Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB ziet 'Mendes Moreira-effect' in toenemend aantal racismemeldingen

Laatste update:

De KNVB startte dus april 2019 met het bijhouden van de gegevens over discriminatie- en racismemeldingen. Vervolgens werd op Ahmad Mendes Moreira van Excelsior op 17 november vorig jaar racistisch bejegend door supporters van FC Den Bosch. Sinds de aanvaller van Excelsior in Den Bosch huilend van het veld liep, nam het aantal meldingen duidelijk toe: het 'Mendes Moreira-effect' is duidelijk zichtbaar, zo schrijft de NRC. Vóórdat hij van het veld stapte kwamen bij de KNVB gemiddeld twee meldingen per week over discriminatie binnen, daarna waren dat er wekelijks 3,5.

Sinds het racisme-incident rond Mendes Moreira stonden volgens de KNVB 'meer mensen op tegen discriminatie en racisme'. De bond schreef samen met het kabinet een 'aanvalsplan'. In drie jaar tijd kwam er veertien miljoen euro beschikbaar voor de antiracismeplannen. De KNVB heeft veel punten uit het plan inmiddels in de praktijk gebracht, zoals gespecialiseerde aanklagers aanstellen, reglementen aanscherpen en beeld- en geluidstechniek ontwikkelen waarmee bewijsmateriaal kan worden vergaard. Ook zijn de straffen zijn flink verhoogd, er zijn speciale aanklagers aangesteld en er is een reclame- en mediacampagne gestart.

Het heikele punt op dit gebied blijft bewijsvoering. Uit onderzoek van de NRC blijkt dat de bewijsvoering na een melding van racisme door een voetballer vaak niet rond te krijgen is. De scheidsrechter hoort vaak niet wat er gezegd wordt, en als de tegenpartij ontkent, is er geen bewijs, tenzij er videomateriaal beschikbaar is. In het amateurvoetbal is vaak sprake van 'clubscheidsrechters', wat de situatie extra bemoeilijkt. Omdat de KNVB te weinig onafhankelijke arbiters heeft, wordt een wedstrijd vaak gefloten door iemand die verbonden is aan een van beide partijen. 'Clubscheidsrechters' zijn niet snel geneigd om melding te maken van incidenten, die betrekking hebben op hun eigen kennissen en vrienden. "Inderdaad een lastig punt", zegt de KNVB. "Wij hebben wel medewerking nodig."

Meer nieuws

Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
23

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties