijn offensieve basiself de intentie te hebben om het bezoek uit Spanje vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Björn Kuipers vast te pinnen op eigen helft. Dat voornemen kreeg echter al vroeg in de wedstrijd een flinke knauw, doordat Arjen Robben zich na acht minuten voetballen moest laten vervangen met een ogenschijnlijke spierblessure. Nadat de openingsfase zich in een zeer hoog tempo had afgespeeld, daalde de intensiteit van de wedstrijd in de loop van de eerste helft, hetgeen Real Madrid de kans gaf om beter in de wedstrijd te komen. Toch moest de ploeg na een klein half uur spelen in de achtervolging.

Een snelle uittrap van doelman Sven Ulreich belandde via Thomas Müller en James Rodríguez bij de opstoomde Joshua Kimmich, waarna de verdediger Keylor Navas verraste door op doel te schieten in plaats van voor een voorzet te kiezen: 1-0. Bayern verwierf daarmee het momentum in de wedstrijd: de bezoekers werden een kwartier lang overlopen en hadden het geluk dat onder anderen Franck Ribéry en Mats Hummels goede mogelijkheden om zeep hielpen. Het zat de ploeg van Jupp Heynckes sowieso niet mee in het eerste bedrijf, want in de 34e minuut moest ook Jérôme Boateng de strijd staken met een kwetsuur. Real Madrid leek de rust zo te halen zonder verdere kleerscheuren, maar een briljante ingeving van Marcelo zorgde ervoor dat de Koninklijke de kleedkamer halverwege zelfs opzocht als morele winnaar.

Een afvallende bal belandde in de voorlaatste minuut van de eerste helft plots voor de voeten van de linksback, die vervolgens van meter of zestien een uithaalde produceerde die Ulreich te machtig was. Zidane bleek ondanks de gelijkmaker niet tevreden over de eerste 45 minuten van zijn ploeg: de oefenmeester besloot Isco in de rust achter te laten in de kleedkamer ten faveure van Asensio en dat bleek een gouden greep. De talentvolle middenvelder zette twaalf minuten na de onderbreking een razendsnelle counter op met Lucas Vázquez en werd uiteindelijk alleen voor Ulreich gezet door zijn teamgenoot. Asensio maakte vervolgens geen fout en zorgde met een fraaie uithaal voor de 1-2.

Dat was een hard gelag voor Bayern, want die ploeg was sterk uit de startblokken geschoten na rust. Onder aanvoering van de uitblinkende Ribéry stapelden de Duitsers kans op kans, maar dankzij Navas en wat fortuin wist Real Madrid stand te houden. Cristiano Ronaldo leek twintig minuten voor tijd aan de overzijde met een fraaie volley voor de beslissing in het duel te zorgen, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege een handsbal. Ulreich voorkwam even later met de voeten een doelpunt van invaller Karim Benzema. Doordat Robert Lewandowski in de absolute slotfase nog miste oog in met Navas, stapte Real Madrid uiteindelijk als winnaar van het veld.