Benfica freewheelt met uitblinkende John naar zege in Portugese topper

Benfica - Paços de Ferreira 3-0
Benfica moest door de zege van FC Porto winnen tegen de knappe nummer drie van de Portugese competitie. De ploeg van Jorge Jesus had echter geen moeite met het bezoek uit Porto; al na acht minuten was het raak in Estádio da Luz. Na een pass van Eduardo Salvio zette Enzo Pérez zette de thuisploeg op voorsprong: 1-0. Benfica viel naar hartenlust aan en vooral Óscar Cardozo hielp enkele goede kansen om zeep. De gastheer had niets te duchten van de in de geelhemden van Paços, die dit seizoen uit alleen nog verloren van de grote buurman.

Na een halfuur was Paços zelfs nog dicht bij de gelijkmaker, maar het schot van André Leão trof het zijnet. John speelde een puike eerste helft; hij was constant dreigend en leverde vlak voor rust de voorzet voor een kopbal op de paal van Cardozo. Kort na de onderbreking was de Paraguayaan eindelijk trefzeker, want na een kopbal van Luisão op de paal werkte de linkspoot de rebound binnen: 2-0. Benfica was in het tweede bedrijf niet zo dwingend als in de eerste helft, maar de ruim 40.000 fans zagen nog genoeg om van te genieten.

Een knal van Carlos Martins werd bijvoorbeeld weg gebokst door Cássio en even later liet Luisão met een waardeloos schot na om er 3-0 van te maken. John kon na zeventig minuten tevreden plaatsnemen op de reservebank en hij zag hoe Salvio in de slotfase alsnog voor het derde doelpunt van de club uit Lissabon zorgde met een rebound. De inzet van Lima had de lijn overigens ook al gepasseerd. Hierdoor won Benfica zijn twaalfde wedstrijd in 2013 en zijn de hoofdstedelingen nog ongeslagen in de competitie.

FC Porto - Rio Ave 2-1
Jackson faalde dus vanaf elf meter, maar was zaterdagavond toch twee keer trefzeker én één keer vanaf de stip. Vlak voor rust mocht hij na een overtreding op Marat Izmailov aanleggen voor de gelijkmaker, maar doelman Jan Oblak kon de stift van de Colombiaan simpel pakken. Cha Cha Cha kreeg even later een herkansing na een handsbal en hoewel de Sloveen er met zijn hand aanzat, was Jackson ditmaal wel trefzeker: 1-1. Het betekende zijn 21e doelpunt in twintig competitiewedstrijden dit seizoen.

Die treffer had de ploeg van Vítor Pereira zeker nodig, want Rio Ave bleek een harde noot om te kraken. De bezoekers uit Vila do Conde verdedigen geconcentreerd en loerden op de counter met de snelle Manchester United-huurling Bebé. De gastheer was gemakzuchtig in de passing en zeven minuten voor rust, even voor de pingels van Jackson, kwam Rio Ave verrassend op voorsprong in Estádio do Dragão. Maicon zat mis bij een lange bal en middenvelder Braga stuurde keeper Helton het bos in voor de openingstreffer.

Rio Ave hoopte Porto de eerste thuisnederlaag in de competitie sinds 24 oktober 2008 (!) toe te dienen, maar na de goal van Jackson vervloog die droom. Rio Grande beperkte zich in de tweede helft dan ook tot verdedigen, om het punt te koesteren. Hulk zag vanaf de tribune dat Porto wel domineerde, maar behoudens een schot van Jackson niet gevaarlijk worden. De klok tikte in het voordeel weg van Rio Ave, maar wie anders dan Jackson bezorgde Porto in de 76e minuut met een intikker alsnog de zege: 2-1.