De magie van voetbal bindt ons samen
Door masterapie
Woensdag, 19 mei 2010 om 00:50 • Stefan

Wat hebben zaterdag 21 juni 2008 en zondag 25 juni 2006 met elkaar gemeen? De kenner zal het meteen zien. Het waren die twee datums waarop wij aanschouwden hoe "ons" Oranje ten onder ging tegen Rusland en Portugal op de laatste twee eindtoernooien. Twee dagen waarop euforie en extreme teleurstelling elkaar zo snel opvolgden dat voor sommigen de emotie te veel werd en de tranen rijkelijk vloeiden. Van binnen was er het ongeloof, hoe konden "wij", Nederland, weer geen prijs halen. De eeuwige tweestrijd van trots en relativering begon weer vanaf het begin, tot nu, tot Zuid-Afrika.

Wij als Nederland zijnde zitten bij al het nieuws rondom Oranje op het puntje van onze stoel, de verwachtingen zijn altijd hooggespannen. Onze wereldtoppers Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben presteren het hele seizoen al boven menig verwachting. Op 14 juni zullen de hartslag en bloeddruk van alle Oranje-supporters omhoog schieten, dan staat het voor de deur, onze eigen opening van het Wereldkampioenschap. Wat is dat gevoel toch, dat gevoel van blijdschap en je volledige support toekennen aan een elftal voetbalspelers?

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Een onbegrijpelijk fenomeen en mogelijk voor sommigen het best bewaarde geheim op aarde, de magie van voetbal. De magie die ons bindt met onze binnenlandse rivalen, de magie die ons naar het stadion lokt, de magie die onze support verlangt. Er kan een verklaring worden gezocht in de wetenschap. Immers, sociologen zullen ons wijsmaken dat mensen niet buiten de groep willen vallen en zich dus gaan gedragen als de meute. Ik geloof daar niet in. Een wetenschappelijke benadering doet de schoonheid van deze voetbal-magie teniet. Er bestaat gewoon geen verklaring voor liefde, en dat is de basis van deze magie. Liefde voor voetbal.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, de magie van voetbal, een veel gebruikte term om het onverklaarbare gedrag van supportende supporters te omschrijven. Wat hebben we er eigenlijk aan? We worden er geen wereldkampioen mee, het is hoogstens een steun. Uiteindelijk leggen we onze gevoelens in handen van elf individuen. Kijk verder dan je neus lang is, kijk wat het deze wereld brengt. De magie van voetbal bindt ons samen, en deze ons gaat verder dan de landsgrenzen. Het is een persoonlijke verrijking die z'n weerga niet kent. Iets dat we samen creëren en in stand houden. Datgene wat ons, het resultaat van de Oranje-elf daar gelaten, een prachtig WK op zal leveren, een evenement waarop wij later trots zijn. Als gemeenschap.

Wat ik hier mee wil zeggen, let eens op tijdens dit toernooi wat het jezelf oplevert. Ik hoop een prachtige maand.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties