'Ik zag dat Frenkie een groot talent was, maar we speelden tegen degradatie'
Zaterdag, 27 april 2019 om 18:30

Frenkie de Jong maakt al een paar seizoenen furore in het shirt van Ajax. Een paar jaar geleden was het echter geen uitgemaakte zaak dat de middenvelder Willem II in zou ruilen voor de Amsterdammers, daar PSV en sc Heerenveen destijds ook interesse toonden. De voorkeur van De Jong ging in eerste instantie zelfs uit naar de Friezen, maar hij koos er uiteindelijk toch voor om de overstap te maken naar Ajax.

Die keuze bleek later nog beter uit te pakken toen Heerenveen Jurgen Streppel aanstelde als trainer. De oefenmeester had De Jong in Tilburg als jonge speler al onder zijn hoede gehad en deed toen maar mondjesmaat een beroep op de middenvelder. De Jongs moeder Marjon Schuchhard vertelt in gesprek met het NRC hoe de relatie tussen het talent en zijn trainer steeds verder onder druk kwam te staan.

Meer: Blind: ‘Als mijn zoon nog niet zou zijn geboren, was ik thuisgebleven’ | Frenkie de Jong: ‘Natuurlijk had ik hem het liefst bij Barcelona gezien’

Schuchhard denkt dat Streppel haar zoon expres links liet liggen omdat hij ‘een aanvallende middenvelder met veel loopvermogen wilde hebben en De Jong niet continu wilde lopen’ en zij heeft bovendien het gevoel dat Streppel zijn pupil bijvoorbeeld expres niet op de hoogte bracht over de aanvangstijd van trainingen, waardoor hij te laat op het trainingsveld verscheen. De huidige trainer van het Cypriotische Anorthosis Famagusta laat desgevraagd echter weten dat de zaken net iets anders lagen: "Ik zag heus wel dat Frenkie een groot talent was. Anders had ik hem niet op zijn vijftiende mee laten trainen met het eerste elftal. Maar in die periode speelde Willem II tegen degradatie."

"Wij moesten vechten, en Frenkie’s kwaliteit is toch vooral aan de bal", legt hij uit. Het kamp-De Jong is daarom extra blij dat de middenvelder uiteindelijk voor een overstap naar Ajax opteerde in plaats van een verhuizing naar Friesland, waar hij weer met Streppel te maken had gekregen. De oefenmeester spreekt nog wel tegen dat ‘het niet boterde’ tussen hem en De Jong, zoals in het verleden meermaals in de media opdook: "Dat is het absoluut niet geweest."

Meer nieuws
   
22:20
22:20
Grootverdiener speelde pas 142 minuten namens Arsenal: 'Wel een dappere zet'
50
   
21:56
21:56
VIDEO - Marcus Berg zet Zweden op voorsprong tegen Spanje
0
   
21:40
21:40
Justin Kluivert baalt wederom van besluit: 'Natuurlijk dacht ik: kom op nou'
17
   
21:18
21:18
Oranje nu al bij EK-favorieten geschaard: 'Ze zijn niet veel beter dan wij'
19
   
21:00
21:00
In de wandelgangen: Inter wendt zich na blessure Alexis Sánchez tot Chelsea
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (15)

 
MancunianB
 
27
27 april 2019 om 18:48
Jaja streppel lul maar een eind raak, maar een speler als de jong kan altijd spelen. Was op die leeftijd al de enige die de bal durfde te vragen onder druk in degrafatie. Misschien als streppel hem vaker had opgesteld dat zijn team wat verder van de goal kon spelen. Iedereen weet dat deze geruchten waar zijn. Aparte vent die streppel
 
TILBURG013
 
51
27 april 2019 om 18:53
Ik wil Streppel niet verdedigen hoor want het is een matige trainer maar best logisch dat hij een jongen van 16 niet in de basis zet. Frenkie heeft niet voor niets nog bijna 3 jaar in de Jupiler league gespeeld. Daar heeft die echt nog veel geleerd, op zn 16e was die natuurlijk lang niet zo goed als dat hij nu is. Mij maakt het sowieso niet veel uit want die 8 miljoen hadden we echt niet ontvangen als die 1 seizoen bij ons had gespeeld en daarna hadden verkocht. In zn laatste seizoen is Willem II ook gedeeld 8ste geëindigd en dat niveau had Frenkie toen echt nog niet. Had hem graag langer bij ons gezien maar was gewoon onhoudbaar..
 
JustPSV95
 
15
27 april 2019 om 18:55
Jij weet toch ook wel dat degradatie voetbal totaal anders is? Hoe vaak zie je ploegen niet degraderen omdat de selectie niet geschikt is voor dat type voetbal? Veel meer vechten en fysieke kracht, wat nou net niet is hoe de jong moet worden gebruikt.
 
MancunianB
 
0
28 april 2019 om 21:40
jaja en daarom redden ze het met degradatievoetbal ook niet of net. Het is juist goed om dan iemand te hebben die de bal vast houd. En ik ging toen ook bij trainingen kijken, geloof me maar dat hij toen al de beste daar was. Ik zeg niet dat hij de eerste naam op het wedstrijdformulier moet zijn, maar hij speelde praktisch niks. Streppel zag het gewoon niet in hem zitten en probeert nu zijn straatje schoon te vegen. Zelfde met van Dijk. Was ook altijd top maar ook veel zagen het niet in hem zitten en komen nu met hij kon dit niet hij kon dat niet. ik hou daar niet van.
 
JustPSV95
 
0
29 april 2019 om 13:16
De jong was 16, had nagenoeg geen ed ervaring en fysiek. Jij verwacht dat die w2 ff bij de hand neemt? Met fysiek spel vd tegenstander had die non stop het afgelegd en als hij als enige de bal vast kan houden heb je er ook niks aan, dan had de speler die de pass ontving wel balverlies geleden en werd de jong weer gedwongen om te verdedigen
 
Tipptopp
 
13
27 april 2019 om 18:55
Onzin, ik begrijp de opmerking van Streppel wel. Net als iedere andere voetballer is De Jong ook afhankelijk van het team om hem heen. Ik denk dat Streppel gelijk had. Omdat ik twijfel of de Jong op die leeftijd in dat team onder die druk het verschil kon maken. Dan zou je wel eens veel meer kunnen hebben aan een andere speler.
 
TheRoscoe
 
6
27 april 2019 om 20:29
Beetje een standaardexcuus voor wanneer je geen grote talenten laat spelen. "Ja, we spelen tegen degradatie en hebben daarvoor vechtvoetbal nodig en daar is Frenkie niet geschikt voor." Wie heeft dat bepaald? Bij Heerenveen was hij ook niet al te top met Odegaard, dus ik denk dat Streppel gewoon een matige manager is met een simpele denkwijze. Gelukkig is het goed gekomen voor Frenkie, maar zo zie je maar weer, ook de grootste talenten kunnen gewoon compleet falen in een carrière als ze pech hebben met trainers die ze niet het vertrouwen geven.
 
allochteun
 
7
27 april 2019 om 20:47
Naja, de Jong was natuurlijk nog wel heel erg jong. Ja, er zat geweldig veel talent in, dat spatte er vanaf, maar uiteindelijk was het een 16/17 jarig mannetje dat nog veel moest leren en fysiek flink te kort kwam. Hij heeft daarna nog bijna 50 wedstrijden Jupiler League gespeeld voor hij bij Ajax 1 binnen kwam. Uiteraard ben je oud genoeg als je goed genoeg bent, maar je kan niet per definitie zeggen dat een talent ongeacht de leeftijd rijp is voor de eredivisie.
 
Robby
 
3
27 april 2019 om 21:46
In dat jaar 2014/2015 werden we 9e dus speelde we, vooral tegen het einde, geen degradatie voetbal Jurgen. Er was dus voldoende mogelijkheden om hem in te laten vallen. Echter werkt Streppel nooit met jonge spelers dus was op dat moment de verkeerde trainer voor Frenkie.
 
CIMBOMLU
 
0
28 april 2019 om 01:19
Zou ik nu ook zeggen als ik streppel was wat een bullshit verkoopt die man joh!!!!
 
brabant1970
 
1
28 april 2019 om 10:42
De Jong was bij Willem II gebleven als hij gespeeld had. Dan was hij een jaar later naar Ajax gegaan en had hij zich direct bij de selectie aan kunnen sluiten. Dat had hij ook gewild maar Streppel heeft hem genegeerd.