Kwaliteit à-la carte
Door Soulsister
Vrijdag, 13 augustus 2010 om 11:58 • T.B. Wijne

In de vijfde stad van het continent Noord-Amerika wordt op dit moment de welbekende G20 gehouden. Toronto is dit jaar het toneel voor de bijeenkomst van de negentien grootste economieën en de EU. Noem het een het een eer voor Toronto, noem de stad een slachtoffer. Bekijk het zoals je wilt, maar ontken niet dat we geen mooie beelden krijgen uit Canada. Persoonlijk vind ik de mooiste het beeld van Angela Merkel die de wedstrijd Duitsland-Engeland kijkt. Emancipatie op hoog niveau, This is a man's world, this is a man's world but it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl staat dan ook ergens vaag in mijn geheugen.

Maar ook een mooie vind ik President Obama en premier Cameron die samen proosten met ieder hun gewonnen fles alcohol. Een weddenschap tussen de twee over de wedstrijd Engeland - Verenigde Staten kreeg een onverwachte wending door een gelijkspel en zo kregen beide mannen een krat alcohol. Allemaal leuk en aardig, maar op dit moment gaat het er in Toronto vooral om dat we de economie weer kunnen herstellen. We hebben het hier dan ook wel over het belang van de hele wereld. Hopelijk gaat het JP en de rest lukken om een aanpak te vinden waarmee we de wereldeconomie weer kunnen stimuleren. Maar ook al mislukt deze bijeenkomst, dan hebben we altijd nog een ander bestuur in de Toronto waar je zeker van weet dat het nooit zal mislukken. Het bestuur van de schitterende club Toronto FC!

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Zoals wij in Europa al vaak genoeg zeggen, drong het ook in Canada door dat er meer aan de jeugd gewerkt moest worden. Bij de komst van Toronto FC in de Major League Soccer (MLS) werd verwacht dat het niveau van het Canadese elftal meteen omhoog zou schieten. Canada zou een rol gaan kunnen betekenen op internationaal niveau. Het gewenste resultaat kwam niet snel genoeg, hoewel dat in Noord-Amerika volgens mij niet mogelijk is. Kwaliteit kan je helaas niet à-la carte krijgen, zeker niet bij de noordelijke buurman van de VS. Wanneer een kok geen goed vlees krijgt maakt hij het goed vlees. Zo zag gelukkig ook het bestuur van de mooiste club uit Canada in dat je kwaliteit moest kweken.

In 2008 was het er dan, de TFC Academy. De meeste 'academy's ' in het land van the stars and stripes waren nou niet echt indrukwekkend. De meeste clubs hadden niet een echte academy maar hadden alleen jeugdteams waarbij de jeugdspelers niet goed begeleid werden. De clubs die een voetbalschool hadden lieten hun teams tegen leeftijdsgenoten spelen. Bij de voetbalschool van Toronto zou dat anders gaan. Het Senior Team werd geplaatst in de Canadian Soccer League. De eredivisie van Canada. Er zak nu ongetwijfeld wat verwarring ontstaan doordat Toronto FC niet in de CSL speelt. De MLS is een competitie waarin zowel teams uit Canada mogen deelnemen als teams uit de VS. De CSL is bedoeld voor alleen teams uit Canada, erg verwarrend soms. Het Senior Team is niets anders dan een U-achttien team, maar goed, het Senior Team zou dus gaan spelen in Canada's hoogste voetbal divisie. Zowel de CLS als de club uit Toronto waren erg optimistisch over dit idee. Het plan werd ook door coaches van clubs uit de CLS positief ontvangen. Het was een team om de ultieme kans te krijgen om prof te worden.

De meeste voetballers in Canada worden niet goed begeleid op hun weg naar succes. Dit kwam niet alleen the reds ten goede, maar ook het voetballand Canada. Inmiddels kunnen wij in Nederland misschien maar beter een voorbeeld gaan nemen aan de TFC Academy. In het Senior Team spelen namelijk alleen maar Canadezen, 22 spelers uit één land in het jeugdteam. In het Junior Team speelt één buitenlander, een Portugees. Maar ook hier zie je de visie van de mensen binnen het voetbal in Canada. Het gaat hier puur om het goed begeleiden en om het voetbal in het land van The Maple Leafs op een hoger niveau te krijgen. Ook in Canada gaat het voetbal leven. En ik zal er altijd heilig in geloven dat het zonder de TFC Academy nooit gelukt was. De mensen binnen deze club getuigen van visie, liefde voor voetbal maar ook oog voor nieuwe ontwikkelingen. Toronto FC laat zien waarom ze Canada's beste en mooiste zijn. De club denkt in het belang van het hele land. En zo ben ik er toch trots op om fan te zijn van deze club !

Ook de G20 top is niet aan TFC voorbij gegaan. De wedstrijd tegen LA Beckham Galaxy was voor veel supporters niet bereikbaar door de rellen in de stad van activisten. De mensen die niet konden komen doordat de wegen waren afgezet krijgen een gratis kaartje opgestuurd voor een andere thuiswedstrijd dit jaar. Zucht, wat een mooie club is het toch.

 
Toronto FC

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties