Schalke 04 mag de CL in; VfL Wolfsburg of Hamburger SV gaat degraderen

1. FC Köln - Bayern München 1-3
De eerste helft was er voor Bayern een om gauw te vergeten. Na 45 minuten keken de bezoekers aan tegen een 1-0 achterstand en die marge had nog groter kunnen zijn. De enige treffer van het eerste bedrijf was een eigen doelpunt van Niklas Süle, die de bal na een halfuur in de bovenhoek werkte na een voorzet van Christian Clemens. De marge had nog hoger kunnen uitvallen voor rust, maar Simon Terodde en Simon Zoller hadden het vizier niet op scherp staan.

Anderzijds moest Timo Horn, de keeper die deze maand besloot om Köln ondanks de degradatie trouw te blijven, enkele uitstekende reddingen leveren op pogingen van Robert Lewandowski. In de tweede helft wist Bayern de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. James Rodríguez zorgde na 58 minuten voor de gelijkmaker, toen hij van dichtbij mocht afwerken op aangeven van Thomas Müller. Ook bij de 1-2 was Müller de aangever: hij hield de bal vlak voor het doel vast en bediende Lewandowski, die ongehinderd kon binnenwerken. Corentin Tolisso bepaalde de eindstand met het hoofd.

FC Augsburg - Schalke 04 1-2
Schalke kon zich via een overwinning verzekeren van een plek in de top vier en daarmee Champions League-voetbal. De bezoekers begonnen goed, want halverwege de eerste helft stond het 0-1. Thilo Kehrer plaatste de bal laag in de hoek en opende de score. Augsburg kwam echter gauw langszij: Philipp Max werd middels een snelle vrije trap gevonden, Schalke stond nog niet in positie en de linksback schoot hard raak. Desondanks kwamen die Knappen voor rust weer op voorsprong, na een eigen doelpunt van Alfred Finnbogason met het hoofd. Die stand bleef in de tweede helft onveranderd en dus gaat Schalke het miljardenbal in.

Borussia Dortmund - FSV Mainz 05 1-2
Borussia Dortmund moest nog één wedstrijd winnen om zeker te zijn van Champions League-deelname, maar liep in eigen huis al snel achter de feiten aan. Na vier minuten spelen was het al raak via Bote Baku, die na een fraaie hakbal van Jean-Philippe Gbamin hard raak knalde. Roman Bürki moest de bal dus al snel uit het net vissen en kreeg negen minuten later ook de tweede om zijn oren toen Yoshinori Muto beter timede dan een verdediger en de doelman en raak kopte. Dankzij fraai voorbereidend werk van Jadon Sancho kon Maximilian Philipp BVB drie minuten later weer dichterbij brengen en de thuisploeg ging in het restant van de wedstrijd op zoek naar de gelijkmaker. Mario Götze was daar in de tweede helft nog het dichtst bij, maar mikte zijn kopbal over de lat, waardoor het Mainz van de in de basis startende Nigel de Jong nu definitief veilig is.

RB Leipzig - VfL Wolfsburg 4-1
Wolfsburg wekte zaterdagmiddag geen moment de indruk dat het een van de weinige overgebleven kansen om te ontsnappen aan het moeten spelen van de nacompetitie wilde grijpen. Via Ademola Lookman kwamen die Roten Bullen na ruim twintig minuten spelen op voorsprong en Timo Werner maakte er tien minuten later ook 2-0 van. Daniel Didavi bracht vlak na rust nog even de spanning terug in de wedstrijd, maar vijf minuten daarna was het via opnieuw Lookman alweer raak. Een klein halfuur voor tijd velde Jean-Kévin Augustin met de 4-1 definitief het vonnis, waardoor Wolfsburg nog één kans heeft om nummer vijftien SC Freiburg voorbij te gaan.

Eintracht Frankfurt - Hamburger SV 3-0
HSV is bezig aan een opvallende opmars in het slot van de competitie. De ploeg van Christian Titz, met Rick van Drongelen in de basis, hoopte die goede vorm vast te houden in de Commerzbank-Arena. Het enige doelpunt van de eerste helft was echter van Eintracht, dat via een inzet van Marius Wolf door de benen van keeper Julian Pollersbeck op 1-0 kwam. Diezelfde Pollersbeck voorkwam even daarna dat Omar Mascarell er 2-0 van maakte. Het Eintracht van onder meer Jetro Willems mocht eerder in het duel nog opgelucht ademhalen, toen een treffer van HSV wegens buitenspel werd geannuleerd. Dertien minuten voor tijd zorgde Omar Mascarell voor de beslissing met een van richting veranderd schot en het werd via Alexander Meier ook nog 3-0.