Laat de Clubexpert exclusief blijven
Door Kasper
Dinsdag, 2 november 2010 om 09:09 • KasperLaatste update: 09:09

Wie is je Cristiano Ronaldo? LFCDutchy, daar is geen twijfel over mogelijk. Hij kan heerlijk schrijven, alleen hij wil het soms te mooi doen, soms te veel, te overdreven. En wie is je Lionel Messi? Dat is S.L.B. Weer geen enkele twijfel, wie zijn stukken leest droomt weg en geniet van begin tot eind. Mijn Gennaro Gatusso is PersianGooner. Lekker provoceren, de tegenstanders een beetje uit de tent lokken, maar altijd net binnen de grens van het toelaatbare blijven.

Het is nu net een jaar geleden dat Voetbalzone een nieuw element toevoegde op haar domein: de Clubexpert. Nadat martstolze had afgetrapt met het stuk Kwestie eigenaar kwam de productie langzaam op gang. Enkele enthousiaste voetbalfanaten, waaronder ikzelf, pakten Word erbij en verkondigden hun mening over hun club. Het duurt even voordat de boel op gang komt, maar een bepaald stuk blijkt wonderen te doen. Het stuk van toen nog IranianGangster, Zeg NEE tegen Kuyt, krijgt meer reacties dan de topics van wedstrijdverslagen van de Nederlandse Klassieker.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het nog altijd meestal besproken Club Expert-stuk op Voetbalzone zorgde voor een nieuwe impuls op de site, bijna elke dag kon je een stukje naar beneden scrollen en daar zag je wel drie of vier nieuwe titels. En het werd al snel een gewoonte om ze allemaal te lezen. Zoals je 's ochtends de krant onder de loep nam, zo ging je 's middags de nieuwe Clubexperts bekijken. Hoewel er vanaf het begin af aan al veel stukken over dezelfde clubs gingen, bleven de onderwerpen tussen die stukken zeer gevarieerd. Tot ongeveer half maart, de echte onderwerpen raakten op. Het aanbod dat het hedendaagse voetbal aan mogelijke stukken gaf, was veel te klein om de vraag van de schrijvers op Voetbalzone te beantwoorden. Als gevolg kwam er een overproductie met dezelfde onderwerpen.

Zo kreeg bijna elke Ajacied een eigen stuk waarin hij helemaal bewierookt werd, en niet vergeten de trainer Martin Jol zelf ook, kon je in de aanloop naar het WK op tien verschillende manieren lezen hoe en waarom Nederland wereldkampioen ging worden en verscheen er sinds begin dit seizoen bijna dagelijks een stuk over de financiële situatie van Feyenoord en waarom ze er wel weer bovenop zouden komen. Die laatste categorie ontplofte nog een keer extra toen PSV - Feyenoord in 10-0 eindigde en je in drie dagen tijd kon kiezen uit liefst zeven vormen van Rotterdamse clubliefde.

Hoewel van mij iedereen mag schrijven en zijn mening mag geven, gaat me dit toch wat te ver. De 'standaard stukken' over de 'standaard clubs', met een soms nog zo originele invalshoek, overspoelen de rest en juist de echte expertstukken sneeuwen onder, want Feyenoord en Ajax; dat zijn namen die lezer trekken. Maar hoeveel mensen hebben hier ooit de stukken van onze Noorse, Russische, Oostenrijkse of zelfs Chinese, ja hij bestaat, Clubexperts gelezen? De zeven stukken over BV Veendam kwamen samen net tot aan de vijftig reacties. Vijftig, dat is het gemiddelde aantal reacties bij mijn stukjes over standaard clubs als Ajax en Liverpool. Vijftig, dat is nog niet eens een elfde van alle reacties op het stuk van IranianGanster. En dat terwijl een stuk over BV Veendam voor velen veel meer nieuws zou moeten bevatten dan een stuk over Ajax of Oranje.

Nee, ik zeg niet dat er geen stukken meer mogen verschijnen over PSV, Manchester United, Arsenal en Liverpool. Maar er moet wel een grens getrokken worden. Niet alleen door de redactie van Voetbalzone, maar ook door de schrijvers zelf. Ook zij moeten kunnen zien dat er na vier stukken over Feyenoord in twee dagen er niet nog behoefte is aan hetzelfde stuk met een andere jas. Laat de Clubexpert vooral doorgaan, want de rubriek is in mijn ogen de smaakmaker van deze site, maar houdt het exclusief. Schrijf alleen nog als er nog niet over is geschreven of als je denkt dat het op jouw manier echt iets toevoegt. Juist dan kun je extra genieten van alle stukken en in het speciaal de exclusieve over het Chinese voetbal of de reden waarom Dirk Kuyt niet of juist wel in Oranje moet.

Wie is je Jan Vertonghen? Ajacied023, no doubt. Hij roept soms wat onverstandigs, maar hij is ook zo goed in het hard raken van de kern om punten te scoren. En wie is je Wesley Sneijder? Dat is Frikx. Elk woord komt zo ongemeen hard en strak aan, dat je als opponent bij voorbaat al kansloos bent. En Kasper, wie is de ideale Clubexpert?

 
Eredivisie

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties