Van der Sar reageert bij Rondo andermaal op kwestie-Abdelhak Nouri
Zondag, 17 januari 2021 om 20:49

Edwin van der Sar vindt het 'enorm spijtig' dat een arbitragezaak tussen Ajax en de familie van Abdelhak Nouri dreigt. De partijen kunnen geen akkoord bereiken over een compensatie naar aanleiding van het medisch ongeval van Nouri in de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in juli 2017. Zondagavond reageert de algemeen directeur van Ajax bij Rondo op de ontwikkelingen achter de schermen.

"Natuurlijk hadden we er graag uit willen komen met de familie", beaamt Van der Sar bij het praatprogramma. "We willen het op een goede manier oplossen met de familie. Maar met de belangenbehartigers komen we niet op het punt waarop we denken dat we de oplossing hebben." Van der Sar vindt het belangrijk dat de relatie tussen Ajax en de familie goed blijft, zo geeft hij aan. "Ajax is natuurlijk meer dan Edwin van der Sar; we hebben een fysiotherapeut, Erna (Spil, red.), die elke week naar hem toe gaat. Er zijn meerdere mensen uit de opleiding die naar hem toe gaan. Ik ben ook redelijk vaak geweest, al is het lastiger door corona."

"Daar gaat het ook niet om. Het gaat om de stap daarna. We waren er graag uit gekomen en de familie ook. Het is enorm spijtig. Misschien is het beter om het aan een onafhankelijk iemand te geven, hoe spijtig het ook is", vervolgt Van der Sar, die niet wil vertellen om welke bedragen wordt gesproken tussen de belangenbehartigers van beide partijen. De berichtgeving daarover loopt sterk uiteen. "Daar doe ik geen uitspraken over. Dat doe ik met de familie en niet hier op een zondagavond."

Eerder deze week meldde De Volkskrant dat Nouri vlakbij zijn ouderlijk huis woont in een aangepaste woning en voortdurend zorg nodig heeft. Er zijn vrijwel altijd familieleden bij hem en anders is er wel een externe zorgverlener aanwezig. Nouri zit overdag geregeld in een rolstoel en toont minimale gedragsreacties. Van der Sar beaamt dat de huisvesting door Ajax is geregeld. "De familie heeft aangegeven dat ze Nouri dicht bij zich willen hebben, dus we hebben een huis gevonden dicht bij het ouderlijk huis van de familie. Het is heel mooi om te zien dat hij daar omgeven wordt door familie."

Vrijdagavond claimde Johan Derksen bij Veronica Inside op basis van 'goede bronnen' dat er een eis van zestig tot honderd miljoen euro op tafel ligt namens de familie Nouri. Eerder in de week meldde ondernemer Erik de Vlieger dat het gaat om een bedrag van vijftien miljoen euro. Als de partijen er niet uit komen, is een arbitragezaak aannemelijk. "We hebben met familie en juristen gesproken, maar we zijn er helaas niet uitgekomen", zei Van der Sar onlangs nog tegenover de NOS.

Nouri ging drieënhalf jaar geleden naar de grond in een oefenduel met Werder Bremen. Zijn hart stond stil, met ernstige en blijvende hersenbeschadiging als gevolg. Een jaar na het incident erkende Ajax de volledige aansprakelijkheid en gaf de club toe dat de behandeling op het veld niet adequaat is geweest. Nouri is zijn salaris sindsdien blijven ontvangen tot het moment dat zijn contract in de zomer van vorig jaar afliep. Omdat Ajax de volledige aansprakelijkheid heeft erkend, moet er een financiële regeling komen voor Nouri.

Meer nieuws
   
11:34
11:34
Xabi Alonso gaat nergens heen en blijft trainer van Bayer Leverkusen
19
   
11:20
11:20
Neymar laat zich opnieuw zien bij groot sportevenement in de Verenigde Staten
0
   
11:04
11:04
'Kökçü na onenigheid met Benfica-trainer Schmidt benaderd voor huurtransfer'
7
   
11:00
11:00
Feyenoord lanceert documentaire 'Kind van Zuid' over Lutsharel Geertruida
16
   
10:30
10:30
16 mogelijke opvolgers van John van 't Schip bij Ajax op een rij
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
BellaPartita
 
92
17 januari 2021 om 20:55
Heel netjes van Van Der Sar om niet veel erover te zeggen. Wat die advocaat destijds bij Dwdd had gedaan richting Ajax zegt voor mij genoeg. Die was 100% op geld uit. Ja wij weten de ins en outs niet, maar het was die advocaat die daar ging zitten, dus ja, dan vraag je er ook om dat mensen wat van gaan vinden. Erg jammer verder, ik vind dat ze bij 5 miljoen al in hun handen mogen knijpen...
 
 
40
17 januari 2021 om 21:08
5 miljoen omdat je door falen van ajax een kustplantje geworden bent is voor mij geen geweldig bedrag. Daarnaast stap je ook wel heel makkelijk over het feit dat ajax heel lang geen schuld bekende en nauwelijks in gesprek ging met de familie. Ajax heeft in deze kwestie echt niet alles goed gedaan.
 
BellaPartita
 
59
17 januari 2021 om 21:13
Nee, maar het blijft wel ontzettend veel geld. Dat krijg je echt niet bij de gemiddelde bedrijf losgeplukt hoor. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval oid. Als ik overlijd aan een doktersfout, dan gaat de ziekenhuis ook niet uitkeren wat ik verdient zou kunnen hebben. Wat ik nog steeds een achterlijke verhaal vind en nog meer bevestigd dat ze alleen op geld uit zijn. Kom op zeg, groot gelijk dat Ajax dit aan een rechter overlaat. Van Der Sar gaf ook aan dat ze ondertussen al flink wat geregeld hebben voor de welzijn van Nouri en zijn familie, wat toch het meeste belangrijkste is. Wat ze met die 5-100miljoen nog extra kunnen is de boodschappen doen in een dikke mercedes...
 
ajax1812
 
53
17 januari 2021 om 21:16
Hoe weet jij nou of Nouri door ajax een kasplantje geworden is?
 
AcKaka
 
13
17 januari 2021 om 21:23
Blijft gewoon lastig om een objectief bedrag vast te stellen. Zeker in het voetbal kan van alles gebeuren. Zie een de ligt/frenkie of bazoer. Dan heb je ook nog de hartproblemen die bekend waren. Zouden die toekomstige clubs dat goedkeuren? Benieuwd naar de reacties van de gespecialiseerde en onafhankelijke advocaten want lijkt me een me vrij lastig vast te stellen.
 
 
11
17 januari 2021 om 21:44
Het is toch heel duidelijk dat de arts van Ajax (tegen alle regels in) totaal verkeerd gehandeld heeft waardoor Nouri in deze situatie zit (een kastplantje). Het blijft natuurlijk wel de vraag hoe hij eraan toe was geweest als er op tijd gehandeld was. Deze vraag is niet te beantwoorden. Het is is wel bekend dat hoe langer je wacht de kans op echte (hersen) schade steeds groter wordt. En ja, de arts van Ajax heeft te lang gewacht. Dat is bekend, en heeft Ajax ook toegegeven.
 
ajax1812
 
13
17 januari 2021 om 21:49
Die vraag is niet te beantwoorden nee, dus ga er ook niet vanuit. Zo ga je assumpties maken en daar wordt niemand beter van.
 
Skede
 
19
17 januari 2021 om 21:54
In deze discussie Nouri steeds omschrijven als 'kasplantje' vind ik vrij apart, of ligt dat aan mij?
 
Musi26
 
5
17 januari 2021 om 22:31
Dat is 100 jaar 50.000 euro en ze hebben al een huis en verzorging geregeld. De kans was vrij klein dat hij zelfs bij goed handelen nog zou kunnen voetballen op niveau. Als je daar vanuit gaat, dan is dit gewoon een heel fors bedrag. Iets wat je in het normale leven niet gaat ontvangen. Van dit geld kan je nourie laten verzorgen en alsnog in een mercedes rijden. Maar we zullen zien wat de echte bedragen zijn, want een zaak maakt dit openbaar.
 
magikhetwete
 
7
17 januari 2021 om 22:40
Ik ben het echt helemaal met je eens. Juridisch gezien zit het soms iets anders in elkaar. Gederfde arbeidsinkomen tellen wel degelijk mee bij een letselschade zaak en exact daarom had Ajax ook geen volledig aansprakelijkheid moeten erkennen. Dit is namelijk een juridische kwestie en niet een emotionele. 5 miljoen euro letselschade lijkt mij een meer dan redelijk bedrag (en daarnaast uiteraard alle reguliere schadeposten als gevolg van het ongeval). Vind het pijnlijk om te zien dat het niet alleen om geld gaat, maar om volledige financiële onafhankelijkheid voor de familie tot in het eind der tijden. Begrijp me niet verkeerd, de familie mag met alle liefde een fors bedrag tegemoet zien om de zorg volledig op zich te nemen en zich een wat luxer leven te permitteren maar het hoeft ook niet zo te zijn dat de hele familie Nouri nooit meer hoeft te werken en de volgende 3 generaties ook niet omdat Ajax wel ff betaald. Als ik dat zo schrijf vind ik 5 miljoen best veel zelfs, maar ik kan niet inschatten hoeveel de kosten zijn voor de familie. Ik wil eigenlijk stellen Ajax draagt alle kosten + 100-150.000 euro per contract jaar tot de leeftijd 35 en daarna ongeveer 50.000 tot het eind der tijden.
 
Constant kante
 
0
18 januari 2021 om 12:16
Bella "nee, maar het blijft wel ontzettend veel geld. Dat krijg je echt niet bij de gemiddelde bedrijf losgeplukt hoor." Dat klopt op zich wel ja. Maar het punt is dat het et gaat om een gemiddeld bedrijf, maar om de grootste betaald voetbalclub van Nederland. Bij gemiddelde bedrijven verdient de CEO niet eens wat Nouri al verdiende. Bovendien is jouw stelling dat als jij overlijd aan een doktersfout dubbel verkeerd aangehaald. Want enerzijds gaat het hier niet om een overlijden maar om iemand die blijvend zeer ernstig gehandicapt is geraakt (dat is een andere casus dan als iemand komt te overlijden) en daarnaast, wederom, gaat het bij dit soort gevallen in juridische zin altijd om wat de geleden schade is. En daarbij wordt gederfd inkomen wel degelijk meegerekend in de jurisprudentie en de literatuur over dit onderwerp. En dat Nouri nu eenmaal al bijna drie ton per seizoen verdiende, tja dan zegt de wet ook dat je dus moet instaan voor die gevolgen als werkgever. Bovendien heeft Ajax die aansprakelijkheid allang erkend. Dus je kunt je eigen voorbeeld achterlijk vinden, het is een toaal verkeerd voorbeeld, dat in deze casus niet relevant is.
 
Constant kante
 
0
18 januari 2021 om 12:20
Ackak Klopt! Het is een zeer lastige puzzel om uiteindelijk met een redelijk bedrag te komen om deze kwestie te regelen. Wat je zegt, álles had nog kunnen gebeuren. Want hoewel Nouri door Ajax zelf ook enorm hoog werd aangeslagen en destijds echt zeer breed gedragen als het beste talent ooit werd gezien, zegt dat niks over zijn verdere carriere. Voetballers kunnen ook zomaar mislukken. Legio voorbeelden. Maar er zijn ook zat voorbeelden van spelers die met hartafwijkingen alsnog een mooie carriere hebben. Het zal er wel op neerkomen dat er gemiddelden worden genomen (voor duur carriere) en salaris en dat op die basis een redeljike rekensom wordt gemaakt.
 
Almachtig
 
3
17 januari 2021 om 23:24
Ik denk dat als je van de rente wilt leven, je ongeveer 8/9 miljoen op de bank nodig hebt. Niet alleen Nouri maar ook iig 1 familielid moet ervan leven. Dat maakt al 16/17 miljoen. Komen nog de opleiding, extra begeleiding en facilitaire kosten bij. Dan zou je tegen 20 miljoen zitten. Hier komt nog een extra schadevergoeding voor leed en wat overige onvoorziene kosten bij. Denk dat om en nabij 25 miljoen een goed bedrag is om te schikken.
 
Zermatt_Person
 
0
18 januari 2021 om 12:15
Tegenwoordig is rente slechts 0.01 procent of moet je soms zelfs betalen. Van rente kun je echt niet meer leven hoor.
 
Constant kante
 
0
18 januari 2021 om 12:10
Bella. Niet alleen maar 'netjes' he. Als bestuurder van een beursgenoteerd bedrijf mag hij feitelijk ook niet eens openlijk in de media over dit soort dingen praten, omdat het mogeljik om beursgevoelige informatie gaat. Dus hij moet wettelijk op zijn tellen passen. Dat die familie met 5 miljoen in hun handen mag knijpen is zonder enige nader onderbouwing geen sterke stelling.
 
jouses
 
0
18 januari 2021 om 16:48
@bellapartita, man man man als je niet eens weet wie de advocaat is voor de familie kan je beter al niks meer schrijven. Je hele argument valt dus al weg. Verdiep je eerst in de zaak alvorens je deze onzin loopt te verkondingen.
 
Downwards
 
38
17 januari 2021 om 21:12
Was een prima optreden van Edwin al viel het geluid zo nu en dan weg.
 
Skede
 
31
17 januari 2021 om 21:40
Edwin deed het prima inderdaad. Je zag af en toe volgens mij ook dat hij het wat moeilijk had. Daar gaan mensen misschien soms ook wel aan voorbij: dat mensen als vd Sar dit binnen Ajax ook allemaal niet voor de lol doen. Alsof ze alleen maar zakelijk en kil denken. Ligt natuurlijk veel genuanceerder.
 
Downwards
 
5
17 januari 2021 om 22:18
Exact. Vind het vooral heel prettig dat Ajax dit zoveel mogelijk achter de schermen speelt en inhoudelijk zich niet teveel uitlaat. Zo hoort het imo ook, zeker met een emotionele zaak als deze
 
SocioFan1
 
7
17 januari 2021 om 22:38
Zouden vele hier een vb van moeten nemen ipv dat gespuis en allerlei beschuldigingen. Heel netjes idd van van der Sar. Het zo is het. Helaas komen ze er beide niet uit. Maar laten we allen wel fatsoenlijk blijven, het is al een lastige situatie helaas. En dat voor beide partijen. Maar je ziet ook hoe sluw de media is. Die wil lekker mee eten en gaan allerlei geluiden uitbuiten en vele die erin mee gaan helaas. Triest.
 
Constant kante
 
1
18 januari 2021 om 12:33
Vond het optreden van Sar niet altijd even sterk, ook gisteren weer met die nerveuze lachjes als hem een lastige vraag gesteld werd. Maar ik zie wel dat hij gegroeid is. Van die waslap die met bebloede lip van de zenuwen de eigen supporters toesprak is hij door zijn opleidingen en zijn nieuwe functie nu een stuk gegroeid. Echt een persoonlijkheid zal Sar nooit worden (dat bén je of ben je niet) maar hij is wel sterker geworden in zijn media optredens. En ik moet eerlijk bekennen dat ik gisteren ook wel een beetje medelijden met hem kreeg. Eerder ging ik namelijk af op de geruchten en dacht ik dat de familie op ongeveer 15 miljoen als schadebedrag had ingezet. Als dát waar zou zijn, dan vind ik dat echt een zeer ernstige en beschamende zaak van Ajax, want dat bedrag hadden ze vanzelfsprekend direct af moeten tikken. Okay, kan je eindeloos en oeverloos discussieren of dat teveel is en of vijf miljoen niet al meer dan genoeg is, etc. etc. maar bottom line in elke discussie is dat Ajax hier de partij is die een fout gemaakt heeft. Een fout die door Ajax is erkend én waarvoor zij aansprakelijkheid erkend hebben. Dus is het aan Ajax om deze kwestie te regelen, snel, zakelijk en efficient. En als het dus 15 wordt, dan wordt het 15. Voor Ajax een fors bedrag maar dat bedrag kan zo uit het eigen vermogen worden gehaald, deel van de verzekeraard, en bottom line, nogmaals, Ajax doet wat het moet doen. Moreel, juridisch én zakelijk! Want vergeet niet, nu ettert deze zaak al vier jaar door. Supporters van Ajax zie ik hier soms dingen roepen die echt hemeltergend zijn, maar ik snap dat supporters zo reageren. maar van bestuurders mogen we meer verwachten. Veel meer. En binnen die context en dat verband is die 15 miljoen gewoon een uitstekend bedrag. En ik snapte echt maar niet wat een Sar bezielde om zo'n obvious bluder te maken (wat is tien miljoen versus deze voor Ajax funeste publiciteit?). Hij zou toch beter moeten weten? Maar inmiddels begrijp ik dat de familie via die zaakwaarnemers veel en veel hoger inzet. Het zou, zegt men, om 40 miljoen of meer gaan. Ja, sorry, maar dát slaat natuurljik echt helemaal nergens op. Totaal absurd en nergens op gebaseerd. Er is geen enkele arbitragcommissie of rechtbank die ooit dergelijke bedragen gaat toekennen. Dat geef ik je alvast op een briefje. Ruim boven de tien miljoen, zou kunnen misschien maar 40 miljoen? In geen miljoen jaar! En tja, dán snap ik dus het spagaat waar Sar in zit. Hij zou die 15 miljoen in zijn hart ook direct aftikken. Maar als dat niet in de buurt is van wat de famliie eist, wat kan Sar daar dan aan doen? Niks. Dus gisteren voelde ik zijn machteloosheid op dat vlak. Hij kan niet anders, op dit moment. Daardoor snap ik nu beter dat de kwestie niet geregeld is tot nu toe. Want dat Ajax geen 15 miljoen zou willen betalen is apekool.
 
ehvvoetbalstad
 
6
17 januari 2021 om 23:50
Goed gedaan door vd Sar. Gaf een duidelijk en positief beeld van Ajax in deze kwestie. Het vervelende aan de hele zaak is de vraag hoeveel van de afkoopsom bij Nouri zelf terecht komt. Ik ontkom niet aan de indruk dat veel belanghebbenden rond hem hierin een rol spelen. Als er een arbitrage komt hoop ik dat die met 2 benen op de grond blijft staan en niet meegaat met Amerikaanse toestanden.
 
Constant kante
 
1
18 januari 2021 om 12:22
Rechters in Nederland voorkomen al decennia lang dat er hier Amerikaanse toestanden ontstaan. En dat is maar goed ook.