Nederlanders degraderen met Swansea; Man City breekt records

Swansea City - Stoke City 1-2
Swansea moest hopen op een monsterzege van Manchester City bij Southampton en mocht bovendien zelf geen fout maken tegen Stoke. Alleen dan was handhaving mogelijk, maar aan beide voorwaarden werd niet voldaan. Bij rust leidde Stoke met 1-2, hoewel Swansea via een beheerst schot van Andy King wel op 1-0 was gekomen. Na dat openingsdoelpunt kantelde Swansea de wedstrijd: Badou Ndiaye wipte de bal over keeper Lukasz Fabianski en Peter Crouch kopte zijn ploeg op voorsprong. Crouch maakte het duizendste Premier League-doelpunt van dit seizoen. In de tweede helft kon Stoke de marge verdubbelen, maar Xherdan Shaqiri faalde vanaf elf meter na een handsbal van Martin Olsson. Omdat Swansea het vizier niet op scherp had staan, pakte Stoke evenwel de volle buit.

Southampton - Manchester City 0-1
Het voor aanvang van het duel nog niet officieel veilige Southampton verschafte zichzelf na een kleine tien minuten spelen bijna een uitstekende uitgangspositie voor de rest van de wedstrijd. Jack Stephens stond bij een corner op de goede plek om in te koppen en een kansloze Claudio Bravo kon alleen maar toekijken hoe de bal uiteindelijk uiteenspatte op de lat. Grote kansen bleven in het restant van de eerste helft uit en het duurde tot een halfuur voor tijd voordat de meegereisde fans van de kampioen ook bijna konden juichen.

Raheem Sterling leek uit de rebound zijn ploeg op voorsprong te gaan zetten, maar zag zijn poging eindigen op de paal naast Alex McCarthy. De doelman moest even daarop ingrijpen toen John Stones in kon koppen bij een corner en had niet al te veel moeite met de poging van de centrale verdediger. Dusan Tadic kreeg in de slotfase nog een aardige kans om de ban te breken, maar doordat zijn poging werd geblokt door een tegenstander zag hij de mogelijkheid verloren te gaan. In de absolute slotfase liet een fraaie lob van Gabriel Jesus the Saints toch nog met lege handen achter.

Manchester United - Watford 1-0
Manchester United wist zich voor aanvang van de laatste wedstrijd van het seizoen al verzekerd van de tweede plaats, terwijl er voor Watford ook niets meer op het spel stond. Dat leidde tot een eerste helft die niet bolstond van de kansen, maar waarin het wel de thuisploeg was die op voorsprong kwam. Juan Mata en Marcus Rashford ontsnapten ruim tien minuten voor rust na een lange bal van de afzwaaiende Michael Carrick aan de buitenspelval, waarna Rashford op aangeven van de Spanjaard in kon tikken. Watford stelde daar op slag van rust bijna iets tegenover toen Richarlison een voorzet van de zijkant bijna achter Sergio Romero wist te koppen.

In de tweede helft bleef het eveneens rustig voor beide doelen en leek Andre Gray nog de beste kans te krijgen om iets te laten zien namens the Hornets. Doordat hij echter werd teruggefloten wegens buitenspel hoefde Romero niet actie te komen. De op het middenveld spelende Daley Blind mocht van José Mourinho overigens niet de negentig minuten volmaken, aangezien hij ruim tien minuten voor tijd werd vervangen door Ander Herrera. The Red Devils krijgen aankomende zaterdag de kans om het seizoen nog af te sluiten met een prijs als de FA Cup-finale tegen Chelsea op het programma staat.