Hooligans zijn geen supporters
Door Respect2al
Dinsdag, 13 april 2010 om 19:51 • MachielLaatste update: 00:24

Het is weer weekend. Via mijn voetbalclub hebben een paar teamgenoten en ik kaarten gekregen voor ADO Den Haag tegen FC Twente. Met de tram naar het Forepark en dan de wedstrijd kijken in het altijd gezellige familievak. ADO speelde weer eens slecht en de hooligans krijgen na de 1-0 al frustraties, daar zou je blij van worden als ADO-speler. Na een weer verloren wedstrijd van ADO lopen we van het stadion naar het station. Je ziet ze al lopen, de gefrustreerde ''fans''. Tieren en vloeken op alles en iedereen want wat is ADO toch een verdraaid slechte club!

Nadat we de drukte hebben doorstaan zitten we in de tram terug. Voor ons zit het tuig weer. Achter ons zit een jongetje van rond de tien jaar oud met zijn vader. De vader is niet echt een voetbalfan. Het jongetje is fan van Bryan Ruiz en dus van FC Twente. Nadat dit is opgemerkt beginnen ze te schelden op het jongetje. Waarom zijn de hooligans in ons land zo hersenloos? Waarom kunnen ze niet in vrede leven met de mensen die deze schitterende sport ook lief hebben? Het enige moment dat we allemaal samen juichen is bij het Nederlands elftal.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ik zeg dit niet graag, maar laten we eens een voorbeeld nemen aan Duitsland. Bij onze Oosterburen gaat het namelijk veel beter. Daar kunnen fans gemakkelijk bij elkaar in het vak zitten. Deze mensen hebben veel meer respect voor elkaar. Die lokken elkaar niet uit. Ja, zoals iedereen dat doet fokken ze elkaar wat op na een goal maar dat is gewoon leuk. Na de wedstrijd zijn ze allemaal weer één, de voetballiefhebbende Duitser.

Respect, dat is waar het allemaal om draait. Respect voor je medemens, voor je mede voetballiefhebber. In ons land is geen respect, er is alleen maar haat. Haten doen de ''fans'' van Ajax de Feyenoorders. Haten doen de ''fans'' van ADO de Ajaxieden. Deze haat wordt uitgelokt door het verleden. Altijd moet er wraak komen en nooit zal één van deze groep hooligans zeggen: "stop!". Nooit zullen ze eraan denken dat ze het plezier van vele andere verpesten met geweld, het kapotmaken van spullen en soms zelfs slaan tot ze niet meer opstaan.

23 Maart 1997, Beverwijk. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Nederland voetbal , de slag van Beverwijk. Ajax speelde tegen RKC Waalwijk, Feyenoord tegen AZ. Toch was dit niet de plaats waar de ''fans'' waren. Nee, het tuig had afgesproken op een verlaten weiland in Beverwijk waar een massale vechtpartij plaats vond. Carlo Picornie haalde het einde van de dag niet, hij stierf aan hersenletsel welke hij had opgelopen doordat iemand hem op zijn hoofd had geslagen met een klauwhamer. Fans zitten in het stadion, dit is wat hooligans doen. Ze vechten terwijl hun club speelt, dan kan je jezelf toch géén fan noemen?

Feyenoord weet koploper FC Twente uit te schakelen, Ajax boekt een simpele overwinning op Go Ahead Eagles en het is zo klaar als een klontje. De bekerfinale van dit seizoen gaat tussen Feyenoord en Ajax. Aangezien het thuis van de bekerfinale de Kuip is roept dit veel reacties op. Ajax en Feyenoord hebben namelijk samen met de gemeentes van Amsterdam en Rotterdam afgesproken dat er geen Ajax supporters naar de kuip en geen Feyenoord supporters naar de Arena kunnen tot 2015. Schandalig vinden de Ajax supporters. Na overleg is er met de volgende oplossing gekomen: beide clubs mogen 10.000 kaarten verkopen. Dit is natuurlijk de meest domme oplossing die je kan bedenken. Ten eerste is dit slecht voor onze WK-campagne en daarnaast; als je mensen een vinger geeft, willen ze altijd je hele hand. De Ajax-supporters zijn nu nog niet tevreden. Ajax levert ook nog eens 2300 kaarten weer in waarna ze gelijk haat hebben aan het Ajax-bestuur. Wat een clubsupport toch weer.

Later, nadat de woede op het bestuur is afgekoeld en richten ze zich weer op Feyenoord. De AFCA site heeft namelijk een nieuwe site-opening! Ik wil mijn vingers er niet eens aan vuil maken, maar ik kan je zeggen; het was verschrikkelijk. Ze herinnerde je aan de tweede wereldoorlog en wilden nu hetzelfde gaan doen, Rotterdam platgooien. Aangezien niemand het ooit kan laten gaan moet er weer wraak genomen worden. Een plaatje waar de joden moet sterven.

Na op het plaatje geklikt te hebben kom ik de site binnen. Hier schrijven ze verder over Feyenoord. Aangezien er geen Feyenoord-supporters in Amsterdam wonen verwachtten ze dat er Feyenoord-supporters kaarten gingen kopen in Amsterdam. Ik citeer nu wat een Ajacied moest doen als hij een Feyenoord fan zou zien: "Je moet hem slaan, slaan tot hij niet meer opstaat". En dan? Dan heb je een Feyenoord supporter in elkaar geslagen? Ik zou weleens in dat hoofd willen kijken. Voelen ze zich nu beter? Ajax gaat er niet beter door spelen, waarschijnlijk juist het tegenovergestelde.

Het is maandagmorgen, ik lees de krant. In de krant staat dat Ajax-supporters neutrale kaarten hebben bemachtigd. Hetzelfde geld voor Feyenoord-supporters. Ik denk eens na, maar ik kan er maar geen antwoord op krijgen. Wat zullen ze daar gaan doen? Elkaar te lijf gaan niet denkend aan al die onschuldige kijkers in dat vak? Of zullen ze respect hebben, respect voor de voetballiefhebber. Ik sla de krant dicht en surf naar de AFCA-website. Ik citeer: "want stel je toch eens voor dat ze met 10.000 supporters het niet kunnen redden tegen die 7.700 van Ajax". Nee, respect zullen ze niet hebben, een massale vechtpartij geef ik een grotere kans. Dit zijn geen voetballiefhebbers, dit zijn losgeslagen hersenloze hooligans.

 
ADO Den Haag

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties