The Smiling Assassin II
Door feie10
Donderdag, 20 januari 2011 om 18:58 • Feie Leerintveld

'Yorke, Yooooorke.' The Smiling Assasin uit Tobago laat zijn voeten maar weer eens spreken voor Aston Villa. Dwight Yorke is een van de gewildste spelers eind jaren negentig. De Villans weten dat maar al te goed en laten hem niet voor een appel en een ei gaan. Tot ongenoegen van Yorke, die belangstelling heeft van diverse clubs. Yorke wil naar Manchester United maar het blijkt dat de Mancunians illegaal omgaan met de transfer van Yorke. Toch besluit hij een transfer te forceren. John Gregory, op dat moment technisch directeur van Aston Villa is hier absoluut niet blij mee. Hij spreekt: 'Als ik een pistool op mijn bureau had liggen, had ik op hem geschoten.' Manchester lonkt.

De selectie van Aston Villa is in 1989 op een trainingskamp in Azië. Er wordt een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen een plaatselijk team. Graham Taylor, manager van Aston Villa, ziet hoe zijn back wordt dolgedraaid door de rechtsbuiten. Klein van stuk, met een grootse lach en een duizelingwekkende techniek. Het is het begin van de carrière van Dwight Eversley Yorke. Hij wordt meegenomen naar Europa, waar hij voor het eerst een professioneel voetballer mag worden genoemd.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Op 24 maart 1990 mag Yorke zijn debuut maken in de First Division (tegenwoordig de Premier League), tegen Crystal Palace. Helaas wordt die verloren met een doelpunt verschil. In zijn eerste jaren is hij al snel een bekende buitenspeler. Ook speelt hij al interlands voor Trinidad en Tobago. Ondanks zijn lengte blijft hij nergens onopgemerkt. Zo ook bij de fans, Yorke is een hit uit duizenden. Met zijn snelle passeerbewegingen en superieure voorzetten hebben de spitsen van Villa het makkelijk.

Rond het seizoen 1995/96 is Yorke niet langer de vaste rechtsbuiten. De trainers hebben hem doorgeschoven naar de spitspositie. Het blijkt een gouden zet. Yorke scoort er gulzig op los en is haast niet meer te stoppen. De Engelse beulen achterin zijn Yorke niet langer meer de baas. Hij scoort voor Villa liefst 79 keer. Op dat moment komt Manchester United en het is over met de liefde van de Villans voor Yorke. Rond Aston Villa wordt het stil terwijl Yorke samen met Cole bij The Red Devils alle prijzen pakt. The Smiling Assasin hoeft zich niet meer te vertonen in Birmingham.

Transferperiode 2007: Ashley Young, vleugelmiddenvelder van Watford staat onder grote druk. Een aantal Premier League clubs vragen nadrukkelijk naar zijn verdiensten. West Ham United biedt tien miljoen euro maar Young wil niet naar een degradatieclub. Net op het goede moment komt Aston Villa met een goed bod. In zijn eerste wedstrijd scoort hij meteen. Vanaf het jaar erna is Young een vaste kracht in het elftal, wat uiteindelijk de tweede plek in het assists-klassement oplevert.

Een nieuwe Yorke is opgestaan. Ashley Simon Young is snel, technisch en heeft de perfecte voorzet in huis. Young en Yorke hebben veel overeenkomsten. Ze zijn allebei maar 1 meter 75, hebben een Midden-Amerikaanse afkomst, zijn uitgekomen voor/komen uit voor Aston Villa en hebben niettemin een neusje voor de goal. Echter, Yorke heeft al voor een traditionele topclub gespeeld. Maar Young heeft de toekomst en kan uitgroeien tot 's werelds beste vleugelspeler. The Smiling Assassin is herboren.

 
Aston Villa

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties