Tottenham wint spektakelstuk met negen goals; Salah schrijft historie

Liverpool - Brighton & Hove Albion 4-0
De ogen waren op Anfield andermaal gericht op Salah. De Egyptenaar kon Alan Shearer, Cristiano Ronaldo en Luis Suárez uit de geschiedenisboeken werken, door zelf de enige speler te worden met 32 doelpunten sinds de Premier League bestaat uit 38 teams. Voorafgaand aan de wedstrijd kondigde Salah aan dat het record 'al gebroken' was en dat het publiek maar moest wachten tot zondag; toen het eenmaal zover was, gaf hij thuis. Salah zette zijn ploeg op 1-0: hij kreeg de bal rond de strafschopstip van Dominic Solanke, draaide open en mikte succesvol in de rechterhoek.

Vijf minuten voor rust verdubbelde Liverpool de marge. The Reds, die een zege nodig hadden om niet afhankelijk te hoeven zijn van Chelsea, kwamen op 2-0 dankzij een goed getimede kopbal van Dejan Lovren op aangeven van Andrew Robertson. In de tweede helft tekende Dominic Solanke voor de 3-0. Liverpool troefde Brighton af in de counter en via Salah kwam de bal terecht bij Solanke, die geen fout maakte. De eindstand werd vijf minuten voor tijd bepaald door Robertson. Met Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Davy Pröpper en Jürgen Locadia hadden overigens vier Nederlanders een basisplek.

Tottenham Hotspur - Leicester City 5-4
In het eerste kwartier werd liefst driemaal gescoord. Jamie Vardy opende de score, door na een indraaiende vrije trap van Riyad Mahrez raak te koppen in de verre hoek. De gelijkmaker kwam van Harry Kane: de spits, die nog een kleine kans maakte op de algehele topscorerstitel, kreeg de bal met wat fortuin mee op het middenveld en maakte de nodige meters. Met zijn linker werkte Kane de bal uiteindelijk achter keeper Kasper Schmeichel. Leicester, dat enkel nog speelde om een plek te stijgen op de ranglijst, kwam dankzij Mahrez weer aan de leiding. De Algerijn schoot vanaf vijftien meter vurig raak in de linkerhoek.

Voor rust vielen de doelpunten snel, maar na de onderbreking werd nog sneller gescoord. Ditmaal vielen er vier doelpunten in het eerste kwartier. De eerste treffer kwam van Kelechi Iheanacho, die de bovenhoek vond met een heerlijk schot vanaf circa twintig meter. Tottenham kantelde het duel echter volledig: Erik Lamela maakte er 2-3 van met een intikker, de gelijkmaker volgde na een eigen doelpunt van Christian Fuchs en dankzij Lamela werd het ook nog 4-3. Leicester kwam weer terug tot 4-4 via een hard schot van Vardy in de bovenhoek, maar Kane maakte er 5-4 van met een geplaatste poging.

Newcastle United - Chelsea 3-0
Chelsea slaagde er voor de tweede keer dit seizoen niet in om in de eerste helft van een Premier League-wedstrijd op doel te schieten. De tegenstander deed dat wél en kwam één keer tot scoren: Dwight Gayle werkte de bal van dichtbij binnen nadat Thibaut Courtois in eerste instantie had gered op een inzet van Jacob Murphy. Na die treffer, na 23 minuten spelen, werd er niet veel meer gecreëerd. Gayle kreeg nog wel een kans, maar die poging bleek een prooi voor Courtois. Na de pauze kwam het eerste serieuze gevaar van Olivier Giroud, wiens stijlvolle volley werd gekeerd door Martin Dúbravka, maar het was Newcastle dat scoorde. Ayoze Pérez verlengde een afstandsschot van Jonjo Shelvey tot in de verre hoek en na een vrije trap tekende de Spanjaard na 63 minuten eveneens voor de 3-0. Met Willian en Álvaro Morata binnen de lijnen hoopte Antonio Conte nog wat te forceren, maar het bleef bij 3-0 op St James' Park.