Sir Alex Ferguson
Door DiDioni
Dinsdag, 17 augustus 2010 om 10:05 • Dion

"Manchester United strikes first and guess who?" Zo luide het commentaar, toen één van Sir Alex Ferguson's spelers in de Champions League-finale de 1-0 scoorde op 21 mei 2008 tegen Chelsea. De wedstrijd die uiteindelijk gewonnen zou worden door Manchester United, mede dankzij het doelpunt van Cristiano Ronaldo. Een speler die gecreëerd is door Ferguson speelde weer eens een rol van betekenis in het team van Manchester United.

Sir Alexander Chapman Ferguson, geboren op 31 december 1941 te Glasgow, begon zijn trainerscarrière in de derde divisie van Schotland bij East Stirlingshire. Hetzelfde seizoen nog vertrok hij naar Saint-Mirren uit de tweede divisie. Hij wist ze na twee seizoenen in de Premier League van Schotland te laten deelnemen. Aberdeen zag de successen en stelde Sir Alex aan als coach. Ook daar bleek hij succesvol met landstitels en later zelfs de Europa Cup. In 1986 kwam Sir Alex bij de club waar hij 24 jaar later nog steeds zit, Manchester United. Ook daar heeft hij ongekende successen gekend en heeft hij bewezen wat een geweldige coach hij is. Het opmerkelijke van Sir Alex zijn niet alleen zijn resultaten, maar vooral de manier waarop hij deze successen brengt: zelden werden er galactico's bij de club gevoegd, slechts spelers die op dat moment alleen in zíjn ogen de beste zijn.

Een zeventienjarige Cristiano Ronaldo speelde de sterren van de hemel tegen Sir Alex' club, Manchester United. Sporting Lissabon wist dankzij de geweldige prestaties van Ronaldo met 3-1 te winnen van de Mancunians. Na afloop van de wedstrijd wilde de selectie van United hem dolgraag erbij hebben en Sir Alex stemde daar natuurlijk mee in. Voor een bedrag van maar liefst twaalf miljoen pond, vergelijkbaar met zo'n vijftien miljoen euro, werd deze zeventienjarige jongen gehaald. Sir Alex had het er blijkbaar voor over, hij zag al meteen dat dit een hele grote zou gaan worden.

Een voorbeeld waarvoor we nog veel verder het verleden in moeten, is Ryan Giggs. Giggs, zes jaar oud, verhuisde vanuit Wales naar Manchester. Daar speelde hij zijn eerste wedstrijd voor een amateur club, Deans FC, en verloor met 9-0. Ondanks het grote verlies wist Giggs zich toch te onderscheiden van de rest en vonden de toeschouwers hem de man of the match. Een paar jaar later speelde hij dankzij zijn kerststage bij het Manchester U15 team. Sir Alex keek toe hoe Giggs in zijn eerste wedstrijd een hattrick scoorde en besloot meteen Giggs een contract aan te bieden met de optie om drie jaar later in het eerste elftal te debuteren. Ook nu zag Sir Alex meteen dat dit een grote speler zou gaan worden.

Zo zijn er natuurlijk talloze voorbeelden te vinden met spelers als David Beckham, Paul Scholes en Nicky Butt. Maar als je naar de huidige selectie van Manchester kijkt zie je dat Sir Alex weer bezig is legendes te creëren. Wayne Rooney groeit zo langzamerhand uit tot Manchester icoon en beste spits ter wereld. Luis Nani krijgt een steeds groter aandeel en de vergelijkingen met Cristiano Ronaldo houden niet meer op. Rafael da Silva is in potentie misschien wel de beste rechtsback ter wereld en broertje Fábio da Silva wordt een hele aardige linksback. Sir Alex Ferguson lijkt nog lang niet klaar te zijn met wereld spelers maken, ondanks zijn leeftijd van 68.

Dit seizoen, het seizoen 2010/11, lijkt Sir Alex gewoon weer verder te gaan met wat hij zo graag doet. Wie had er ooit van Javier Hernández gehoord, voor hij naar Manchester United ging? Zijn scouts en Sir Alex zelf ontdekten hem al voordat hij meedeed aan het WK. Op het WK liet Hernández zien dat hij best heel aardig kan voetballen en dat Sir Alex weer een goede jeugdspeler gehaald had en bij zijn eerste officiële wedstrijd voor Manchester United was het al meteen raak. Houd het dan nooit op?

Dit seizoen mogen voetballiefhebbers weer met plezier naar Manchester United gaan kijken. Veel jeugdspelers lijken dit seizoen klaar te zijn voor het eerste elftal. Voetbal fans mogen gaan genieten van Frederico Macheda, Hernández, Darron Gibson, Rafael, Chris Smalling, Tom Cleverley en nog veel meer talenten. Maar wat kunnen we verwachten van nieuweling Tiago Manuel Dias Correia, beter bekend als Bebé? Negen Miljoen voor deze vrij onbekende twintig jarige speler lijkt een enorm bedrag, maar leek die vijftien miljoen euro voor Ronaldo ook niet veel? Afgaand op het verleden kunnen United-fans met een gerust hart dit seizoen in gaan. De aankopen zijn opmerkelijk, maar Sir Alex heeft vaker bewezen dat dat niet automatisch slecht hoeft te zijn. Heeft Sir Alex met zijn oog voor talent dan weer gezien dat Bebé een wereld speler wordt?

Ferguson wil geen team bij elkaar kopen. Hij wil jonge talenten halen en ze zo ontwikkelen dat ze in het team passen, dat ze in zijn idee passen. Ook hij legt soms grote bedragen weg voor spelers, maar hij doet dit niet op naam, hij doet dit op potentie en kwaliteit. Sir Alex vormt zijn team door de juiste spelers aan te trekken, die hij nog kan veranderen en bijleren en het heeft zich uitbetaald in een oneindig grote prijzenkast. Manchester City, Real Madrid, Chelsea… watch and learn.

 
Manchester United

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties