Heerenveen trekt krankzinnig duel met tien Utrechters naar zich toe

Heerenveen en Utrecht troffen elkaar twee keer eerder in een tweeluik in de play-offs om Europees voetbal en die duels werden allemaal gewonnen door de Domstelingen. Dit keer slaagde het team van Jean-Paul de Jong er dus niet in om te winnen van de formatie van Jurgen Streppel, al was men wel heel dicht bij een punt. De eerste serieuze kans leverde meteen een doelpunt op: Kobayashi mocht na negen minuten na een overtreding op Henk Veerman aanleggen voor een vrije trap en schoot raak. FC Utrecht had drie minuten daarna echter langszij kunnen komen, ware het niet dat Mateusz Klich op Martin Hansen stuitte.

Na mogelijkheden voor Arber Zeneli en Yassin Ayoub was het Ghoochannejhad die de trekker overhaalde. De international van Iran tikte na 23 minuten binnen uit een perfecte voorzet van Zeneli: 2-0. Heerenveen zat op rozen, maar stond wel kansen toe. Zo moest Hansen een keer handelend optreden op een schot van dichtbij van Gyrano Kerk. In de tweede helft hoopte FC Utrecht alsnog wat terug te doen, maar na drie minuten werd het 3-0: Daniel Hoegh kopte raak uit een vrije trap van Zeneli. Daarmee leek het wel gedaan.

Via een kopbal van de door Ajax begeerde Zakaria Labyad deed FC Utrecht gauw wat terug, maar na de tweede gele kaart voor Ayoub vanwege commentaar op de leiding leek het Utrechtse verzet alsnog te zijn gebroken in het Abe Lenstra stadion. Leek, want met tien man waren de gasten er heel dicht bij om een gelijkspel mee te nemen uit het noorden. Labyad schoot raak uit een vrije trap en Urby Emanuelson maakte er 3-3 van, na een van richting veranderd schot door Dave Bulthuis. Heerenveen was het even kwijt, maar kreeg in de slotfase nog enkele kansen.

Onder anderen Veerman kreeg een mogelijkheid, maar hij miste tien minuten voor tijd de bal. De gastheer werd opgezweept door het publiek en zette FC Utrecht steeds steviger vast op de eigen helft van de opponent. Drie minuten voor tijd viel de bevrijdende treffer: Dumfries kreeg de bal na een voorzet van Kik Pierie voor de voeten en haalde hard en trefzeker uit. Marco Rojas had er eventueel nog 5-3 van kunnen maken, maar de Nieuw-Zeelander mikte na negentig minuten over en naast.