Respect voor de man met de fluit
Door Respect2al
Maandag, 29 maart 2010 om 02:03 • Machiel

Kan jij het je nog herinneren? Vroeger toen je nog klein was, toen het allemaal nog niet veel uitmaakte. Lekker dartelen over het veld. De scheidsrechter was nog niet echt belangrijk. Veel overtredingen werden er niet gemaakt. Maar naarmate je ouder wordt, en slimmer, gaat het je wat uitmaken. Heb jij het ook weleens gehad, je speelt uit en de scheidsrechter fluit echt alles tegen? Thuis had je de scheidsrechter meestal mee. Vanaf de D-pupillen heb je dat niet meer. Op mijn niveau had ik meestal een KNVB-scheidsrechter. Toch vond ik ze allemaal verschrikkelijk, verschrikkelijk domme blinde mensen die maar eens een ander beroep moeten gaan kiezen.

Naar mijn mening zijn sommige mensen gewoon niet reëel. Enkele zaterdagen in het seizoen is het mijn taak wat wedstrijden te fluiten. Meestal is het niveau niet heel hoog, toch heb ik gemerkt dat op welk niveau je ook fluit, er ontzettend veel druk op je staat. Trainers, publiek, ze maken je helemaal gek met geschreeuw en gekrijs. "Scheidsrechter, dat is toch een overtreding" en "die scheidsrechter is echt een thuisfluiter" als je iets fout doet in het voordeel van jouw club. Ik ben toen ook eens over mezelf gaan nadenken. Je wilt gewoon niet weten hoe vaak ik bij de scheidsrechter heb geklaagd over van alles en nog wat. Want ik doe nooit wat fout, het is altijd zijn schuld. Maar het is gewoon ongelofelijk moeilijk een situatie of een overtreding te beoordelen in de gegeven tijd. Sinds ik zelf wedstrijden fluit heb ik dan ook respect voor de man met de fluit.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ik vind dat we allemaal eens goed moeten nadenken over het werk van de scheidsrechter, onder welke druk ze staan. Het verschrikkelijkste vind ik nog dat mensen beginnen over de moeder van een scheidsrechter zoals "Luinge, Luinge je moeder is een hoer". Dat kan toch niet? Wat helemaal raar is dat het vijf minuten later helemaal anders zou kunnen zijn. Dan heeft de beste man een penalty aan jouw clubbie gegeven. Nu is hij geweldig.

Fouten maken is menselijk, dus er zijn altijd wel momenten in een seizoen dat jouw club wordt genaaid door de scheidsrechter. Het is namelijk gewoon waar dat je in een seizoen punten verliest door een scheidsrechter. Handsballen, overtredingen, buitenspel, niet alles is waar te nemen. Ik wil dan ook dat mensen eens stoppen met het gezeur dat hun club wordt benadeeld door de scheidsrechter. Ik geloof er geen ene zak van dat een scheidsrechter een club benadeelt. In een seizoen heeft elke club er last van en ik denk dan ook dat als je alle arbitrale dwalingen in het nadeel van een club op een rijtje legt, dat redelijk in evenwicht zou zijn.

Stel je voor, je fluit in de Kuip de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Aangezien het verboden is voor Ajax publiek om die wedstrijd bij te wonen is alleen het Feyenoord publiek aanwezig. Het staat 2-1 voor Feyenoord. In de laatste minuut krijgt Ajax een corner. Luis Suárez, die bekend staat als iemand die snel gaat liggen, wordt tijdens de corner pootje gehaakt door man of the match Leroy Fer. Je staat er twee meter vandaan en ziet een overduidelijke overtreding. De corner zelf werd kort genomen en de bal is niet eens in het zestien meter gebied gekomen. Toch staat er duidelijk in de regels dat de overtreding van Fer een penalty is. Wat zou jij dan doen? Als je geen penalty geeft is er niks aan de hand, want niemand zal er iets van zeggen. Misschien zouden er wat Ajax-supporters zijn die het zouden opmerken maar verder? Ik zou graag willen dat je dit objectief bekijkt. En niet als Ajax-fan roepen dat het een penalty is, maar dan gewoon de situatie omdraaien.

Vanaf Pieter Vink tot Danny Makkelie, graag zou ik ze allemaal eens in het zonnetje willen zetten. Het is dan wel werk en ze krijgen er voor betaald, maar het is werk waar verschrikkelijk voor druk opstaat van elke voetbalsupporter in Nederland, en dat zijn er aardig wat. Ik denk dat de scheidsrechters het erg op prijs zouden stellen als ze wat meer respect krijgen, en niet meer worden uitgescholden of verwensingen naar hun hoofd krijgen. Want om eerlijk te zijn, ik zou niet graag in hun schoenen willen staan.

 
ADO Den Haag

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties