Dunga gaat geschiedenis schrijven met Brazilië
Door proevomaster
Vrijdag, 21 mei 2010 om 15:48 • Bart van NistelrooijLaatste update: 16:29

Ivoorkust geldt in groep G als de grote underdog. De twee Portugees sprekende naties in de groep worden in de prognostiek geacht om de tweede ronde te halen. Ik ben een geheel andere mening toebedeeld: ik ga uit van een 'Afrikaanse coup' in groep G, waarbij 'de Olifanten' onder leiding van oermens Didier Drogba aan de haal gaan met de koppositie. Portugal zal op het vinkentouw meeliften naar de laatste zestien. Geen benijdenswaardige positie trouwens; tweede in groep G van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Die plek brengt het desbetreffende land namelijk op ramkoers met de schier onverslaanbare Iberische voetbalnatie: Spanje.

Brazilië gaat het in mijn glazen bol dus niet bepaald bolwerken. Zij gaan met Noord-Korea vechten om de kruimels in groep G. Ik vind dit Braziliaanse team namelijk het zwakste in 66 jaar. Dunga heeft een ordinaire vechtploeg geformeerd met twee toptalenten in verval: Robinho en Kaká.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Robinho is een verwend kind van 26 die, vanwege zijn gebrekkige drive, het fysieke en dynamische spel van de Premier League niet langer trok. Robson da Souza moet zich voortdurend hebben afgevraagd waarom die spelers in de Premier League zich zo druk maakten? Hij maakte zich niet meer druk, want het zware werk zat er toch al op? Hij had, tezamen met zijn zaakwaarnemer, namelijk al een modder vet contract afgedwongen bij de Oliesjeiks van Manchester City. City, een club waar hij verder helemaal niets mee heeft. Hij liet zich dan ook maar wat graag afschepen naar Brazilië, alwaar de vaderlandse competitie zich op zomeravondvoetbalsnelheid afspeelt. In die competitie is het voor hem een fluitje van een cent om te excelleren. Op het WK voorzie ik echter een marginale rol voor hem.

Kaká is daarentegen wel op-en-top professional. Dat allemaal natuurlijk ingegeven door de belangrijkste persoon in zijn leven: die man op een wolk daarboven. Deze voormalig Wereldvoetballer van het Jaar ambieert na zijn loopbaan als voetballer geen trainersfunctie, nee, hij wil zijn levensdagen het liefst toewijden aan 'Onze Lieve Heer'. Ach, ieder zijn hobby zullen we maar zeggen. Doch lijkt de dag dat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen gaat hangen, om zijn gewaad aan te doen, dichterbij dan ooit. Kaká maakte een zeer matig seizoen door en lijkt echt op zijn retour. Silvio Berlusconi en consorten hebben deze christelijke wondervoetballer van weleer op precies het juiste moment van de hand gedaan.

Van deze twee in verval geraakte supertalenten moeten de creatieve ingevingen komen, want de overige selectieplaatsen zijn gevuld door noeste arbeiders. Dunga had in zijn selectie namelijk geen plaats voor de Brazilianen van AC Milan; Alexandre Pato en Ronaldinho.

Pato is net terug van een zware blessure. Dat gegeven was voor Dunga al reden genoeg om hem niet mee te nemen… Ik vind dat vreemd. Waarom test hij deze groeibriljant niet in de aanloop naar het WK? Ik vind dat van een ongelooflijke kortzichtigheid getuigen. Nee, Dunga geeft de voorkeur aan Grafite en Nilmar. Twee aardige spitsen. Fit bovendien, maar ook twee spelers die niets toevoegen aan 'Le Seleçao'. Het zijn wisselspitsen in de schaduw van Dunga's favoriete spits: Luis Fabiano.

Dan Ronaldinho. Tegen het einde van zijn contract bij FC Barcelona was hij meer feestbeest dan profvoetballer, laat staan superster. Ook in zijn begindagen in Lombardije zag het er niet uit. Hij bleek een slap aftreksel van die geweldenaar van vroeger en oogstte eerder hoongelach dan applaus. Tot op een gegeven moment; hij kreeg het plezier terug en hervond zijn relatie met de bal. Misschien komt het door het gebrekkige uitgaansleven in Italië? Mij een raadsel, maar vanaf begin 2009 speelt Ronaldinho op een hoog niveau en dit seizoen heeft hij gewoon erg goed gepresteerd. Zelfs Pelé brak een spreekwoordelijke lans voor de sambavoetballer bij uitstek. Het mocht niet baten; voor de starre en saaie Dunga stond die keuze al lang en breed vast: Ronaldinho gaat niet mee naar Zuid-Afrika.

Welbeschouwd is het domweg misdadig: Nilmar en Grafite wel, Pato en Ronaldinho niet. Het zegt veel over de behoudende en berekenende denkwijze van Dunga. Deze laffaard kiest voor zekerheden en als je dat doet heb je eigenlijk maar één zekerheid: pek en veren bij terugkeer in Brazilië. Dunga gaat geschiedenis schrijven met Brazilië door voor het eerst in 44 jaar de tweede ronde niet te halen.

 
Brazilië

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties