Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Kaartennaaiers, respectloze wanhopers

Laatste update:

Één van de meest bekende, misschien de meest bekende kaartennaaier is Portugees Cristiano Ronaldo. Ik geef toe, met zijn voeten is hij misschien wel de beste voetballer op deze aardbol, maar in zijn hoofd moet er nog heel erg veel veranderd worden. Je zou denken dat hij als aanvoerder van Portugal nu meer volwassen zou zijn geworden, maar eigenlijk kan Ronaldo nog heel erg kinderachtig reageren. Nu hij de aanvoerdersband om heeft, zou je denken dat hij respectvol genoeg is om de tegenstander in zijn waarde te laten en bij een overtreding niet gelijk naar een kaart aan te vragen. Ik heb hem op dit WK vaak genoeg betrapt op deze minpunten van de wereldster. Ronaldo, een grote ster die op het veld zich gedraagt als een kleine dreumes van wie zijn lolly zojuist is afgepakt.

Wat ik jullie wel wil duidelijk maken, is dat iemand die om kaarten gaat vragen, vaak gelijk heeft dat er voor die overtreding een straf op staat. Als iemand om een rode prent voor de tegenstander wil hebben voor een tackle met één of twee gestrekte benen, kan ik me daar goed in plaatsen.

Maar waarom doet men dat, het aanvragen van een gele of rode kaart? Een kort maar simpel antwoord zou kunnen zijn dat men dat doet uit pure emotie. Dit antwoord komt van Gertjan Verbeek, komend seizoen trainer van AZ. Als trainer van Heracles Almelo maakte hij vorig seizoen VVV-coach Jan van Dijk uit voor 'matennaaier', omdat de trainer van de geelzwarten een overtreding van Kwame Quansah een gele kaart waard vond. Zoals jullie dat kunnen begrijpen, was Verbeek daar niet mee eens. Zoals ik al eerder zei, kwam Verbeek na de wedstrijd wel met de begripvolle en neutrale opmerking, dat Van Dijk en hijzelf deze dingen riepen uit pure emotie.

Natuurlijk zijn er ook spelers die spelers op een slimme manier de tegenstander uit de wedstrijd willen halen door te spelen met hun karakter en gevoelens. Ze schreeuwen bij een op hun gemaakte overtreding het uit van de pijn en ze vragen dan om een kaart voor de tegenstander. Even later speelt deze makker weer vrolijk verder, terwijl de overtredingmaker met een triest gezicht voor een klein vergrijp naar de kleedkamer is gestuurd door de scheidsrechter. Dat gedrag is door de voetballer meestal aangeleerd en daar valt niet snel meer iets aan te veranderen zodra de voetballer ouder wordt.

Ik wil jullie meenemen naar een andere tak van sport. Ik neem jullie mee naar het korfballen. Korfbal staat bij de meeste mensen bekend van het gemengde douchen, gezellige feesten en de gezellige sfeer rondom wedstrijden. Collega's en vrienden van mij zitten op korfbal. Als ik eens naar een wedstrijd van hen ga kijken, dan worden er ook van de meest smerige trucjes gemaakt, zoals het op elkaars tenen trappen of een harde bodycheck geven. Allemaal 'vieze' acties, maar geen meisje of jongen probeert de tegenstander een kaart aan te smeren. Na de wedstrijd geven ze elkaar gewoon een hand en zijn de twee kemphanen heel vriendelijk naar elkaar. Waarom smeren korfballers elkaar geen kaarten en waarom doen de voetballers dat wel?

Dat heeft met respect voor de tegenstander te maken. Uit mijn eigen ervaringen op de televisie merk ik op dat voetballers de neiging hebben de tegenstander geen hand te schudden als er een overtreding op hem is gemaakt. Wat ook een reden kan zijn, is dat een gele en rode kaart in het korfbal veel duurder is dan bij het voetballen. Een gele kaart bij het korfballen kost twintig euro, een gele kaart bij het voetballen kost veel minder: zeven euro en vijftig eurocent. Korfballers denken eerst goed na voordat ze pas gaan handelen dan voetballers, denk ik.

Natuurlijk is dit een voetbalsite en hoort korfbal op deze site niet thuis, maar deze vergelijking maakt duidelijk dat in andere sporten minder kaartennaaiers zijn. Ik kan het niet ontkennen dat bij andere sporten ook kaartennaaiers zijn, maar kaartennaaiers in de voetbal zijn meer besproken dan bij bijvoorbeeld hockey. Voetbal is een sport die meer in the picture staat dan andere sporten hier in Nederland en de media-aandacht rondom kaartennaaiers is bij voetbal groter dan bij een andere sport.

Ik vind het een belangrijke zaak dat kaartennaaiers hard aangepakt moeten worden. Ik wil nogmaals concluderen dat die kaartennaaiers respectloze aanstellers zijn die geen gevoel voor de tegenstander hebben. Natuurlijk zijn er overtredingen die puur op de man en niet op de bal worden gemaakt. Dat de spelers en de technische staf daar een groot probleem van maken bij de scheidsrechter, kan ik begrijpen. Naar mijn mening moeten de spelers en stafleden bij de scheidsrechter niet om kaarten gaan vragen, daar is de scheidsrechter al voor om zulke overtredingen te beoordelen. Als hij assistentie nodig heeft, dan heeft hij nog altijd zijn eigen trio hulpassistenten.

Wat zou dan de oplossing kunnen zijn voor dit probleem? Zou men de kaartennaaier op basis van televisie beelden moeten schorsen? Moet men dit probleem intern besproken worden en zou de willekeurige voetbalbond met dit probleem zich niet moeten bemoeien?

Ik vind dat de FIFA actie moet ondernemen. De FIFA vindt dat de spelers onderling op het veld elkaar niet mogen discrimineren en benadelen op ras, geloof, huidskleur en nog veel meer dingen. Profvoetballers hebben een voorbeeldfunctie tegenover de voetbalfans. Daarom vind ik dat de FIFA een standaard straf moet opstellen aan spelers die de tegenstander een kaart probeert aan te naaien. Zou dat een goede oplossing zijn, wat vinden jullie daarvan?

Meer nieuws

Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? 'Het is een absoluut genie'
0
Ajax maakt vanwege riant bedrag aan tekengeld amper winst op Conceição
13
KKD Elftal van de Week: Basisdebutant van De Graafschap krijgt beloning
1
'Liverpool maakt topprioriteit van Arne Slot en gaat aankloppen bij Feyenoord'
53
Noodkreet Koeman sorteert effect: Oranje mag met 26 spelers naar EK
8
De EK-selectie van Engeland: dit zijn de spelers die kans maken
0

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties