Het kruispunt van kwaliteit of vreugde
Door Dutchmen
Maandag, 13 december 2010 om 13:28 • Jordi

Het was onlangs 11 december en tevens ook precies zes maanden geleden dat het WK 2010 in Zuid-Afrika geopend werd op een feestelijke, amuserende en spectaculaire wijze door onze broeders uit de Zoeloedorpen. Zo op het eerste gezicht was het een mooi en geslaagd toernooi, maar zijn er ook oude waarden van het Afrikaanse land doorgedrongen tot de voetbalsport bij de kapitalistische naties?

Het is de grootste sport ter wereld en 11 juni begon dit wereldwijde toernooi in het nieuwe Soccer City stadion in Johannesburg. Zuid-Afrika had de eer om als eerste Afrikaanse land het wereldkampioenschap voetbal te organiseren en dit werd grootschalig aangepakt door de overheid en de steun van de bevolking. Dit is een uniek moment, voor Zuid-Afrika, voor u en voor de rest van Afrika. Dit kan en zal nooit meer gebeuren, want dit is de eerste maal in Afrika. ''Dear Friends, the World cup is in South-Afica'', met de volgende woorden opende Sepp Blatter het toernooi. In principe zijn dit simpele woorden, maar de betekenis ervan zijn immens groot voor een land als Zuid-Afrika. Het is het middelpunt van de wereld, iedereen kijkt naar het land en het is voor de bevolking een moment van trots en glorie. Het is nu aan hen om te laten zien wat zij kunnen en daarnaast wat zij kunnen toevoegen aan de wereld.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het Westen van de wereld, de kapitalistische landen, zijn al jarenlang het meest begaan met de voetbalsport. De competities in deze landen en dan met name in Spanje, Duitsland en Engeland zijn enorm ontwikkeld en er gaan miljarden aan diverse valuta in om. Hoe is het dan mogelijk dat ik dan meer kan genieten van wedstrijd tussen twee echte Afrikaanse ploegen. The keyword is: joy. Pure vreugde, het straalt er vanaf wanneer deze jongens het veld op lopen. Het niveau voetbal dat er gespeeld is weliswaar een veel lager niveau, wellicht is de beoordeling 'bedroevend' geschikt? I don't care. Wanneer ik de emotie, de vreugde, de passie terug zie bij de jongens wanneer zij scoren, dan weet ik elke keer weer waarom ik van deze sport houd. Voetbal is een vorm van kunst, waarbij de voetballers zich moeten wanen op de dansvloer, het mentaal stil zal moeten zijn om hun heen en daarbij de bal moeten gebruiken als de noten van de muziek. Alleen op deze wijze kan de sport voetbal gecomponeerd worden tot een vorm van kunst.

Mensen betalen voor de opera, voor een film in de bioscoop, voor de toegang tot een concert en ook voor het aanschouwen van een voetbalwedstrijd. Uiteindelijk leidt elke eindproduct van de zojuist genoemde mogelijkheden tot amusement tot een geheel dat als kunst beschouwd kan worden. In Afrika is voetbal nog de sport van het volk, maar in Europa worden het steeds meer omzetgerichte bedrijven met enorme leningen of schulden. Dit is alleszins niet onlogisch, want door simpele marktwerking ontstaan deze ontwikkelingen, echter mis ik de simpele manier van vreugde en plezier in het Europese voetbalspel. Met de aanstelling van Zuid-Afrika voor de organisatie van het WK 2010 hoopte ik dat de aanwezige landen, de deelnemende landen en de rest van de wereld zou zien welk geluk de Afrikaanse landen kunnen toevoegen aan deze aloude volkssport.

Wat de laatste weken de voetbalvelden steeds meer passeert zijn spelers die agressief reageren, spelers met een opgefokt houding, spelers die 'fuck you' roepen, spelers en trainers die middels de media tegenstanders onteren en ambeteren. Het respect verdwijnt, het geld en egoïsme regeert en de vreugde is passé. Het overlijden van de sport is dichterbij dan men denkt, gelukkig zijn er nog enkele clubs, trainers en spelers die zich hard vastklampen aan eeuwenoude kernwaarden van de sport; respect, plezier en vreugde. Er zijn niet veel clubs meer die volgens deze waarden hun organisatie hebben ingedeeld of spelen volgens deze waarden, toch is er een club in Spanje en een club in Engeland die dit nog altijd doen. Chapeau, de trots van elk klassiek voetballiefhebber mag worden aangenomen?

De sport zou een uitkomst moeten bieden voor de spelers die samen op een artistieke wijze het publiek willen amuseren, maar tegelijkertijd ook hun persoonlijke en gezamenlijke ambitie willen uitten met hun voeten. De volgende lyrics doen mij denken aan de wijze waarop de voetballers met vreugde voetballen en deze lyrics komen uit de song Forever van Chris Brown.

It's you and me. (Schuin gedrukt)
Moving at the speed of light into eternity, Yeah. (Schuin gedrukt)
Tonight, is the night. (Schuin gedrukt)
To join me in the middle of ecstasy. (Schuin gedrukt)
Feel the melody and the rhythm of the music around you, around you. (Schuin gedrukt)

Door dit WK heb ik vele aspecten van het leven leren waarderen, maar bovenal heb ik het geluk in de sport hervonden. Het is nu helder waar deze sport daadwerkelijk om gaat en moge er anderen zijn die deze les ook geleerd hebben. Voetbal is niet geboren in Afrika, maar in Engeland. Het is in Engeland geboren en in Europa geëvolueerd, maar door de jaren heen is het de verkeerde richting in gevaren. Dit WK in Zuid-Afrika is een openbaring geweest welke onderdeel van voetbal onmisbaar hoort te zijn en ongetwijfeld terug moet keren in Europa; vreugde. Iedere Nederlander herkent inmiddels het naar het voorhoofd wijsgebaar van Wesley Sneijder uit de WK wedstrijd Nederland - Brazilië. De emotie die hierdoor ontstond, de vreugde die het een natie liet doen opleven, het is een ware kunst om de tegenstander te verslaan door met de kleinste man te scoren met hoofd. Het doelpunt is niet de kunst, maar de viering van het doelpunt is de parel van de sport. Vergeet dit niet, want het blijft een team- en volkssport.

Het beeld van een 79-jarige dansende Desmond Tutu tijdens de WK wedstrijd van Zuid-Afrika -Mexico in combinatie met een scorende Siphiwe Tshabalala is mijn opinie de perfecte personificatie van het beeld waaraan ik moet denken bij het volgende citaat: I'm releasin' my heart and it's feelin' amazing.

 
Nederland

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties