De voorbereiding op een ondenkbaar scenario
Door DiDioni
Maandag, 27 september 2010 om 08:23 • Dion

Over de laatste jaren heen, heeft Manchester United de nodige successen gekend. Geen enkele prijs, nationaal, Europees of wereldwijd werd niet behaalt door de ploeg van Sir Alex Ferguson. De landsitel, FA Cup, Carling Cup, Community shield, Champions League en wereldbeker voor clubteams werden voor altijd aan de prijzenkast toegevoegd. Manchester United heeft een geweldige staff gehad en ook vele geweldige selecties met internationale supersterren. Eén man stond echter altijd centraal tussen al deze mensen, Ferguson.

Ook de grootste namen uit de voetbalwereld verouderen wel eens. Zo ook Sir Alex. De inmiddels 68-jarige man heeft aangegeven door te willen gaan, zolang zijn gezondheid het toestaat. Met een beetje geluk, mag Manchester United nog zo een zeven jaar van de beste man genieten, maar er komt zo langzaam maar zeker een einde aan zijn tijdperk bij Manchester United. Een catastrofe moet voorkomen worden wanneer hij vertrekt. De onvervangbare, moet vervangen worden. Het huidige personeel moet een manier verzinnen om de klap op te vangen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook Ferguson weet dat zijn einde bij United steeds dichterbij komt. Hij zal het grote Manchester United voor moeten bereiden op zijn toekomstige vertrek. Al zijn werk, al zijn ideeën en zijn werkwijze wil hij behouden in deze club. Hij heeft het beste met Manchester United voor en wil niet dat ze inzakken zodra hij besluit te stoppen, of gedwongen wordt te stoppen. Steeds vaker zijn er signalen, waaraan je ziet dat Ferguson al bezig is om zijn meesterwerk intact te houden.

Wie regelmatig het voetbalnieuws volgt, komt ook geregeld uitspraken tegen van voormalig United spelers. Gerard Piqué, Diego Forlan en Giuseppe Rossi hebben alle drie gezegd Ferguson als een vader te zien. Als de man die over hen waakte. Hij maakte het makkelijker voor de jonge niet-Britse jongens, het leven in Engeland gemakkelijker te maken. Aanpassen aan de Engelse cultuur en taal werd begeleid door Ferguson.

De laatste jaren lijkt daar echter een verandering in te komen. Aankopen van de laatste jaren, vertellen steeds meer hoe ze geholpen worden door Ryan Giggs, Paul Scholes en Gary Neville. De drie bekende clubiconen, die hun hele leven al voor Manchester United uitkomen. De oudgedienden lijken zich nu te ontfermen over de jeugdige talenten. Niet alleen zijn zij degene die de jeugdigen helpen met aanpassen, ook zijn zij het steeds vaker die hun vertrouwen in een jonge jongen uitspreken in de media. Ferguson heeft de laatste jaren het begeleiden van jeugd en het vertrouwen geven áán jeugd, overgelaten aan Giggs, Scholes en Neville. 'Aanpassen kost nauwelijks moeite als je spelers als Giggs en Scholes hebt die je opvangen', zeiden Javier Hernández en Bébé.

Bovendien zijn het drie voorbeeld figuren die de talenten veel kunnen bijbrengen. Iedere speler van Manchester United leert van de dertigers. Spelers kunnen voetbaltechnisch veel leren van de verdediger, middenvelder en aanvaller, maar ook kunnen ze leren hoe met bepaalde situaties om te gaan. Aan ervaring geen gebrek bij Paul, Ryan en Gary. Ook bieden de spelers hoop aan de jeugd. 'Op het veld staan met deze gevestigde namen, is een drijfveer, je wil hetzelfde bereiken', aldus Chris Smalling.

Natuurlijk is dit niet het enige ingrediënt om een succesvolle club te zijn. Wanneer er aankopen worden gedaan, is het natuurlijk niet verstandig om zomaar een speler binnen te halen. Kort na de aankoop van Bébé, gaf Ferguson aan de speler in kwestie nog nooit in actie gezien te hebben. Velen verbaasden zich hierover, het kon toch niet zo zijn dat hij zomaar negen miljoen euro uitgeeft aan een speler?

Ferguson wil dat de staff zonder hem kan handelen. Ook na zijn naderende vertrek zullen er spelers gehaald moeten worden, een selectie vult zichzelf immers niet aan. Normaal gesproken is het de scouting die in binnen en buitenland naar spelers kijkt om potentiële versterkingen te vinden, om de naam van de spelers vervolgens door te geven aan de coach. Bij de aankoop van Bébé heeft Ferguson aangegeven dat hij vertrouwen heeft in de scouting. De scouting en assistent-trainer Mike Phelan hadden Bébé namelijk wél een aantal keer zien spelen. Ferguson liet het personeel handelen, zonder hem, omdat dat ook moet wanneer hij niet meer bij de club betrokken is. Zo laat Ferguson weer een beetje meer aan de club over, zonder dat hij er zelf iets over gezegd heeft.

Dan is er nog een laatste factor die belangrijk is als je resultaten wil behalen. Tactisch moet het team sterk zijn, de spelers moeten goed staan. Ferguson is altijd degene geweest die daarvoor zorgde, maar ook instructies gaf langs de zijlijn en de wisselspelers vertelde wat hun taak was. Wie er nu nog beweert dat hij dat nog steeds doet, zal waarschijnlijk niet eens meer weten wanneer hij zijn laatste Manchester United-wedstrijd gezien heeft.

Het is niet meer Ferguson die aan de zijlijn staat te schreeuwen om de boodschap over te brengen aan de spelers. Het zijn zijn assisten, vaak ook Phelan. De kauwgomkauwer zit alleen nog maar in zijn stoel, de wedstrijd te volgen als een supporter, het coachen is volledig overgelaten aan de assisten. Ferguson laat zo ook het tactische gedeelte voor een groot deel over aan de assistenten.

Voorlopig is Ferguson nog betrokken op een aantal gebieden, maar hij gaat op steeds meer gebieden het overlaten aan het andere personeel. Manchester United wordt voorbereid op het vertrek van de coach, iets wat ze al 25 jaar niet meer hebben meegemaakt. Giggs, Scholes en Neville zullen ongetwijfeld een rol krijgen in het toekomstige Manchester United, met wellicht Phelan aan het roer. Zolang het nog kan, hoopt iedereen dat hij blijft, maar als het echt moet is Manchester goed voorbereid. Manchester United zal klaar zijn voor zijn vertrek.

 
Manchester United

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties