Politie Rotterdam maakt meer details bekend: politiehond beet fans én ME'er
Vrijdag, 22 oktober 2021 om 23:58

Er zijn meer details naar buiten gekomen van de ongeregeldheden rondom Feyenoord - 1. FC Union Berlin in de Conference League donderdagavond. Voor, tijdens en na het duel was het onrustig, al is volgens de politie Rotterdam erger voorkomen. Zo werden onder meer boksbeugels, verzwaarde handschoenen, bivakmutsen en gevechtsbitjes in beslag genomen toen een groep Duitse supporters werd omsingeld door de politie. Alle 75 arrestanten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Zestien van hen kregen een boete, onder meer voor openlijke geweldpleging.

Woensdagavond ging het al afschuwelijk mis, toen een deel van de clubleiding van Union in een restaurant werd aangevallen door hooligans van Feyenoord. Desondanks hoeft Feyenoord over twee weken, als de return op het programma staat in Berlijn, niet te vrezen voor wraakacties. "We hebben problemen gehad met de politie, niet met de fans", vertelt Andreas Latteman van de Eiserne Hilfe, een rechtshulpcollectief voor de aanhang van de Duitse club, daags na de 3-1 zege van Feyenoord tegen het Algemeen Dagblad.

Die ruzie met de politie kwam volgens de Duitsers voort uit buitensporig geweld van de dienders. Volgens Latteman begonnen de ME'ers met slaan op de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid. Volgens berichten zouden meerdere Duitse fans gewond zijn geraakt bij de aanvaring, onder meer aan het hoofd. Ook zouden politiehonden gebeten hebben, waarbij ook een ME'er gewond is geraakt. "Als de amokmaker blijft doorgaan, dan kan de hond bijtend worden ingezet", verklaart een woordvoerder van de politie Rotterdam de inzet van de politiehond.

Dat daarbij ook een ME'er gewond raakte, wordt betreurd. Politiehonden worden doorgaans enkel ingezet om af te schrikken, zo benadrukt de woordvoerder. "In de hectiek van het gevecht kan het gebeuren dat een hond in een split second om zich heen bijt en de verkeerde persoon pakt." Over de hoofdwonden stelt de politie dat als er in korte tijd veel geweld wordt geuit tegen de politie, het helaas kan gebeuren dat iemand wordt geraakt 'op een plek die in basis niet de bedoeling is'. In totaal werden 75 arrestaties verricht, waaronder ook Feyenoordfans.

Desondanks stelt de politie Rotterdam dat door adequaat handelen meerdere confrontaties zijn voorkomen rond het Conference League-duel. Zo is een groep van zo'n zestig Duitse fans opgepakt, nadat zij met de trein vanuit Zwijndrecht naar Lombardijen-Rotterdam waren gereisd. Toen de groep daar aangekomen werd ingesloten door de politie, kwamen onder meer boksbeugels, verzwaarde handschoenen, bivakmutsen en gevechtsbitjes tevoorschijn. Verwacht wordt dat over twee weken achtduizend Feyenoord-fans de gang naar Berlijn maken, terwijl er maar 2800 kaarten beschikbaar zijn voor het uitvak.

Meer nieuws
   
08:46
08:46
Krabbendam denkt te weten welke 3 spelers mogen vertrekken bij Feyenoord
0
   
08:16
08:16
Johan Derksen is helemaal klaar met Clarence Seedorf: 'Vier keer gefaald'
12
   
07:30
07:30
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
4
   
07:20
07:20
Wim Jonk spreekt kraakheldere taal over eventuele terugkeer bij Ajax
13
   
23:21
23:21
Sneijder noemt de ideale vervanger van Frenkie de Jong in Nederlands elftal
32
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (40)

 
FR-4life
 
24
23 oktober 2021 om 00:05
Ach, dat de politie Rotterdam losse handjes heeft weten we nu wel langer dan vandaag! Praat desondanks het gedrag van beide groeperingen niet goed. Benieuwd of het goed gaat in Berlijn.
 
origineel
 
7
23 oktober 2021 om 00:30
Het een sluit het ander ook niet uit natuurlijk. Ik ben tegen alle vormen van voetbaltokkie geweld maar dat wilt niet zeggen dat de ME zelf nooit fout kan zitten natuurlijk. Je hebt vele voorbeelden van situaties waar het escaleerde omdat ME-hooligans erop los begonnen te meppen of fans (waaronder vrouwen en kinderen) verdrongen. Als vader zal ik daarom helaas ook niet snel met mijn kind naar een wedstrijd van Ajax gaan.
 
MGMV
 
17
23 oktober 2021 om 07:11
Helaas was de ME ook na afloop van de wedstrijd tegen Union weer lekker bezig tégen Feyenoorders. En dan waren het gewoon Feyenoorders in de vorm van gezinnen, gezellige fans en zelfs kinderen die naar huis, de auto of de trein liepen. Maar goed, dat is niet de eerste keer. De Rotterdamse politie wordt altijd ook ineens gestoord als er meer dan 20 mensen op een weg lopen.
 
LocoL
 
9
23 oktober 2021 om 07:27
Alsof je niet met je kind naar Ajax kan gaan, ga gewoon in een "rustig" vak zitten en er is helemaal niks aan de hand hoor.
 
Musi26
 
0
23 oktober 2021 om 21:50
Je kunt rustig naar een wedstrijd van ajax gaan. Ik heb al jaren geen problemen gezien.
 
NJfromVOL
 
12
23 oktober 2021 om 00:47
8000 man verwachten ze waar er slechts een kleine 3000 een kaartje hebben. Dat wordt weer geheid een "mooie" Feyenoord sups excursie
 
RickertB1999
 
30
23 oktober 2021 om 00:05
Zestien kregen een boete en kwamen al op vrije voet en daar gaat het dus gigantisch mis. Als je met boksbeugels etc op stap bent ga je niet voor een leuke avond voetbal kijken, dan mag je van mij gewoon best een zware straf krijgen.
 
tinus45
 
3
23 oktober 2021 om 08:23
Het schijnt dat ze ook nog een "niet meer doen he" als "straf" mee hebben gekregen??. Wapen bezit,vooral, rondom voetbalwedstrijden moeten ze inderdaad keihard aanpakken. Niet alleen een lage boete, maar bijvoorbeeld ook een hechtenis zodat ook Papa,Mama of werkgever dit te weten krijgt.
 
Maximus2702
 
32
23 oktober 2021 om 00:08
Als ik de Duitse kranten moet geloven ligt het allemaal aan Feyenoord en de politie van Rotterdam... Blijkt maar weer dat het zelf ook geen lieverdjes zijn.
 
4Ever4Ajax
 
1
23 oktober 2021 om 12:18
Precies, die boksbeugels hadden ze mee om later te kunnen breien. Ongelooflijk dat de Duitse kranten niet veel kritischer op deze amokmakers is geweest.
 
marocberkane
 
51
23 oktober 2021 om 00:08
Dit draagt dan ook weer bij aan verkeerde beeldvorming door het `rellen bij Feyenoord` te noemen, terwijl er dus helemaal geen Feyenoorders bij betrokken waren. Het was puur tussen de Duitsers en de politie/me.
 
origineel
 
39
23 oktober 2021 om 00:31
Klopt. Het was ook de ME die die supporters en bestuursleden aanvielen in Rotterdam. Erg vervelend die verkeerde beeldvorming..
 
marocberkane
 
38
23 oktober 2021 om 00:41
Ik zie dat de titel inmiddels is aangepast, dus mijn reactie is ook niet meer relevant. Maar het gaat hier toch niet meer om dat incident in het restaurant? Dat is al lang en breed overal uitgelicht. Het gaat hier om het gebeuren tussen de ME en de Duitse supporters op de wedstrijddag en daar was toch echt geen Feyenoorder bij betrokken.
 
origineel
 
5
23 oktober 2021 om 00:56
Excuses ik wist niet dat VZ weer eens een titel bommetje gedaan had. Aangezien je bij het "incident" rond die bestuursleden ook alleen een uitspraak deed dat je erg trots op Feyenoord bent dat ze dit gedrag veroordelen itt Ajax ipv het veroordelen van het geweld van die tokkies ging ik ervan uit dat je hier ook weer in de slachtofferrol zou kruipen, my bad.
 
marocberkane
 
21
23 oktober 2021 om 02:01
Als ik zeg dat ik achter het statement van Feyenoord sta waarin ze het in felle bewoordingen veroordelen is het toch heel simpel beredeneerbaar dat ik het ook veroordeel.
 
origineel
 
3
23 oktober 2021 om 02:05
Je statement was vooral gericht op Van der Sar en Ajax. Nogal een vreemd en misplaatste veroordeling wat mij betreft. Zeker gezien die kolere hooligans van onze clubs niet hard genoeg veroordeeld kunnen worden zonder naar elkaar te wijzen. Maar goed. Je zal je redenen wel gehad hebben. Fijn om te weten dat je het geweld wel degelijk afkeurt.
 
stndwt
 
6
23 oktober 2021 om 01:21
Losstaande incidenten idd. De groep bewapende Unioners waren al gescheiden vd rest. Idioot lange route rii stadion tezamen met een toch wel berucht korps maakt dat ik vind dat de beste man wel een punt heeft.
 
s.arnhem
 
3
23 oktober 2021 om 02:08
Jij gelooft ook in sprookjes of niet? Duitse fans die met wapens aankomen om de Nederlandse politie aan te vallen? Dit is gewoon een manier om problemen volgende week af te wenden. Tuurlijk ging het om het aanvallen van Feyenoord fans
 
Dennisvan Leeuwen
 
4
23 oktober 2021 om 07:57
@marcoberkane: wellicht heb je in het artikel over het volgende zinnetje heen gelezen: "in totaal werden 75 arrestaties verricht, waaronder ook Feyenoordfans."..
 
Homelander
 
21
23 oktober 2021 om 00:11
Mmm Feyenoord supporters hoeven niet te vrezen voor wraakacties maar deze mensen komen wel met boksbeugels naar het stadion? Lijkt me niet voor de sier.
 
Lucafache27
 
2
23 oktober 2021 om 00:33
Dat is natuurlijk voor het geval het wel mis gaat tussen twee groepen. 9 vd 10 keer wordt het ook niet gebruikt. Ik heb liever dat mensen boksbeugels mee hebben in plaats van het alledaagse mes die ze tegenwoordig allemaal in hun broek hebben zitten.
 
Regulator
 
22
23 oktober 2021 om 01:14
Het is ook niet alsof er iets anders dan messen en boksbeugels in de wereld bestaat, dingen zoals sjaals of vlaggetjes ofzo.
 
stndwt
 
2
23 oktober 2021 om 01:47
Heb ook in principe geen problemen met supportersgeweld of gewled an zich. Spreek lekker af ergens of begin een Hooligan CL competitie op verschillende geografische settings (thuis / uit) weet ik veel. Waar ik wel moeite mee heb is de schade die ondernemers oplopen materieel, maar vooral onschuldige (jonge) supporters die vooral mentaal worden geraakt. Je veilig voelen is een basisrecht. Thuis, maar ook rondom het stadion.
 
hoogdrukzetten
 
11
23 oktober 2021 om 00:35
Waarom met 8000 daar naar toe terwijl er maar 2800 kaarten zijn? Willen die zogenaamde fans dan dat Feyenoord definitief uit Europa wordt verbannen vanwege de hooligans? Of denken ze dat Frankrijk en die vijver in Rome door de uefa zijn vergeten alsmede die bananen op het veld tegen roma? Hou je nou rustig ajb voor Feyenoord en het Nederlandse voetbal!! Wij staan als Nederland al jaren voor schut door deze mensen en wanneer dat nu weer gebeurt laat Feyenoord dan naar overal zonder uitpubliek spelen en anders schorsen in Europa dankzij dat “fantastische” legioen...
 
LeLeLe
 
8
23 oktober 2021 om 01:02
Omdat er in eerste instantie een reële kans was dat een groter deel van het stadion gebruikt zou worden en veel fans daarom al een trip hadden geboekt. En daarnaast omdat Feyenoord ook een heel trouwe positieve aanhang kent die Feyenoord overal achterna volgt, ook in tijden dat men het stadion helemaal niet in kon door corona. Deze fans zullen vast wel een leuke Duitse kroeg kunnen vinden, en er zullen er ook vast wel wat in het thuisvak opduiken
 
hoogdrukzetten
 
4
23 oktober 2021 om 01:07
Laten we dat hopen!! En weer lekker 3 puntjes voor plaatsing en Nederland mee naar Rotterdam!
 
real8madrid
 
3
23 oktober 2021 om 01:10
Ik lees vooral: omdat je geen ticket nodig hebt om er daar lekker op los te gaan meppen
 
LeLeLe
 
9
23 oktober 2021 om 01:33
Lekker makkelijk en suggestief, jammer om te lezen. Uiteraard is de absolute minderheid degene die het verpest voor de grote menigte die er een mooie trip en dag/avond van wil maken
 
origineel
 
1
23 oktober 2021 om 01:47
Maar dat er incidenten plaats zullen vinden is amper meer suggestief te noemen. Met 8000 man naar een locatie waar er maar plek is voor 2800 man is gewoon onzin. Overigens is het een absolute minderheid bij thuisduels. Bij zowel Feyenoord als Ajax heb ik het idee dat er bij het uitpubliek een flink hoger percentage tokkies zit.
 
MGMV
 
3
23 oktober 2021 om 07:06
@origineel - Tja, hoe meer fans ofwel publiek je hebt, hoe groter de kans is dat er schorem tussen zit natuurlijk.
 
el_barca
 
0
23 oktober 2021 om 08:38
Dat is letterlijk bijna elke europese uitwedstrijd! Zijn er dubbel aantal supporters dan kaartjes! En vaak zitten die ook nog gewoon in de thuis vakken
 
droppie
 
13
23 oktober 2021 om 01:07
Ik hoop dat ondanks alles de politiehonden toch nog een fijne dag gehad hebben. Een beetje bijten in tokkies is tenslotte alles behalve een droombaan.
 
stndwt
 
4
23 oktober 2021 om 01:26
Sorry maar als zijnde "veiligheidsdriehoek" is zo'n waardeloze route i.c.m. met 2800 man toch wel vragen om iritatie, vind het zelfs wat provocatief. Dit had toch gewoon anders gekund? Buiten dit om zijn wapendragers en aanvallende groepen natuurlijk altijd niet OK. Ik geloof deze man zijn verhaal.
 
JK-Ajax
 
3
23 oktober 2021 om 06:50
Gezien de wapens die de groep bij zich had vind ik persoonlijk elke dreun op je harses verdiende loon. Sla er nog maar wat IQ puntjes af hoor wellicht dat men er dan ooit van leert, altijd standaard roepen dat het aan de politie ligt. Arme lieverdjes toch!
 
DarleyTorres
 
8
23 oktober 2021 om 07:24
Kappen nou hoor Voetbalzone met die stemmingmakerij. Deze titel zet weer precies de toon om Feyenoord in kwaad dsglicht te zetten. Zoals het al weken gaat. Dit is een artikel wat louter over Union fams gaat. Belachelijke titel en dus ook belachelijk journalistiek niveau.
 
Dabor
 
1
23 oktober 2021 om 13:33
Dat hoeft Voetbalzone niet te doen hoor. Daar hebben ze een klein groepje randdebielen voor die de naam Feyenoord misbruiken om lekker te gaan rellen en stennis te schoppen. En ik denk dat iedereen echt wel snapt dat dit een hele kleine percentage is van de Feyenoordsupporters die het verkloten.
 
Futures
 
5
23 oktober 2021 om 08:29
De inzet van honden vind ik sowieso dierenmishandeling, omdat de honden in de stress kunnen raken. Verder is het goed dat de politie optreedt tegen mensen die wapens dragen. Ik vrees dat er straks in Berlijn een groepje hooligans de Feyenoord supporters staan op te wachten.
 
jaakke
 
1
23 oktober 2021 om 08:53
Dat de politie zich niet heeft gedragen geloof ik direct. Dat komt te vaak voor. Wanneer volgen daarop maatregelen?