DE Spits
Door Het_Legioen
Zaterdag, 2 april 2011 om 14:28 • Daan

"Kom je eten of blijf je liever nog even voetballen"? "Ik kom er zo aan, nog heel even"! Hij gaat nog even door met het trappen van iets wat je eigenlijk geen bal meer kunt noemen. Het is niet de eerste keer dat hij nog tot zonsondergang door gaat met voetballen met vrienden of alleen. Voetbal is zijn leven en hij wil er graag iets mee bereiken. De honger weerhoudt hem er ook vandaag weer niet van om nog lang door te voetballen. 'We eten toch weer niets fatsoenlijks', denkt hij. Dat is ook een reden waarom hij, samen met zoveel Braziliaanse kinderen graag de top zou willen bereiken. Het zou zijn redmiddel zijn tegen een arm leven. Na een paar uur ging hij toch maar naar binnen om te gaan eten, hij had toch wel honger. Ooit hoopt hij ontdekt te worden tijdens een partijtje voetbal op de straat. Zo begon het allemaal voor Ronaldo Luis Nazário de Lima, kortweg Ronaldo.

Ronaldo, die deze naam heeft gekregen omdat ook de verpleger die zijn moeder heeft geholpen om te bevallen deze naam had, begon zijn carrière bij Cruzeiro EC uit Brazilië. Daar speelde hij heel goed en viel daarom ook op bij veel clubs. Hij was dus één van die Brazilianen die doorbrak in het internationale topvoetbal, hij had het geluk dat hij goed genoeg werd bevonden. Hij had op dat moment nog geen idee wat hem allemaal nog te wachten stond. Hij was dan ook nog jong. De aanvaller groeide bij Cruzeiro EC al snel uit tot een hele goede speler. Door al zijn kwaliteiten viel hij dus (zoals al eerder gezegd) op bij veel clubs. PSV was de club die de strijd om het grote talent won. Naar mijn mening was dat één van de beste aankopen die PSV ooit heeft gedaan.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Hij ging dus naar Nederland om in Eindhoven te komen voetballen. In de Eredivisie ontwikkelde de jonge aanvaller zich al snel tot een ware goalgetter. Zijn tweede seizoen bij PSV speelde Ronaldo echter maar 21 officiële wedstrijden door blessures. Die blessures zouden hem heel zijn carrière blijven achtervolgen. Dat is erg zonde, want het was een hele goede voetballer. Bij PSV was hij in de wedstrijden die hij speelde heel goed en hij scoorde erg veel. Hij was zelfs zo goed dat Barcelona hem wilde vastleggen. De club uit Spanje sloeg dan ook gelijk toe en legde een bedrag van 34 miljoen gulden neer voor de man uit Rio. Naar mijn mening is hij dat bedrag, ondanks zijn blessures, dubbel en dwars waard geweest.

In Catalonië had hij misschien wel zijn beste jaar uit zijn professionele carrière. Het is eigenlijk bizar hoe snel het kan gaan. Het ene moment voetbal je nog op straat zonder schoenen en zonder een goede bal en een paar jaar later speel je de sterren van de hemel in het Camp Nou. Hij speelde geweldig en het leek wel een droom voor de jonge Ronaldo. Hij speelde bij één van de grootste clubs van de wereld en hij leek het erg naar zijn zin te hebben, hij scoorde vaak en won ook nog een prijs, namelijk de Europa Cup ll. Hij scoorde in die finale tegen Paris Saint-Germain ook nog de enige goal van de wedstrijd. Hij verdiende het ook. Hij was gewoon zo goed dat hij in dat ene seizoen dat hij bij Barcelona speelde wel een prijs moest winnen.

Bij Internazionale had hij een succesvol eerste seizoen waarin hij veel speelde en natuurlijk ook weer veel scoorde. Maar ook bij Inter bleef hij last houden van blessures. Het bleef zoals bekend heel zijn loopbaan zo doorgaan. Het is erg jammer dat hij vaak niet fit was, want als hij geen last had van blessures dan was het denk ik de beste speler ooit. Hij ging dan ook naar de beste club die er op dat moment was, Real Madrid. Zoals je al kunt zien ging hij dus van de ene naar de andere club. Maar wat ik zo knap vindt is dat hij overal waar hij kwam fantastisch speelde.

In Madrid speelde hij goed en was hij vaker fit dan bij zijn voorgaande clubs. Zoals ik net al heb gezegd gaat hij van de ene naar de andere club en dus ook nu weel gaat hij naar een andere club. Dat is dus de tweede keer dat hij naar een rivaal overstapt, ook al is het indirect. Hij ging namelijk vanaf Barcelona via Inter naar Real Madrid. En hij ging vanaf Inter via Real Madrid naar AC Milan.Het maakte hem waarschijnlijk niet uit waar hij speelde, als zijn team maar won en hij maar scoorde dan vond hij het wel best.

In Milaan kwam hij alleen bijna niet aan de bak vanwege blessures. Dit is één van zijn slechtste seizoenen. Hier word het eigenlijk al duidelijk dat hij op een hele vervelende manier gaat stoppen met voetbal, namelijk niet omdat hij niet meer wil voetballen, maar omdat hij niet meer kan. Ik vind het erg jammer dat hij niet nog wat langer door heeft kunnen voetballen. Hij was een goede voetballer en als hij niet zo blessuregevoelig was geweest dan was hij nu nog steeds heel goed. Hij gaat terug naar zijn geboorteland, naar Corinthians.

Eenmaal terug in Brazilië gaat hij nog twee seizoenen door met voetballen. Op 12 februari 2011 kondigde hij zijn vertrek aan. Op de persconferentie zei hij: "Ik wil nog wel voetballen, maar mijn lichaam kan niet meer". De grootste spits die ooit rondliep. Een voetballer met techniek, inzicht, snelheid, slimheid maar bovenal heel veel scorend vermogen.

Hij is voor mij de beste spits ooit. Hij is een complete voetballer en ik weet niet of er ooit nog een voetballer als Ronaldo opstaat. Hij krijgt nog wel een afscheidswedstrijd met het nationale elftal van Brazilië. Dat verdient hij. Hij gaf Brazilië een ongelofelijk aantal doelpunten en daar krijgt hij dit afscheid voor terug. Het is eigenlijk nog te weinig voor Het Fenomeen.

 
Brazilië

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties