Uitblinker Mount vernedert ADO Den Haag met drie treffers en assist

ADO besloot het reguliere Eredivisie-seizoen afgelopen weekeinde met een zege op Roda JC Kerkrade (2-3) sterk, terwijl Vitesse moeizaam gelijkspeelde bij Willem II (2-2). Het publiek in het Cars Jeans Stadion leek zich zodoende op te kunnen maken voor een furieus begin van de thuisploeg, maar niets bleek minder waar. ADO moest het initiatief in de openingsfase aan Vitesse laten en dat resulteerde al na veertien minuten voetballen in een achterstand. Doelman Robert Zwinkels zat mis bij een voorzet vanaf de rechterflank van Roy Beerens, waarna Tim Matavz voor directe tegenstander Tom Beugelsdijk het hoofd tegen de bal kon zetten: 0-1.

Het vroege doelpunt bood de bezoekers de gelegenheid om achterover te leunen. Lex Immers was vlak na de treffer van Matavz dicht bij de gelijkmaker, maar hij werd van dichtbij gestuit door Jeroen Houwen, die even later ook redde op een kopstoot van Björn Johnsen. ADO bracht over het algemeen echter te weinig in de eerste helft en gaf het duel in de laatste tien minuten voor rust volledig weg. Mount verdubbelde eerst de voordelige marge voor Vitesse met een bekeken schot en tekende vervolgens ook met een laag afstandsschot voor de 0-3. Daarmee was de koek echter nog niet op in de eerste helft, want Bryan Linssen completeerde het kwartet voor Vitesse in de slotminuut nog met een rake kopbal uit een hoekschop van Mount.

Ondanks de ogenschijnlijk kansloze achterstand begon ADO vol goede moed aan de tweede helft. Het elftal van Alfons Groenendijk kwam na de onderbreking fel uit de kleedkamer en wist al snel wat terug te doen via Nasser El Khayati. De spelmaker benutte zeven minuten na rust een strafschop, nadat scheidsrechter Danny Makkelie de bal op de stip had gelegd vanwege een vermeende overtreding van Matt Miazga op Wilfried Kanon. Het doelpunt bleek ADO vleugels te geven. Johnsen had nog voor het verstrijken van het uur voor de 2-4 kunnen zorgen, maar de spits slaagde er geheel vrijstaand niet in zijn kopbal op doel te krijgen.

Even later hielp ook Sheraldo Becker van dichtbij een goede mogelijkheid om zeep. Vitesse was de kluts volledig kwijt en kwam halverwege de tweede helft opnieuw goed weg: een schot van Beugelsdijk werd slecht verwerkt door Houwen, maar Johnsen wist de bal in de rebound niet voorbij de doelman te krijgen. Vitesse had het lastig, maar herstelde zijn voordelige marge van vier achttien minuten voor tijd weer in ere via een benutte vrije trap van Mount. De Engelsman completeerde daarmee zijn hattrick. ADO deed daarna nog wel wat terug via El Khayati, maar weet dat het zaterdag een wonder nodig zal hebben in Arnhem.