Welkom in Barcelona, Ibi
Door Periodista
Vrijdag, 24 december 2010 om 17:26

Josep Guardiola was er afgelopen zomer van overtuigd: de selectie van Barcelona, die slechts negentien spelers telde, was groot genoeg om een seizoen in te gaan waarin er tussen de vijftig en zestig wedstrijden gespeeld moesten worden. Eventuele blessures of schorsingen zouden worden opgelost door een beroep te doen op de talentvolle jeugdopleiding, die met onder andere Thiago Alcántara, Jonathan dos Santos en Andreu Fontàs weer een flink aantal potentiële toppers herbergde.

Een paar maanden later lijkt de Catalaanse oefenmeester van mening te zijn veranderd. De overvolle wedstrijdkalender van de laatste jaren heeft zijn tol geëist, met als voornaamste slachtoffer spelmaker Xavi die de last heeft ondervonden van een aanhoudende achillespeeskwetsuur. Ook maakte Barcelona als ploeg een paar keer een vermoeide indruk, een probleem dat vooral opspeelt na interlandperiodes waarin het grootste deel van de selectie in actie komt voor de nationale ploegen. Dit alles heeft Guardiola ervan overtuigd dat de selectie te smal is om een veeleisend seizoen te overleven en hij gaf aan dat een versterking welkom zou zijn.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De oplossing is gevonden in 'winterversterking' Ibrahim Afellay. De 24-jarige middenvelder, afkomstig van PSV, komt in januari de gelederen versterken. Barcelona betaalt drie miljoen euro aan de Eindhovense club. Afellay is een speler met zeer veel techniek. Hij heeft een goede balaanname en is tweebenig. Verder heeft hij er weinig moeite mee een tegenstander uit te spelen en heeft hij zijn snelheid als wapen. Ook is hij een multifunctionele speler, die zeker in het systeem van Barcelona op veel posities uit de voeten kan.

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden van Barcelona op het middenveld nogal beperkt. Met Xavi, Andrès Iniesta, Sergi Busquets, Javier Mascherano, Adriano, Maxwell en jeugdspelers als Thiago Alcántara en Jonathan dos Santos zijn er weliswaar genoeg spelers die op het middenveld kunnen spelen, maar van de genoemde reeks zijn alleen Xavi en Iniesta echt creatieve voetballers, een type speler dat fundamenteel is in het systeem van Barcelona. Toegegeven, Alcántara is een bijzonder creatieve speler die een gouden toekomst tegemoet gaat, maar bij een langdurige afwezigheid van Xavi of Iniesta is het niet verantwoord een paar maanden op een speler te vertrouwen waarvan we niet weten hoe hij is als er voor een lange periode een nadrukkelijk beroep op hem wordt gedaan. Met Afellay staat er een speler die al aardig wat ervaring heeft en zich bewezen heeft op nationaal en internationaal niveau bij PSV en het Nederlands elftal.

Behalve dat Afellay eigenlijk op alle posities van het middenveld uit de voeten zou kunnen, is hij ook uitstekend inzetbaar in de voorhoede op één van beide flanken. Persoonlijk vind ik het altijd erg jammer als Iniesta tot links- of rechtsbuiten gedegradeerd wordt bij afwezigheid van één van de aanvallers. Met Afellay heeft Barcelona een speler die een dergelijke taak ook kan uitvoeren, waardoor Iniesta gewoon op het middenveld kan spelen, een plek waar hij naar mijn mening beter uit de verf komt.

Een ander voordeel van Afellay is dat hij scorend vermogen heeft. Het middenveld van Barcelona behoort tot de beste ter wereld, maar de doelpunten worden vrijwel alleen gemaakt door de voorhoede. Xavi en Iniesta zijn geweldige spelers die ook nog eens voor de nodige assists zorgen, maar blinken niet uit door hun vele doelpunten. Ook spelers als Seydou Keita, Busquets en Mascherano pikken weliswaar hun doelpuntjes mee, maar doen dit in zeer bescheiden mate. Met Afellay heeft Barcelona een speler in huis die vanaf het middenveld tot aan het zestienmetergebied kan oprukken om te scoren. Hierdoor wordt het spel van de club moeilijker te voorspellen en is het voor de tegenstander, die zich steeds beter leert in te stellen op het Barça-systeem, lastiger om te verdedigen.

Behalve naar zijn huidige niveau moet er echter ook gekeken worden naar de toekomst. Afellay zal in Spanje minder wedstrijden gaan spelen dan hij bij PSV gewend was, maar de wedstrijden die hij speelt zullen van een hoger niveau zijn. Ook op de trainingen zal hij veel meer leren, want het is nogal een verschil of je dagelijks op het veld staat met Orlando Engelaar en Otman Bakkal of met Iniesta en Lionel Messi. Uiteindelijk zal hij hierdoor doorgroeien naar een hoger niveau. Sterker nog, bij het Nederlands elftal hebben we meermalen kunnen zien dat Afellay onder invloed van spelers als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie snel stappen maakt en een behoorlijk niveau bereikt.

We kunnen de vergelijking maken met een oude clubgenoot van Afellay. Arjen Robben was bij PSV een geweldige speler met veel talent, maar is pas een wereldtopper geworden nadat hij de Eindhovense club verruilde voor Chelsea, om later nog bij Real Madrid en Bayern München aan de slag te gaan. Ook Sneijder heeft zich pas kunnen ontwikkelen tot de wereldtopper die hij nu is door de Eredivisie te verruilen voor de Primera División en voor Real Madrid te gaan spelen, om vervolgens zijn hoogtepunt te bereiken bij Internazionale.

Verder spelen ook economische motieven een rol. Zoals bekend zou het contract van Afellay aankomende zomer aflopen, waardoor er slechts drie miljoen euro neergeteld hoefde te worden. Een zeer laag bedrag voor een speler met dergelijke kwaliteiten. Een 4,5 jarig contract zorgt er bovendien voor dat bij eventueel tegenvallende prestaties de speler hoogstwaarschijnlijk met winst verkocht kan worden. Afellay is een veelzijdige, talentvolle speler die een schijntje heeft gekost in verhouding tot zijn kwaliteiten, een speler waaraan Barcelona nog veel plezier gaat beleven. Welkom in Barcelona, Ibi.

 
Barcelona

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties