Hooliganisme in China
Door Chizi
Dinsdag, 9 november 2010 om 20:43

China heeft tot nu toe gefaald in het kopiëren van het Europese profvoetbal. Het professionalisme, de wijze van organisatie, succes, populariteit maar vooral kwaliteit en knowhow van het spel zijn niet goed overgenomen. Maar één ding heeft de Chinees wel goed gekopiëerd: het hooliganisme.

Hoewel Chinezen nooit de best gedragende voetbalfans waren, loopt het nu soms totaal uit de hand. Waar vroeger er soms enkel spreekkoren waren, breken er nu steeds vaker vechtpartijen uit. In de sport die tegenwoordig meer als een vernedering dan vermaak wordt gezien, wordt geschokt gereageerd. Relschoppers gebruiken geïmproviseerde wapens zoals flessen, stenen en zelfs golfballen. Sommigen gaan bovendien massaal het gevecht aan met de politie en dat in een land waar rellen en protesten streng verboden zijn.

De 29-jarige Beijing Guon supporter Ding Nan vertelt hierover in een interview: "Dingen worden steeds erger. Fans raken meer gepassioneerd. Ze kijken naar Europese wedstrijden en zien daar fans drinken, vechten en fakkels afsteken." Volgens Ding Nan komt dat omdat de kwaliteit niet gekopiëerd kan worden maar wel het rellen en wordt daardoor populair. "Door die slechte gewoonten op te pakken, voelt men zich meer voetbalsupporter omdat het ook in Europa gebeurt. Voetballen gaat hier minder maar de hooligans voelen zich meer betrokken als ze zich ook als 'echte', fanatieke supporters gedragen."

Laatst begonnen fans van de voetbalclub Hangzhou een overweldigende vechtpartij tegen Shanghai Shensua in dé streekderby van de Chinese Super League. Volgens de lokale media waren er honderden gewonden en vele arrestaties. Niet veel later pleegden honderden supporters van Henan Jianye een aanval op hun clubhuis en maakten ze het met de grond gelijk. Dit omdat hun club ongelukkig met 0-2 had verloren. De oproerpolitie moest er aan te pas komen en het werd nog een bloedig relletje met enkele zeer fanatieke en teleurgestelde fans.

De toename van het geweld en de vernielingen die de fans aanrichten tasten het beeld van het Chinese voetbal nog meer aan. Maar ondanks de gokschandalen, corruptie van de bazen en nu het hooliganisme, blijft het een zeer populaire sport. Men wil het zo graag maar het wil gewoon niet lukken. Vorig jaar nog was er zelfs een recordopbrengst voor de uitzendingen van het Chinese voetbal. In totaal werd er omgerekend 160 miljoen euro verdiend. En ook aftredend kampioen Beijing Guoan brak vorig jaar een record: de hoogste opkomst ooit bij een voetbalwedstrijd. Er kwamen liefst 60.000. bezoekers af op de kampioenswedstrijd. En dan heb ik het nog niet over de Chinezen die om drie uur 's nachts opstaan om naar de Premier League te kijken.

Maar weer terug naar de wedstrijd: Beijing Guoan werd kampioen. Het betekende dat voor het eerst sinds de invoering van het professionele voetbal dat een team uit Beijing kampioen werd. Dit werd dan ook gevierd in Beijing. Door iedereen, niet alleen door de voetballiefhebbers. Het regionalisme komt namelijk sterk op in China. Dit was een overwinning voor Beijing zelf. Zo reed een Pekinese student vol in op een auto met Tianjin-vlaggetjes. Ja, bij sommige zit het diep. Voor dit geweld werd hij een paar dagen geleden veroordeeld en werd zo de eerste veroordeelde Chinese voetbalhooligan ooit.

En China zou China niet zijn als er geen harde actie werd ondernomen tegen het hooliganisme. Zelfs president Hu Jintao en de vice-president bemoeiden zich er persoonlijk mee. Ze startten een grootschalige actie tegen de corruptie, omkoopschandalen en hooliganisme, wat tot nu toe al tientallen arrestaties heeft opgeleverd. Zo werden de hoogste scheidsrechtersbaas en de baas van de CFA (Chinese Football Assocation) opgepakt wegens corruptie. En nu staat China met het hooliganisme weer voor een grote opdracht. De daders worden streng gestraft en moeten het dubbele van de door hun aangerichte schade betalen. Ook zijn er nu vele fairplay-regels die zelfs kunnen uitmonden in promotie, of als een club er zich niet aanhoudt degradatie. Zo degradeerden in 2009 de nummers zeven en negen. De twee laagst geëindigde teams, nummers vijftien en zestien, mochten in de competitie blijven.

Sommige journalisten zeggen dat de Chinese regering zelf de oorzaak is van de slechte naam. De Chinese Football Assocation, die wordt bestuurd door de Chinese staatspartij, weigerde verregaande veranderingen in te voeren nog voordat de schandalen naar buiten kwamen. Door die veranderingen zou de CFA de inkomsten en uitgaven van de clubs en spelers kunnen checken. Zo kreeg een niet bij naam genoemd team ongeveer 350.000 euro om een wedstrijd te verliezen! Een godsvermogen voor Chinese voetballers. Met de veranderingen zou dit voorval nooit zijn gebeurd. En het hooliganisme zou een gevolg zijn van de steeds maar groeiende teleurstelling over het Chinese voetbal. En nu is het dus tijd dat de CFA hun eigen troep opruimt, aldus de journalisten.

Dr. Yu, een Chinese deskundige, is dan ook van mening dat voetbalvandalisme blijft totdat het zeer hard wordt aangepakt. En dit is dan ook zijn oplossing: "Dit land is niet opgericht met vreedzame middelen. In China is dat bijna onmogelijk met zoveel mensen die allemaal een mening hebben. De wetten en de macht zijn tot stand gekomen door stokken en geweren. Zo zijn we een wereldmacht geworden. Diplomatieke oplossingen werken nu niet, er wordt niet naar geluisterd. Naar vuisten wel, dus gebruiken we vuisten." Ik ben benieuwd hoe dít uit zal pakken. En of China na dit alles dan daadwerkelijk ook écht kan schitteren in 's werelds populairste sport. Het moet toch wel...

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

 
China

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties