Ajax en Feyenoord: rivalen voor het leven
Door Ajacied023
Zaterdag, 24 april 2010 om 11:11 • Daan de Winter

Zo ontzettend oud ben ik helemaal nog niet, maar toch heb ik het gevoel dat er sinds mijn tienerjaren iets veranderd is in de manier waarop er doorgaans gesproken wordt over de intense rivaliteit die de verhoudingen tussen Ajax en Feyenoord kenmerkt. Vroeger, als ik dat op mijn leeftijd überhaupt al mag zeggen, was er natuurlijk ook al van alles aan de hand met hooligans, rellen en ruzies tussen de twee clubs. Voor mijn herinnering werd er toen echter niet alleen maar daarover, maar vooral ook over voetbal gepraat. Het mag van mij wel wat minder met dat negatieve gezeik op en over elkaar. Onze rivaliteit kan wel wat positieve energie gebruiken!

De media-discussies rond de bekerfinale, het wel of niet aanstaande kampioenschap van mijn club en de rol van Feyenoord in deze hebben ons er maar weer eens fijntjes op gewezen dat er toch vooral negatief gesproken wordt over de in heel veel opzichten prachtige concurrentiestrijd tussen mijn club en de Rotterdammers. Iedere uitspraak van de spelers van beide clubs wordt in de media eindeloos gerecycled en sportjournalisten zijn vooral bezig met het verder opstoken van het vuurtje tussen de eeuwige voetbalvijanden. De consequenties zijn niet mis; nu wordt zelfs de bekerfinale niet met supporters van beide clubs tegelijkertijd aanwezig gespeeld. Wij, échte Ajax- én Feyenoordsupporters, en het voetbal zijn helaas de verliezende partij.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Tegelijkertijd voel ik me schuldig, want ik ben me er terdege van bewust dat ik het zelf ook altijd heerlijk heb gevonden om sappige details te lezen over deze uit de hand gelopen burenruzie. Soms kon ook ik de verleiding dan ook niet weerstaan om bijvoorbeeld even provocerend te reageren op een van de vele berichten op Voetbalzone die clubdiscussies faciliteert. Ik steek mijn hand in eigen boezem en beloof dat ik me vanaf nu uitsluitend positief uit zal laten over andere clubs en in het bijzonder over Feyenoord. Deze site (en in zekere zin, de maatschappij) zouden er gebaat bij zijn als iedereen, of in ieder geval zij die dit artikel lezen, vanaf nu met mij proberen om het volgende principe te hanteren: als je niks goeds te zeggen hebt, zeg dan maar liever helemaal niets!

Dit is misschien een beetje overdreven, maar zou het niet kunnen dat wij allemaal een beetje bijdragen aan de negatieve tendens die er rond de verhoudingen tussen onze clubs hangt? Kunnen we met zijn allen niet gewoon weer lekker gaan concurreren en voor de rest weer gewoon wat beschaafder tegen elkaar doen? Moet er echt altijd weer over de Amsterdamse arrogantie gediscussieerd worden? Is het echt nodig om er elke keer maar weer op te hameren dat Feyenoord financieel in zwaar weer zit? Ik vind van niet. Bovendien, en misschien wordt ik door mijn mede-Ajacieden hier op Voetbalzone wel meteen voor gek verklaard, zo ontzettend verschillend zijn onze clubs toch helemaal niet?

Ajax en Feyenoord zijn beide echte volksclubs en zijn gevestigd in de twee grootste steden van Nederland. Beide teams voetballen in een stadion dat voor Nederlandse begrippen een fantastische capaciteit biedt, en nog belangrijker, trekken dikwijls meer dan 45.000 bezoekers, zelfs naar wedstrijden tegen laagvliegers. Zowel de Amsterdammers als de Rotterdammers moeten de loodzware last dragen die een roemrucht verleden met zich meebrengt, en doen dat eigenlijk qua prijzen allebei maar matig. Beide clubs teren in moeilijke tijden op hun jeugdopleiding en gebruiken deze als een levensader voor hun bestaan die te allen tijde zijn vruchten in het eerste elftal afwerpt. Beide voetballen in een rood-wit tenue, en de beste Nederlandse voetballer aller tijden, Johan Cruijff, werd in beide tenues kampioen. Moet ik nog langer doorgaan?

Natuurlijk, er zijn ook legio verschillen tussen mijn club en Feyenoord, maar ik kies ervoor om voor één keer niet de verschillen te benadrukken. Dat gebeurt namelijk al genoeg en dat komt de diepgang van de gesprekken over het algemeen niet ten goede. De manier waarop er met de rivaliteit tussen onze clubs omgegaan wordt is aan het veranderen, niet alleen op deze site maar ook in het algemeen in de maatschappij. Dat is verschrikkelijk zonde en alleen wij voetbalsupporters zelf kunnen een poging doen om een ommekeer te bewerkstelligen.

 
Ajax

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties