Manchester United is toe aan verandering
Door DiDioni
Zondag, 23 mei 2010 om 15:28 • Dion

Manchester United heeft de laatste jaren velen successen gekend. Achttien premier league titels, elf FA cups en vijf Europese toernooien kwamen in de prijzenkast van Man United. De meeste van deze titels zijn behaald onder leiding van één man: Sir Alex Ferguson. Al 24 seizoenen is Sir Alex trouw geweest aan Manchester United en hij heeft hiermee ook veel respect afgedwongen bij Manchester fans. In zijn 24 jaar heeft hij ongelofelijk veel prijzen binnen gesleept, waaronder elf van de achttien landstitels. Een andere man die een hoge functie heeft binnen de club is Malcolm Glazer, de 81 jarige grootaandeelhouder. Glazer nam in 2005 de club Manchester over en is nu nog steeds de eigenaar van Manchester United. United fans waren niet blij met de overname in 2005, ze waren tevreden met de toenmalige eigenaren: de supporters zelf.

Sir Alex heeft een bepaalde kenmerkende eigenschap. Ferguson heeft graag spelers in zijn team, die uit de jeugdopleiding komen, of in ieder geval vanaf jonge leeftijd onder Ferguson spelen. Hij gebruikt nationale toernooien, vooral de FA cup, om spelers speeltijd te geven en ervaring op te doen. De bekendste namen die 'gemaakt' zijn door Sir Alex zijn: Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, Cristiano Ronaldo en op dit moment Wayne Rooney en een alsmaar groeiende Luis Nani. Stuk voor stuk zijn het wereldklasse spelers of in geval van de oudgedienden, Giggs en Scholes, waren het wereldklasse spelers. Het is ongelofelijk knap dat Ferguson dit soort namen in de voetbalwereld gebracht heeft, puur en alleen door middel van trainen en zelf opleiden. Zelden verwelkomde Ferguson een grootse speler, die het topniveau al aankon voor hij bij Manchester kwam. Ferguson hield en houd er niet van om grote namen te halen, de jeugd heeft zijn voorkeur en ook dit jaar heeft Sir Alex aangegeven maximaal één 'grote' aankoop te doen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De ontevreden houding tegen Glazer groeide met de jaren en de argwanende vermoedens werden bevestigd. Hij wist de mooie status van deze grootse club, Manchester United, naar beneden te halen. Hij bracht Man United in een situatie die door velen nu veracht wordt: honderden miljoenen aan schuld werden dankzij Glazer aan de club verbonden. Niet alleen is dit nadelig voor de naam Manchester United, ook stegen de prijzen van kaarten voor de wedstrijd . Bijna anderhalf keer zo duur werd het onder zijn leiding om een wedstrijd van Manchester te bezichtigen. Bovendien blijft er zo minder geld beschikbaar voor trainingsfaciliteiten, het stadion 'Old Trafford' en nieuwe spelers. Bij het kijken van Manchester wedstrijden is het je vast niet ontgaan dat velen geel/groene sjaaltjes omhadden. Dit is uit protest dat Glazer Manchester niet wil verkopen, de fans willen dat Glazer vertrekt.

Waarom boekte deze jeugdige spelers zo een succes in de vroegere jaren van Sir Alex? Simpel: er waren nog geen gigantische bedragen in de voetbalwereld. Sir Alex is een coach die spelers groot kan maken, in ieder geval groot genoeg om met het Manchester niveau mee te kunnen draaien. Toen er nog geen enorme bedragen in omloop waren, had dit een enorm voordeel natuurlijk. Sir Alex slaagde erin een team met elf spelers te vormen die in verhouding tot de rest boven het gemiddelde zaten. Andere clubs hadden meer moeite met het opleiden van spelers en konden met af en toe een aankoop het team sterk houden. Er waren wel wisselingen van spelers tussen clubs, maar niet zoals we die nu zien. Cristiano Ronaldo, David Villa, Ricardo Kaka en Thierry Henry zijn spelers die nooit hun club zouden verlaten voor salarissen nauwelijks beter dan de huidige. Nu zijn ze echter wel bereid te vertrekken, dankzij de hogere salarissen. Ook is er door rijke eigenaren vaak veel geld beschikbaar en kunnen ze meerdere spelers tegelijk aantrekken. Clubs worden nu niet vooral gevormd door opleiding, maar door geld.

Om een instorting van Manchester United te voorkomen moet er een nieuwe voorzitter komen. Iemand die, in tegenstelling tot Glazer, met geld om kan gaan en zelfs zodanig dat de schulden met een snel tempo verminderd worden, zodat er geld beschikbaar is voor noodzakelijke dingen. Glazer is een man die niks om de club geeft, hij geeft alleen om zijn eigen hachje. Zolang zijn inkomen constant blijft, interesseert het hem niet onder wat voor omstandigheden de club verkeerd. Er zal een eigenaar moeten komen die om United geeft en, zoals gezegd, de financiële situatie kan verbeteren, zodat er geld beschikbaar is voor onder andere nieuwe spelers. Iemand die naarmate de schulden verminderen, de club geleidelijk overdraagt aan de supportersgroep 'Manchester United supporters trust', de vertegenwoordigers van de fans en vorige eigenaar van Manchester United. Het Glazer tijdperk moet beëindigd worden. Gebeurt dit niet, dan blijven ze met aankopen als Dimitar Berbatov en Michael Owen aankomen.

Een nieuwe voorzitter zou een stap in de goede richting zijn. Hier is echter nog niet alles mee gedaan. Sir Alex Ferguson is nog altijd iemand die het met alleen talenten probeert te doen. Hij moet wel degelijk talenten blijven doorstromen uiteraard, het is een bron van inkomen en soms exceptionele kwaliteiten, alleen moeten alleen de echte beloftes regelmatig speeltijd krijgen en uiteindelijk tot vaste basisklant uitgroeien. Een team vol jeugdtalenten is mogelijk, een succesvol team met alleen jeugdtalenten daarentegen, wordt lastiger. Sir Alex moet begrijpen dat het vrijwel onmogelijk is je team te vormen met alleen zelf opgeleide spelers. Ferguson heeft zich de laatste jaren nog kunnen redden met 3 premier league titels op rij, maar begint de grip op de top steeds meer te verliezen. Zonder aankopen werkt het tegenwoordig niet meer, jeugd spelers en aankopen moeten gecombineerd worden: United heeft spelers nodig die het verschil maken.

Kortom, de combinatie van voorzitter en coach gaat in het nadeel van Manchester United werken. Glazer werkt United in de schulden en ellende, waardoor er weinig geld beschikbaar is voor noodzakelijke dingen. Sir Alex probeert zo min mogelijk grote namen aan te trekken en blijft vanuit vroegere perspectieven denken. Sir Alex Ferguson verdiend veel respect, maar moet begrijpen dat culturen veranderen, zo ook de voetbal cultuur.

 
Manchester United

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties