RE: Laat de clubexpert exclusief blijven
Door Chizi
Woensdag, 3 november 2010 om 12:12

Dit artikel een is antwoord op een recente inzending van Kasper90. In grote lijnen ben ik het met hem eens en probeer nu ook daadwerkelijke maatregelen te opperen. Geen woorden maar daden dus.

Ik denk dat voor de overgrote meerderheid nu toch wel de grootste nieuwigheid van de rubriek 'clubexpert' af is. Er komen tegenwoordig teveel dezelfde stukken op de site en dat is jammer. Van elke twee clubexperts gaat er wel eentje over Feyenoord of Ajax. Terwijl ik me geen clubexpert meer kan heugen over PSV, Barcelona of Manchester United. Ook al zijn deze clubs ook zeer goed vertegenwoordigt op Voetbalzone qua aantal fans. Of ik moet ze gemist hebben natuurlijk, wat niet onmogelijk is met het ongekende hoeveelheid clubexperts over Ajax en Feyenoord nu.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De affaire Wayne Rooney bijvoorbeeld, geen enkel artikel over gelezen. Als dit met Luis Suarez of Georginio Wijnaldum gebeurd zou zijn, durf ik te wedden dat we er minstens tien artikelen over hadden gelezen. Dat mag, iedereen mag zijn mening verkondigen. Aan de schrijver is, vind ik, geen schuld te geven. Voetbalzone heeft je immers 'aangenomen' om stukjes te schrijven over jouw club. En je mag dat doen wanneer je wilt. Maar als je nu naar de pagina's van Feyenoord of Ajax gaat en op 'fans' klikt, zie je daar ook het aantal clubexperts. 35 schat ik zo op het eerste oog bij beide. Dat vind ik er veel te veel, en de meesten hebben nog nooit een artikel gepubliceerd. Ik pleit dan ook voor de volgende dingen. En hoop dat het daardoor wel voor iedereen toegankelijk blijft. En niet voor, de soms naar mijn idee, zelf benoemde elite.

Allereerst een maximum voor het aantal clubexperts per club. Ik zit dan te denken aan vijftien voor clubs als Ajax en Feyenoord. Verreweg het meest vertegenwoordigt namelijk. En tien voor bijvoorbeeld Barcelona en Arsenal. Je zou ook een percentage van het aantal fans kunnen nemen en dan zoveel aantal clubexperts kunnen toestaan. Om te zorgen dat je nu geen vaste clubexperts hebt en het voor iedereen toegankelijk blijft, kun je na een inactiviteit van drie maanden (dus in drie maanden geen clubexpert gepubliceerd) iemand's recht om artikelen te schrijven ontnemen en iemand anders nu clubexpert van die club maken. Daarnaast zou je iemand die na twee artikelen niet hoger heeft gescoord dan drie sterren gemiddeld, ook zijn status als clubexpert kunnen afnemen. Het is hard, maar je hebt je kans gehad en bent gewogen en te licht bevonden. Tevens gaat zo ook de kwaliteit omhoog en houd je de kans voor anderen open om óók stukjes te schrijven over hun club.

Veel ergeren zich aan de kwantiteit. Hiervoor zou max twee artikelen van een club op een dag de oplossing kunnen zijn. Ook als een columnist maximaal één stukje per week zou mogen plaatsen, helpt dat. Vaak zie je dat nieuwe clubexperts in hun eerste week gelijk twee/drie artikelen schrijven. De tweede en derde vaak over uitgekauwde onderwerpen waar zij nog hun mening over willen geven. Ik vind het hun goedrecht maar ook ik vind dat dan kwantiteit boven kwaliteit komt. Een goed stuk neemt nou eenmaal tijd in beslag. En vaak schrijven ze dan na die eerste week nooit meer een stukje. De nieuwigheid en lol is eraf en ze zijn er te fanatiek mee bezig geweest.

Tevens zou, als je een artikel hebt geschreven, die weer zo snel van de frontpage af zijn. Hier ben ik het volkomen mee eens. Ik pleit dan ook voor een vast plekje bij die vier op de frontpage voor de clubexpert die de meeste reacties heeft tot dan toe. Tevens zou je van die vier clubexperts op de frontpage er acht kunnen maken. Zo zou je bijvoorbeeld ook de twee of drie stukjes met de hoogste beoordeling daar neer kunnen zetten waardoor die meer gelezen worden. Dit in plaats van sommige schrijvers die nu een vast plekje op de frontpage zouden willen. Met een zeer goed stuk, dat zullen dus wel weer zeer vaak de bekende schrijvers zijn, krijg je nu dus ook de garantie dat hij meer gelezen wordt. Terwijl iedereen nu de kans houdt om tijdelijk een vast plekje op de frontpage te krijgen. Wat het democratische gehalte ten goede komt.

Wel vind ik dat als de clubexpert aan de eisen voldoet, onder meer geen spellingsfouten, de cijfers één t/m twintig in woorden schrijven en dat er dan nog geen twee artikelen van die club op de desbetreffende dag zijn geplaatst, gewoon gepubliceerd moet worden. En als de schrijver écht slecht is, kan hij door mijn eerder voorgestelde maatregel zijn privilege verliezen om clubexperts te schrijven waardoor iemand anders de kans krijgt. En als het stuk écht goed is, krijgt hij door mijn voorstellen meer garantie dat zijn stukken worden gelezen. Terwijl dat voor iedereen bereikbaar blijft. Als jullie nog ideeën hebben: wees niet bang om ze te opperen. Want zo kunnen we van 'clubexpert' weer de kroon maken van Voetbalzone!

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties